Cum va fi vremea în România în săptămâna 8 – 14 februarie

Continuand seria ultimelor zile deosebit de calde, vremea in urmatorul interval se va diferentia de acestea doar prin aparitia unor precipitatii mai abundente, insa acestea vor fi predominant sub forma de ploaie. Inclusiv la munte la altitudini mai mici de 1200 de metri va ploua (cu exceptia zilei de joi, cand se vor semnala si precipitatii solide) iar stratul de zapada se va subtia considerabil. Cauza temperaturilor foarte ridicate din urmatoarea perioada o va constitui circulatia predominant vestica, ce va advecta un aer cald si umed dinspre Oceanul Atlantic, cat si dinspre Marea Mediterana si nordul Africii.

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara si in incalzire usoara fata de ziua precedenta, devenind deosebit de calda pentru aceasta perioada. Dimineata si seara ceata isi poate face aparitia pe vai si in depresiuni, unde va fi asociata izolat si cu depunere de chiciura. Minimele termice din cursul diminetii se mai pot apropia de pragul gerului in depresiunile din estul Transilvaniei, in restul tarii urmand sa fie doar usor negative, iar pe litoral si in vestul extrem al tarii, cat si in zonele deluroase – acestea vor trece usor de pragul de 0 grade Celsius. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-11 grade in Moldova.

Marti vremea va continua sa se incalzeasca usor iar cerul se va mentine variabil aproape peste tot, cu exceptia nord-vestului unde in prima parte a zilei se vor semnala cateva ploi locale, ca urmare a trecerii unui front atmosferic slab definit. Cantitatile de apa nu vor fi importante, doar in zonele montane adiacente putand sa ajunga pana la 10-15 mm. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade in Moldova.

Miercuri inca un front cald va patrunde prin sud-vestul tarii, de aceasta data urmand sa produca precipitatii ceva mai consistente in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures si in nordul Moldovei. Inclusiv la munte va ploua, precipitatii solide urmand sa se semnaleze doar la altitudini mai mari de 1800 de metri, si cu precadere dupa lasarea noptii. In muntii Banatului si in vestul muntilor Apuseni cantitatile de apa pot ajunge local pana la 15-20 de mm si izolat chiar si 30 de mm. Vantul se va intensifica in vestul extrem si in estul tarii, unde va sufla cu rafale de pana la 70-80 de km/h, iar la munte 100-120 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 9-13 grade in Banat si Crisana, 6-10 grade in Oltenia, 10-15 grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori izolate de pana la 16-17 grade in sudul Munteniei) si 9-14 grade in Moldova.

Joi vremea se va raci usor cu precadere in regiunile intracarpatice, unde precipitatiile se vor transforma cu totul trecator in lapovita si ninsoare in prima parte a zilei. Cateva precipitatii mixte isi pot face aparitia si in nordul Moldovei, in timp ce la munte la altitudini de peste 1000 de metri va ninge viscolit si se poate depune un strat nou de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Cantitatile de apa local mai pot ajunge pana la 15-20 de mm in zona Carpatilor Orientali si in Dobrogea, in restul regiunilor urmand sa se acumuleze cantitati de sub 10 mm. Vantul, desi in slabire usoara fata de ziua precedenta, va continua sa sufle cu putere in vestul extrem al tarii, cat si in sudul extrem si in zona Moldovei, cu viteze ce mai pot atinge la rafala 50-60 de km/h. Maxime termice se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 9-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Vineri un nou front precipitabil va patrunde prin sud-vestul tarii si va afecta de acesta data doar Banatul si Crisana, local si vestul Transilvaniei. Se vor semnala precipitatii moderate sub forma de ploaie, inclusiv la munte, doar la altitudini mai mari de 2000 de metri fiind sanse pentru precipitatii solide. In timp ce in Moldova si in sudul tarii vantul va slabi in intensitate, in vest va continua sa sufle tare, cu viteze ce vor atinge la rafala 60-70 de km/h in camp deschis. Temperaturile maxime vor fi in crestere usoara la nivelul intregii tari in comparatie cu ziua precedenta si vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori izolate de pana la 14-15 grade Celsius in Lunca Dunarii), in timp ce Moldova se va bucura de asemenea de o vreme calduroasa, cu temperaturi maxime ce vor urca pana la 7-12 grade Celsius.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana luni, 15 februarie. In vestul tarii si in Transilvania local se vor acumula pana la 50 de mm, in timp ce in masivele montane din sud-vestul Romaniei, pe fondul accentuarii orografice a precipitatiilor, cantitatile de apa pot ajunge (cumulat pe intreg intervalul) chiar si pana la 150 de mm, existand riscul unor inundatii localizate, in special pe raurile de munte. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana luni, 15 februarie. In vestul tarii si in Transilvania local se vor acumula pana la 50 de mm, in timp ce in masivele montane din sud-vestul Romaniei, pe fondul accentuarii orografice a precipitatiilor, cantitatile de apa pot ajunge (cumulat pe intreg intervalul) chiar si pana la 150 de mm, existand riscul unor inundatii localizate, in special pe raurile de munte. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end dinamismul circulatiei atmosferice se va pastra, insa tara noastra se va afla in continuare in sectoarele calde ale depresiunilor din vestul Europei, iar vremea va ramane cu mult mai calda fata de normalul climatologic al perioadei, abaterile termice pozitive urmand sa fie si de 10 grade Celsius (in special in sudul tarii si in zonele de deal si de munte). Se vor mai semnala precipitatii sub forma de ploaie cu precadere in jumatatea vestica a tarii, unde si cantitatile de apa pot fi mai insemnate.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.