Arhive etichetă: Vremea în Mai

Vremea în luna mai în România

Cum va fi vremea în weekend-ul 30 – 31 mai

În ultimele zile ale lunii mai o depresiune atmosferică neobișnuit de adâncă pentru această perioadă va influența vremea în țara noastră prin temperaturi considerabil mai scăzute în comparație cu media climatologică, pe partea posterioară a ciclonului urmând să fie advectat un aer polar dinspre latitudini nordice. Centrul depresiunii va rămâne destul de departe de teritoriul României, astfel încât benzile de precipitații cele mai consistente nu vor trece graniță dinspre Ucraina / Republica Moldova înspre noi, însă câteva ploi în aversă, pe alocuri moderate cantitativ, își vor face apariția local în mare parte din țară.
Continuă să citești

Vremea până vineri 29 mai

În următoarele zile România va fi sub influența unui nucleu rece, un influx continuu de aer sub-arctic urmând să dicteze parcursul vremii atât prin temperaturi mai scăzute în comparație cu media climatologică, cât și prin averse de ploaie ce își vor face apariția pe spații extinse, îndeosebi în cursul după-amiezelor.
Continuă să citești

Prognoza 20 – 24 mai: ploi torențiale până în week-end

Un robust ciclon mediteranean va aduce în prima parte a intervalului cea mai instabilă perioadă de până acum din sezonul cald 2020, îndeosebi în sudul țării fiind așteptate ploi torențiale însoțite de frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. După trecerea depresiunii, deși precipitațiile vor înceta în mare măsură, vremea se va răci, în Oltenia și Muntenia urmând să devină chiar deosebit de rece pentru această perioadă, cu maxime termice de numai 12-14 grade Celsius pe parcursul zilei de joi. În weekend vremea se va încălzi ușor și va deveni normală termic pentru ultima decadă a lunii mai în cea mai mare parte a țării, însă în jumătatea nordică vor reveni ploile în cursul zilei de duminică.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 16 – 17 mai

Configurația sinoptică la nivelul Europei va fi una destul de complexă în următoarele zile, cele două arii depresionare (una în nordul continentului, iar cealaltă în sud) fiind separate de un brâu anticiclonic. În țara noastră va fi de interes activitatea depresiunii din bazinul vestic al Mării Mediterane, care prin procesele de advecție pe partea sa anterioară va împinge un aer extrem de cald (mai ales pentru această perioadă din an) dinspre inima Saharei înspre zona Balcanilor. Precipitațiile vor fi relativ puține și se vor semnala îndeosebi în nordul țării sub formă de averse de ploaie localizate însoțite de fenomene electrice.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 11 – 14 mai: temperaturi de până la 34 de grade în România

Următoarele zile vor marca cea mai caldă perioadă a anului 2020 la nivelul întregii țări, în pofida unui scurt front rece care va afecta îndeosebi jumătatea nordică în cursul zilei de marți.

Cauza pentru aceste valori termice foarte ridicate o va constitui un ciclon situat în zona Peninsulei Iberice, care va forța pe partea să anterioară o advecție de aer tropical dinspre inima Saharei. Dacă în zona Greciei se așteaptă temperaturi maxime și de 40 de grade Celsius, România va fi afectată doar de extremitatea nordică a acestui aer tropical, în Banat și în zona Luncii Dunării urmând să se înregistreze maxime apropiate de pragul caniculei, respectiv 33-34 de grade Celsius.

Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala cu precădere în nordul teritoriului și la munte sub formă de averse însoțite de descărcări electrice (mai ales în cursul zilelor de marți și joi).

Continuă să citești