Arhive etichetă: Vremea în Mai

Vremea în luna mai în România

Cum va fi vremea în intervalul 31 mai – 3 iunie

Urmatoarele zile vor aduce o vreme foarte rece in tara noastra, pe fondul unei advectii de aer polar pe partea posterioara a unei depresiuni situate in zona bazinului Marii Negre. Temperaturile vor fi apropiate de recordurile negative ale lunii iunie, cel mai frig urmand sa fie in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, unde maximele se vor situa in general sub pragul de 10 de grade Celsius, mai ales pe parcursul zilei de marti.

Precipitatiile vor fi consistente mai ales in jumatatea estica a tarii, ciclonul din Marea Neagra urmand sa retrogradeze si sa devina cvasi-stationar. Cel mai mult va ploua in Moldova, Dobrogea, estul Munteniei si sudul Transilvaniei, unde local se vor strange 30-40 de mm si izolat 60-80 de mm, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor fi lapovite si ninsori, iar la peste 1800 de metri se va depune si strat de zapada (pe alocuri consistent in Carpatii Meridionali si de Curbura). In cursul noptilor de luni spre marti si marti spre miercuri, limita precipitatiilor solide va cobori temporar pana spre 1200-1400 de metri, insa la aceste altitudini nu se va depune strat de zapada.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 29 – 30 mai

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in majoritatea regiunilor tarii, pe fondul influentei unei depresiuni atmosferice situate in estul Europei, care va advecta pe partea sa posterioara un aer polar-continental dinspre latitudini nordice. Cel mai rece va fi in regiunile intracarpatice, insa si in sud valorile termice se vor situa sub media climatologica a ultimei decade a lunii mai (indeosebi in cursul zilei de duminica).

Precipitatiile vor fi si ele prezente, insa nu la aceleasi intensitati ridicate precum in zilele precedente. Va ploua local in Transilvania, Maramures, Moldova, Muntenia si Dobrogea (si numai pe alocuri in celelalte regiuni), iar la munte izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Tot la munte, la altitudini de peste 2000 de metri, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, mai ales in cursul noptii de sambata spre duminica.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 mai

Urmatoarea perioada va aduce in tara noastra o vreme rece spre deosebit de rece (cu precadere in regiunile intracarpatice), pe masura ce o masa de aer polar-oceanic va fi dislocata din zona Groenlandei si va migra catre sud-est, pe partea anterioara a unei zone de presiune ridicata situata in vestul Europei.

La contactul cu apele mai calde ale Marii Mediterane, se va initia procesul de ciclogeneza, astfel incat pe aproape intreg parcursul intervalului tara noastra va avea parte de ploi pe arii extinse (la inceput insotite si de fenomene electrice), iar cantitatile de apa vor fi foarte insemnate, mai ales la munte. Tot in zona montana, la altitudini de peste 1600-1800 de metri se vor produce precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare (marti si vineri in special), iar la peste 2000 de metri se va depune chiar si un strat consistent de zapada.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 15 – 16 mai

Finalul de saptamana va aduce o vreme in usoara incalzire pe teritoriul tarii noastre, desi in regiunile intracarpatice, mai ales in cursul dupa-amiezelor, temperaturile vor ramane inca usor mai scazute fata de media climatologica a celei de-a doua decade a lunii mai.

Instabilitatea atmosferica va ramane in schimb ridicata indeosebi in jumatatea vestica a teritoriului, unde local se vor produce averse de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina, iar cantitatile de apa vor ajunge punctiform pana la 25-30 de mm pe intreg parcursul intervalului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 12 – 14 mai

Urmatoarele zile vor aduce o vreme in racire pe teritoriul tarii noastre, pe masura ce frontul rece al unui nucleu depresionar situat in zona Poloniei va migra dinspre vestul catre estul continentului. Miercuri inca va mai fi o zi cu valori peste media climatologica (cu exceptia Moldovei), insa joi si vineri va fi racoare indeosebi in regiunile intracarpatice, unde maximele nu vor mai trece de pragul de 20 de grade Celsius.

Precipitatiile isi vor face si ele aparitia si vor fi mai ales sub forma de averse insotite de descarcari electrice pe aproape intreg teritoriul Romaniei, insa cantitati mai importante de apa (pana la 40-50 de mm in mod izolat – pe intreg parcursul intervalului) se vor strange doar in vestul tarii. La munte la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile se vor transforma temporar si in lapovite si ninsori.
Continuă să citești