Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 25 – 31 mai

Romania se va afla la inceputul saptamanii sub incidenta unui vast camp despresionar, iar vremea va fi instabila, cu averse de ploaie pe arii extinse in aproape toata tara. Temperaturile vor scadea fata de sfarsitul saptamanii trecute, dar spre finalul saptamanii curente se pare ca din nou vom intra intr-un proces de incalzire, pe fondul ameliorarii vremii.

Luni vor fi averse însoțite de descărcări electrice in toate regiunile tarii, cu excepția Moldovei, estului Munteniei si a Dobrogei unde acestea vor fi prezente numai izolat. Cantitățile de apa pot depăși punctiform 30-40 de mm acolo unde furtunile vor fi mai persistente iar local se va semnala si grindina. Temperaturile vor rămâne la valori normale pentru aceasta perioada, cu maxime ce pot ajunge pana spre 30 de grade in partea de est a teritoriului.

Marți vremea se va răci față de ziua precedenta in special in regiunile intracarpatice, unde va ploua mult, local cantitățile de apa putând depăși 20-30 de mm iar izolat chiar si 50 de mm. Din pacate unde este cel mai mult nevoie de apa in sol, in speță Moldova, umiditatea aerului nu va fi suficient de ridicata pentru a se produce norii convectivi si aversele mult-asteptate de agricultori. Temperaturile vor marca o ușoară scădere si in estul Romaniei, dar valori de 27-28 de grade Celsius mai sunt posibile in partea sudica a Moldovei si in Muntenia.

Miercuri procesul de racire a vremii va continua, dinspre vestul Europei intrand un aer rece de origine polar-atlantica. Aversele de ploaie se vor semnala pe arii extinse in vestul, centrul si sudul tarii, in timp ce estul va ramane din nou deficitar la acest capitol, desi unele furtuni sunt asteptate si aici in orele serii, pe masura ce frontul rece vestic cu instabilitatea aferenta se deplaseaza inspre est. Cantitatile de apa din nou pot depasi izolat 20-30 de mm local, care impreuna cu ploile din zilele anterioare vor suprasatura solul, nefiind excluse unele depasiri ale pragurilor de atentie in special pe raurile din zonele montane din vestul Romaniei. Temperaturile vor fi modeste in Transilvania, cu valori maxime de 14-17 grade, specifice mai degraba inceputului de aprilie, in timp ce in est si in sud-est va fi mult mai placut, cu maxime termice in jurul valorii de 25 de grade Celsius.

Cantitati de apa asteptate a se acumula pana miercuri seara. Se observa nuclee precipitabile de peste 100 de mm in zona muntilor Apuseni si in nordul Carpaților Orientali, astfel de cantitati foarte ridicate de apa putand conduce la producerea unor inundatii locale. Sursa: model HREWS-CTL.

Cantitati de apa asteptate a se acumula pana miercuri seara. Se observa nuclee precipitabile de peste 100 de mm in zona muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali, astfel de cantitati foarte ridicate de apa putand conduce la producerea unor inundatii locale. Sursa: model HREWS-CTL.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in regiunile intracarpatice, cu unele averse slabe de ploaie posibile totusi in cursul dupa-amiezii, in timp ce in estul tarii furtunile se vor semnala pe arii mai extinse, dar momentan nu exista semnale asupra posibilitatii inregistrarii unor cantitati mari de apa. Temperaturile vor marca o usoara crestere in Transilvania pe fondul degajării cerului de nori, cu valori ce pot atinge 20 de grade in sudul regiunii. In estul si sudul tarii in schimb, chiar daca vremea va fi mai instabila temperaturile vor fi mai acceptabile pentru aceasta data, in sudul Olteniei putându-se atinge pragul temperaturii considerate a fi de vara si anume 25 de grade.

Vineri vremea se va ameliora complet peste tot, tara noastră ieșind de sub incidenta câmpului depresionar cvasi-stationar din zilele precedente. In afara de zonele montane unde mai sunt posibile cateva averse in orele dupa-amiezii vremea va fi frumoasa, cu un cer variabil spre mai mult senin, iar temperaturile vor marca o crestere in special in centrul si in vestul tarii, unde vor atinge local 25 de grade, in timp ce in restul teritoriului regimul termic va fi asemanator cu cel din ziua anterioara, cu maxime cuprinse in general intre 22 si 26 de grade Celsius.

In week-end, ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune sugereaza faptul ca vom avea o vreme in general frumoasa peste tot, cu un cer mai mult senin, perfecta pentru iesiri in aer liber. Duminica dupa-amiaza sunt posibile unele averse izolate in nordul Romaniei, insa vremea va fi intr-o incalzire continua de la o zi la alta, anticiclonul azoric incepand sa isi intareasca pozitiile in sudul continentului. Astfel, daca sambata maximele termice nationale se vor apropia de 27-28 de grade in sud-vest, duminica exista posibilitatea ca acestea chiar sa depaseasca valoarea de 30 de grade, in aceeasi zona. Si in restul Romaniei va fi placut, cu temperaturi aflate in jurul valorii de 25 de grade in Transilvania, in timp ce in Moldova sunt asteptate temperaturi de 24-25 de grade sâmbătă si 27-28 de grade duminica.Un comentariu la „Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 25 – 31 mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.