Vremea în perioada sărbătorilor de Paști și prognoza de 1-2 mai la munte și la mare

Dupa ce in ultimii ani ne-am obisnuit cu vreme buna de Pasti, anul acesta instabilitatea atmosferica va domina peisajul meteo in aproape toate regiunile tarii. Se vor semnala averse de ploaie insemnate cantitativ cu precadere in vestul tarii, Transilvania si Oltenia, dar nici celelalte zone nu vor scapa neudate. Cu toate acestea, temperaturile vor fi placute si se vor situa pe media climatologica a perioadei, mai rece urmand sa fie doar pe parcursul zilei de luni, in special in sudul si in vestul tarii.

Vineri vremea va fi in general instabila in vestul, centrul, nordul tarii si in Oltenia, unde va activa partea frontala a unui talveg depresionar centrat in sudul Peninsulei Balcanice. Pe arii extinse in aceste regiuni vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar cantitatile de apa vor fi mai importante cu precadere in zonele montane si in Banat, unde se pot acumula pana la 20 de mm. In estul Romaniei cerul va fi variabil, unele averse slabe de ploaie urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Vantul va sufla in general moderat peste tot, cu unele intensificari temporare la tare posibile doar in sudul extrem al tarii si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 15-18 grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute temperaturi asteptate in vestul Olteniei) si 19-22 de grade in Moldova.

Sâmbătă instabilitatea atmosferica se va mentine in aceleasi regiuni, urmand sa se produca averse de ploaie cu intermitenta pe parcursul intregii zile. Nu vor lipsi descarcarile electrice, iar grindina poate de asemenea sa isi faca aparitia in mod izolat. Cantitatile de apa din nou vor fi insemnate in mod local, mai ales la munte fiind asteptata acumularea unor cantitati de 15-20 de mm. In estul tarii va persista o vreme placuta, cu temperaturi agreabile, aici sansele de ploaie fiind reduse. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari la tare doar in Moldova si pe litoral, unde rafalele pot atinge 40-50 de km/h in decursul pranzului. Temperaturile maxime vor urca pana spre 15-19 grade in Transilvania si Maramures, 16-20 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-21 de grade in Moldova.

In noaptea de Inviere vremea se va ameliora usor ca aspect, unele ploi slabe urmand sa se semnaleze doar in sud-vestul extrem al tarii si in nordul Transilvaniei, cu totul izolat si in nordul Moldovei. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare doar pe litoral. Spre dimineata va fi destul de racoare, cu minime termice cuprinse intre 5 si 10 grade la nivelul intregii tari, chiar usor mai scazute in estul Transilvaniei (pana la 2-3 grade Celsius).

In cursul zilei de duminică, 1 mai,
instabilitatea atmosferica se va accentua iarasi in jumatatea vestica a tarii, unde sunt asteptate pe arii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cantitatile de apa vor fi mai insemnate la munte si in Banat, unde de pot acumula local pana la 10-15 mm si izolat 25-30 de mm. In estul tarii cerul va fi variabil, unele averse urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Vantul va prezenta unele intensificari temporare la tare in estul tarii, in restul regiunilor urmand sa sufle in general slab. Maximele termice vor fi incadrate in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 17-21 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute posibile in vestul Olteniei, unde va ploua aproape toata ziua) si 18-22 de grade in Moldova.

Luni, 2mai, in a doua zi de Pasti, depresiunea care a activat pe teritoriul tarii noastre in zilele anterioare va incepe sa retrogradeze si sa se deplaseze usor inspre est. Astfel, in spatele ei va patrunde un aer considerabil mai rece, iar temperaturile (in special cele maxime) vor fi in scadere accentuata in vestul si in sudul tarii. Va ploua pe arii extinse in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures iar local si in Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Moldova va fi cea mai ferita de ploi, cele mai ridicate sanse pentru precipitatii urmand sa fie in nordul extrem al regiunii. Cantitatile de apa vor fi insemnate in special in sudul Banatului, vestul Olteniei si la munte, unde local se pot acumula 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari la tare doar in vestul extrem al tarii, Lunca Dunarii si pe litoral. Temperaturile maxime vor oscila intre 15 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 13-17 grade in Banat si Crisana, 13-17 grade in Oltenia, 15-18 grade in Muntenia si Dobrogea si 16-20 de grade in Moldova.

Pe litoral vremea va fi in general frumoasa pe intreg parcursul intervalului, cu exceptia zilei de luni cand local sunt posibile averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Temperaturile maxime vor fi agreabile, intre 17 si 20 de grade pe intreg parcursul intervalului, usor mai scazute in sudul extrem al litoralului (15-16 grade). Doar vantul va fi un fenomen mai putin placut, in fiecare zi fiind asteptate rafale de pana la 40-50 de km/h, mai ales in cursul dupa-amiezii cand briza marii este cea mai puternica.

Muntele nu va fi o alegere la fel de potrivita ca litoralul pentru petrecerea vacantei de Pasti, aici fiind asteptate in fiecare zi averse de ploaie, descarcari electrice si temperaturi destul de scazute (in jur de 10 grade Celsius la altitudinea de 1200 de metri). Doar in masivele montane estice vremea va fi mai placuta, dar si aici vor fi conditii destul de crescute pentru averse. Valea Prahovei se va afla la limita intre depresiunea mediteraneana si anticiclonul est-european, astfel incat sansele de ploaie vor fi mai reduse decat in vestul tarii, dar vremea va fi departe de a fi frumoasa, cerul urmand sa fie mai mult noros iar temperaturile destul de modeste (11-12 grade Celsius).

La Bucuresti vremea va fi usor instabila, in special in cursul zilelor de vineri si luni existand sanse sporite pentru producerea unor averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Sambata si duminica vremea va fi in general frumoasa, cu un cer variabil, iar conditiile pentru aparitia precipitatiilor vor fi reduse. Temperaturile maxime se vor incadra intre 19 si 23 de grade, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe parcursul zilei de vineri iar cele mai scazute luni (ca de altfel in intreaga jumatate sudica a tarii).

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de luni spre marti. Cele mai abundente ploi vor fi in vestul Romaniei si la munte, unde se vor strange local 20-30 de mm si izolat 40-50 de mm (pe intreg parcursul intervalului). La munte, in special in vestul Carpatilor Meridionali se pot acumula si 70-80 de mm, existand conditii pentru unele cresteri de debite pe raurile montane. Desi aceasta harta nu trebuie interpretata "cuvant cu cuvant", in urma ultimelor materiale de prognoza analizate se poate concluziona ca vor fi si zone unde vor cadea precipitatii foarte putine sau chiar deloc, cum ar fi sudul Moldovei si nordul Munteniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de luni spre marti. Cele mai abundente ploi vor fi in vestul Romaniei si la munte, unde se vor strange local 20-30 de mm si izolat 40-50 de mm (pe intreg parcursul intervalului). La munte, in special in vestul Carpatilor Meridionali se pot acumula si 70-80 de mm, existand conditii pentru unele cresteri de debite pe raurile montane.
Desi aceasta harta nu trebuie interpretata „cuvant cu cuvant”, in urma ultimelor materiale de prognoza analizate se poate concluziona ca vor fi si zone unde vor cadea precipitatii foarte putine sau chiar deloc, cum ar fi sudul Moldovei si nordul Munteniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.