Vremea în România în săptămâna 9 – 15 noiembrie

In următoarele zile se va produce o schimbare în circulația atmosferică la nivelul sud-estului Europei, zona care s-a menținut într-un regim anticiclonic cu o vreme frumoasa de mai bine de doua săptămâni. Cu toate că ne vor vizita câteva ploi locale (în special în jumătatea nordică a țării), temperaturile vor rămâne ridicate și vor continua chiar să crească în sudul și estul României pe fondul unei advecții de aer cald dinspre sud-vestul continentului.

Luni vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada cu precadere in sudul tarii, dar temperaturile se vor afla la cote ridicate si in restul teritoriului. Cerul va fi variabil in sud si est, dar in a doua parte a zilei prin vestul tarii va intra o unda depresionara frontala foarte slaba care va aduce precipitatii slabe temporare local in Banat, Crisana, Transilvania, iar dupa orele serii si in Moldova. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Crisana, 15-20 de grade in Banat, 18-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-16 grade in Moldova. O nota aparte pentru nordul Olteniei, unde circulatia nord-vestica la nivelul regiunii va favoriza descendenta aerului cu putere peste muntii Retezat si Parang: aici urmeaza sa se produca fenomenul de foehn (aerul se incalzeste suplimentar in mod adiabatic); astfel, mai ales in nordul si vestul regiunii maximele termice pot urca chiar si pana la 23-24 de grade Celsius, unele statii meteo avand sansa sa isi stabileasca noi recorduri zilnice de temperatura maxima.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de luni; sudul tarii noastre va avea parte de unele dintre cele mai ridicate temperaturi din intreaga Europa! Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de luni; sudul tarii noastre va avea parte de unele dintre cele mai ridicate temperaturi din intreaga Europa! Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Marti vremea va ramane in continuare foarte calda in comparatie cu media climatologica a acestei perioade, desi se va raci usor (cu aproximativ 2-3 grade) in sud si sud-vest. Cateva ploi slabe locale se vor mai semnala in Transilvania si Moldova, unde si vantul se va intensifica iar rafalele pot ajunge pana la 60-70 de km/h. In restul regiunilor tarii cerul se va mentine variabil spre mai mult senin, iar diminetile vor fi mult mai calde spre deosbire de ultimele zile, cand pe arii extinse temperaturile au fost negative. Maximele termice ale zilei se vor situa in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Crisana, 14-19 grade in Banat, 17-21 de grade in Oltenia, 15-19 grade in Muntenia si Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Miercuri cerul va deveni variabil spre mai mult senin in aproape toate regiunile tarii, cu exceptia nordului Carpatilor Orientali unde mai sunt posibile cateva ploi slabe locale mai ales in prima parte a zilei. Temperaturile maxime vor fi in crestere fata de ziua precedenta, pe fondul unei noi advectii de aer tropical si vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, 17-22 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute pe litoral) si 15-20 de grade in Moldova. Din nou se va produce fenomenul de foehn in Oltenia, local si in Subcarpatii Moldovei, astfel incat maximele termice vor fi extrem de ridicate pentru aceasta perioada a anului. O valoare de 25 de grade nu este exclusa a se inregistra in nordul Olteniei (ceea ce ar fi un fapt cu totul exceptional pentru a doua decada a lunii noiembrie), insa pentru moment ultimele modelari numerice matematice propun maxime de pana in 23-24 de grade. Vantul va continua sa prezinte intensificari temporare la tare mai ales in Moldova, unde rafalele mai pot ajunge pana la 50-60 de km/h.

Joi vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin, doar in prima parte a zilei mai fiind posibile unele innorari temporare la munte, insa sansele pentru precipitatii vor fi extrem de reduse. Anticiclonul azoric va prinde radacini tot mai adanci in aceasta zona a Europei, in consecinta si temperaturile vor ramane foarte ridicate pentru aceasta perioada a anului, atat pe fondul unei advectii tropicale intense si a cerului senin (care va ajuta cresterea rapida a temperaturilor pe timpul zilei) cat si a vantului moderat (care va contribui la mentinerea unor minime ridicate pe timpul noptii, blocand formarea inversiunilor termice). Astfel, la pranz maximele termice vor urca pana la 12-17 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu temperaturi usor mai ridicate in nordul Olteniei, pana spre 23-24 de grade, dar si mai scazute pe litoral: 14-16 grade), in timp ce in Moldova se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse in general intre 15 si 20 de grade Celsius.

Vineri vremea se va mentine deosebit de calda pentru aceasta perioada, desi temperaturile vor scadea in medie cu 1-2 grade, mai ales in conditiile in care vantul va slabi in intensitate. La deal si la munte insa temperaturile din cursul zilei se vor mentine la aceleasi valori – extrem de mari – ca in precedentele 3-4 zile. Cerul va fi mai mult senin, insa ceata isi va putea face aparitia in primele ore ale zilei pe vai si in depresiuni. In conditii de vant slab minimele din cursul diminetii vor cobori din nou sub pragul inghetului mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei, unde se pot inregistra pana la -3…-4 grade Celsius. La pranz temperaturile maxime vor urca pana spre 12-17 grade in Transilvania si Maramures, 15-19 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-19 grade in Moldova.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o usoara racire a vremii in special in interiorul arcului carpatic, unde va patrunde un front rece venit dinspre vestul continentului. Precipitatiile vor fi insa putine si se vor semnala mai ales in Transilvania si in vestul tarii. Vantul se va intensifica treptat in aceste regiuni, iar la munte la peste 1500 de metri isi pot face aparitia si precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.