Arhive etichetă: Vremea în Mai

Vremea în luna mai în România

Cum va fi vremea în intervalul 28 – 31 mai

Următoarele zile vor aduce o vreme instabilă în majoritatea regiunilor țării, o perturbație atmosferică venită dinspre Marea Mediterană urmând să se deplaseze către nord-est, iar mai apoi să staționeze în apropierea bazinului Mării Negre. Vor cădea averse de ploaie însoțite de fenomene electrice și izolat de grindină pe spații extinse, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate (până la 40-60 de mm). Din punct de vedere termic în schimb, vremea nu va fi la fel de potrivnică, temperaturile urmând să fie normale pentru această perioadă în vestul, centrul și nordul țării și mai caldă decât media climatologică în sud și est.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 25 – 26 mai

Pe parcursul zilei de sâmbătă vremea va fi instabilă îndeosebi în jumătatea nordică a țării, unde vor cădea averse de ploaie însoțite de fenomene electrice și izolat de căderi de grindină, iar local cantitățile de apă vor ajunge până la 20-30 de mm, mai ales în zona Subcarpaților Moldovei. Unele averse de ploaie se vor semnala în mod izolat și în sudul României, însă vor fi slabe cantitativ. Cauza producerii acestor procese convective o va constitui prezența unui câmp depresionar cu centrul la nord de țara noastră, în zonă Ucrainei. Duminică vremea se va ameliora ca aspect la nivel național, câteva averse slabe de ploaie urmând să mai cadă izolat doar în zonele montane. Valorile termice vor fi situate ușor sub media climatologică a perioadei sâmbătă în aproape toată țara, însă de duminică se va încălzi, iar maximele vor urca până spre 29-30 de grade Celsius în sudul extrem al teritoriului.
Continuă să citești

Vremea de vineri 17 mai până duminică 19 mai

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme în general instabilă în majoritatea regiunilor țării, ca urmare a influenței unei vaste arii depresionare centrate în zona bazinului Mării Negre. Pe spații extinse îndeosebi în jumătatea estică a teritoriului vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice, iar local în Moldova, estul Transilvaniei și în Muntenia cantitățile de apă vor fi mai însemnate (20-30 de mm). Din punct de vedere termic totuși, vremea va fi ușor mai caldă decât ar fi normal pentru mijlocul lunii mai, dinspre zona Peninsulei Anatolia urmând să fie advectat un aer tropical. Astfel, maximele termice vor ajunge până spre valori de 28-29 de grade Celsius în Câmpia de Vest și în sudul Olteniei și al Munteniei.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 11 – 12 mai

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme ușor instabilă îndeosebi în jumătatea estică a teritoriului, unde mai ales sâmbătă local se vor semnala averse slabe de ploaie însoțite de descărcări electrice. Din punct de vedere termic la nivel național vremea va fi ușor mai rece în comparație cu media climatologică a perioadei pe parcursul zilei de sâmbătă, în timp ce duminică temperaturile vor crește simțitor în aproape toată țara, cu maxime termice de până la 26 de grade Celsius în zona Luncii Dunării.
Continuă să citești

Vremea la început de săptămână – prognoza pentru 6 – 9 mai

Următoarele zile vor aduce o vreme închisă și ploioasă în majoritatea zonelor țării, ca urmare a influenței unei zone de presiune scăzută venită dinspre vestul continentului. La contactul cu anticiclonul situat în zona Rusiei, depresiunea va stagna câteva zile pe teritoriul țării noastre, înainte să se deplaseze către nord-est. Astfel, cantitățile de apă așteptate a se acumula vor fi importante, în peste jumătate de teritoriu urmând să cadă mai mult de 20-25 mm. Local în Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei se vor acumula 30-40 de mm, iar pe spații restrânse din sudul Transilvaniei chiar și 50-70 de mm până marți seară. Temperaturile vor fi mai scăzute față de media climatologică a perioadei, cel mai răcoare urmând să fie luni și marți, când și nebulozitatea se va afla la cote ridicate. Luni în vestul țării și marți în Moldova maximele termice în unele zone nu vor depăși 12 grade Celsius, astfel de valori situându-se cu până la 8-10 grade mai jos decât normalul termic specific primei decade a lunii mai. Continuă să citești