Arhive etichetă: Vremea în Mai

Vremea în luna mai în România

Vreme severa în sudul țării astăzi, duminică 29 mai

Ultimele rulari ale modelelor numerice de inalta rezolutie indica o probabilitate ridicata de producere a unor fenomene convective extreme, asociate partii frontale a unui talveg depresionar situat in zona Marii Ionice.

Fenomenele convective severe principale vor fi grindina mare si foarte mare (>3-5 cm in diametru), rafalele convective asociate atat liniilor de vijelie cat si a curentilor descendenti puternici din interiorul norilor Cumulonimbus (rafale de 80-100 de km/h, izolat peste 100 km/h), descarcarile electrice frecvente si acumularea unor cantitati de precipitatii de peste 30-40 de mm in intervale scurte de timp (sub 1-2 ore).
Continuă să citești

Cum va fi vremea in weekend-ul 14 – 15 mai

Dupa intruziunea partii sudice a unui front rece asociat unui nucleu de presiune scazuta situat in zona Rusiei europene, in tara noastra valorile termice vor marca o scadere fata de zilele precedente, urmand sa ajunga apropiate de normalul climatologic in jumatatea nordica a teritoriului, insa inca usor mai ridicate fata de medie, in sud. Precipitatiile se vor semnala indeosebi in jumatatea estica a tarii, unde local vor fi averse insotite de fenomene electrice si izolat de grindina, precum si cantitati mai importante de apa in mod punctiform.
Continuă să citești

Cum va fi vremea in intervalul 9 – 12 mai

Urmatorul interval va fi dominat in zona geografica a Romaniei in cea mai mare parte de catre un regim anticiclonic, insa cu o scurta intruziune a marginii sudice a unui front rece asociat unui ciclon situat in zona Rusiei europene (in prima parte a intervalului); in consecinta, luni si marti pe spatii relativ extinse in centrul si nordul tarii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, izolat astfel de fenomene urmand sa se manifeste si in restul regiunilor (insa la o intensitate mai redusa).

In a doua parte a intervalului circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre sud-vestul Europei, astfel incat temperaturile vor fi in crestere si chiar vor depasi normalul climatologic al perioadei pe parcursul zilei de joi, in conditiile unui cer variabil spre mai mult senin si a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii si Marea Mediterana.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 31 mai – 3 iunie

Urmatoarele zile vor aduce o vreme foarte rece in tara noastra, pe fondul unei advectii de aer polar pe partea posterioara a unei depresiuni situate in zona bazinului Marii Negre. Temperaturile vor fi apropiate de recordurile negative ale lunii iunie, cel mai frig urmand sa fie in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, unde maximele se vor situa in general sub pragul de 10 de grade Celsius, mai ales pe parcursul zilei de marti.

Precipitatiile vor fi consistente mai ales in jumatatea estica a tarii, ciclonul din Marea Neagra urmand sa retrogradeze si sa devina cvasi-stationar. Cel mai mult va ploua in Moldova, Dobrogea, estul Munteniei si sudul Transilvaniei, unde local se vor strange 30-40 de mm si izolat 60-80 de mm, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor fi lapovite si ninsori, iar la peste 1800 de metri se va depune si strat de zapada (pe alocuri consistent in Carpatii Meridionali si de Curbura). In cursul noptilor de luni spre marti si marti spre miercuri, limita precipitatiilor solide va cobori temporar pana spre 1200-1400 de metri, insa la aceste altitudini nu se va depune strat de zapada.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 29 – 30 mai

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in majoritatea regiunilor tarii, pe fondul influentei unei depresiuni atmosferice situate in estul Europei, care va advecta pe partea sa posterioara un aer polar-continental dinspre latitudini nordice. Cel mai rece va fi in regiunile intracarpatice, insa si in sud valorile termice se vor situa sub media climatologica a ultimei decade a lunii mai (indeosebi in cursul zilei de duminica).

Precipitatiile vor fi si ele prezente, insa nu la aceleasi intensitati ridicate precum in zilele precedente. Va ploua local in Transilvania, Maramures, Moldova, Muntenia si Dobrogea (si numai pe alocuri in celelalte regiuni), iar la munte izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Tot la munte, la altitudini de peste 2000 de metri, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, mai ales in cursul noptii de sambata spre duminica.
Continuă să citești