Vremea în România în săptămâna meteo 5 – 11 octombrie

Primele zile ale lui octombrie vor aduce o vreme foarte călduroasă pentru prima decada a lunii în raport cu normalul climatologic al perioadei, întrucât în regiunile extracarpatice în prima parte a săptămânii se vor mai înregistra valori ce marchează pragul unei zile considerate a fi de vara, respectiv 25 de grade Celsius. Cerul nu va fi însă lipsit de nori, precipitațiile urmând să se semnaleze pe aproape întreg teritoriul țării noastre, deși nu vor fi foarte importante cantitativ.

Luni vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului in toate regiunile tarii, aceasta caldura neobisnuita prelungind implicit si sezonul convectiv, astfel incat in vestul, sud-vestul si centrul tarii sunt asteptate cu precadere dupa-amiaza ploi in aversa insotite de descarcari electrice. Cantitatile de apa nu vor fi importante, cu toate ca izolat se pot depasi 10-15 mm. Precipitatiile asteptate a se inregistra vor fi asociate unei arii depresionare centrate in zona Italiei, furtunile in tara noastra fiind de tip pre-frontal, de-a lungul frontului cald. In estul si sudul tarii va ploua doar cu totul izolat, Soarele avand sansa sa straluceaca pe cer aproape pe tot parcursul zilei. Temperaturile maxime vor oscila intre 18-22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-23 de grade in Banat si Crisana, 22-25 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cateva temperaturi izolate de 26 de grade fiind posibile izolat in sud-vestul Olteniei) si intre 21-24 de grade in Moldova.

Simulare radar a modelului numeric HREWS-CTL pentru dupa-amiaza zilei de luni. Cateva averse insotite de descarcari electrice vor fi prezente in vestul, sud-vestul si centrul tarii. Sursa: Universitatea de Vest Timisoara.

Simulare radar a modelului numeric HREWS-CTL pentru dupa-amiaza zilei de luni. Cateva averse insotite de descarcari electrice vor fi prezente in vestul, sud-vestul si centrul tarii. Sursa: Universitatea de Vest Timisoara.

Marti vremea va fi in general frumoasa in toata tara si in continuare deosebit de calda pentru aceasta perioada, in conditiile in care anticiclonul azoric s-a extins foarte mult inspre sud-estul Europei, antrenand de asemenea un aer tropical de provenienta nord-africana pe partea sa anterioara, acest aer incalzindu-se suplimentar si datorita insolatiei ridicate/nebulozitatii scazute, in ciuda faptului ca dupa echinoctiul de toamna durata zilei a inceput sa scada progresiv. In regiunile unde instabilitatea atmosferica a fost accentuata pe parcursul zilei de luni, vremea se va ameliora considerabil, cateva averse de ploaie mai fiind posibile local doar in regiunile estice si nord-estice ale tarii, dar cantitatile de apa vor fi nesemnificative. Maximele termice se vor incadra in general intre 18 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-23 de grade in Banat si Crisana, 21-25 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, in timp ce zona Moldovei va avea de asemenea parte de maxime foarte generoase: 22-25 de grade Celsius.

Miercuri vremea se va raci accentuat in jumatatea nordica a Moldovei, in restul tarii temperaturile ramanand la valori ridicate pentru aceasta perioada. Racirea din nord-est se va datora avansului anticiclonului scandinav, ce va aduce un aer polar de origine oceanica via Ucraina, aerul rece patrunzand intai in straturile inferioare ale troposferei, apoi si in altitudine. Cerul va fi variabil pe tot parcursul zilei in aproape toata tara, cu exceptia zonelor montane si a sud-vestului Romaniei, unde va fi mai mult noros si temporar va ploua, la munte existand conditii si pentru cateva descarcari electrice. Aceste ploi se vor datora unei arii depresionare mediteraneene nu foarte bine definita dar deosebit de extinsa, care va stationa deasupra sudului si sud-estului Europei si in urmatoarele zile. Temperaturile maxime la pranz se vor situa in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei), 19-23 de grade in Banat si Crisana, iar in Oltenia, Muntenia si Dobrogea se vor inregistra intre 20 si 24 de grade (cateva valori izolate de 25 de grade fiind posibile in Lunca Dunarii). In Moldova vremea se va raci, in consecinta temperaturile vor fi cuprinse intre 13 si 18 grade Celsius, cu mentiunea ca in sudul regiunii se pot inregistra izolat si 19-20 de grade, dar pe de alta parte in judetul Suceava – primul in calea advectiei de aer polar – este posibil ca temperaturile maxime sa nu treaca de 10-11 grade Celsius, acestea fiind totusi valori cu doar 2-3 grade mai scazute fata de normalul climatologic al perioadei pentru regiunea respectiva.

Joi racirea vremii va cuprinde si celelalte zone ale Romaniei iar cerul va fi mai mult noros, singura regiune unde Soarele va putea fi vazut urmand sa fie estul tarii. Vor cadea precipitatii de tip stratiform (ploi „mocanesti”) in vestul, sud-vestul si local si in centrul tarii, dar ploile vor fi in general slabe, cu totul izolat putandu-se acumula cantitati de pana la 10-15 mm. Maximele termice vor urca la orele pranzului pana spre 16-21 de grade in Transilvania si Maramures (din nou cu valori usor mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei, unde dimineata se va putea forma si bruma), 16-20 de grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu o nota pentru vestul Olteniei, unde precipitatiile prezente vor face ca maximele sa nu urce mai sus de 10-11 grade), iar Moldova va fi iarasi cea mai rece regiune a tarii din punct de vedere termic, cu maxime de numai 10-15 grade Celsius. Asadar de la mijlocul saptamanii toamna isi va intra pe deplin in drepturi, valorile termice de peste 25 de grade ramanand in calcul doar pentru sezonul cald al anului 2016.

Vineri procesul de racire a vremii va continua in regiunile intracarpatice si in vestul tarii, dar paradoxal in Moldova se va incalzi, acest fapt datorandu-se unei depresiuni adanci situate in nordul Campiei Ruse care isi va muta pozitia cateva sute de kilometri mai la vest fata de ziua precedenta. La nord de Moscova va viscoli puternic, insa astfel de manifestari hibernale ale vremii nu isi vor face aparitia inca in tara noastra, in zonele de ses cel putin. Ploile vor continua in schimb sa ude vestul, nordul si centrul tarii, izolat precipitatiile putandu-si face aparitia si in celelalte regiuni. Cantitatile de apa vor fi in general scazute, insa la munte se pot strange pana la 10-15 mm, in zonele joase precipitatiile acumulate urmand sa se incadreze in marja 5-10 mm. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania, 9-12 grade in Maramures, 11-13 grade in Crisana, 12-18 grade in Banat (cu cele mai ridicate valori in vestul regiunii si cele mai scazute in est), 13-16 grade in Oltenia, 16-20 de grade in Muntenia si Dobrogea si 15-19 grade in Moldova.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o continuare a procesului de racire a vremii in toate regiunile tarii si ploi locale in Oltenia si in Muntenia, iar la munte la altitudini de peste 1500 de metri isi pot face aparitia si precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare. Avand in vedere insa ca situatia este incerta cu privire la evolutia vremii din week-end, mai multe detalii referitoare la aceste aspecte le vom publica in analiza de la finalul saptamanii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.