Cum va fi vremea în ultimul weekend de noiembrie

Ultimele zile ale lunii noiembrie vor aduce o vreme extrem de activă pe întreg teritoriul României. Iarna își va intra pe deplin în drepturi în zonele montane, însă local fenomene hibernale se vor produce și în jumătatea nordică a țării. In sudul României vor fi predominant ploi, iar cantitățile de apă acumulate pot ajunge izolat până la 100 de mm, sporind riscul unor inundații sau băltiri în zonele joase.

Vineri vremea va fi inchisa in toata tara, pe masura ce teritoriul geografic al Romaniei se va afla sub influenta a doua sisteme depresionare de origine mediteraneana:

– primul ciclon va afecta nord-estul in prima parte a zilei, unde va ninge pe arii extinse iar local stratul de zapada poate ajunge pana la 10-15 cm, izolat chiar si 20-25 de cm, cumulat cu cel deja depus pe parcursul zilei de joi. In judetele Suceava si Botosani vantul va prezenta intensificari de pana la 60 de km/h in camp deschis, astfel incat zapada va fi spulberata si troienita si se vor forma suluri de zapada pe sosele.

– al doilea ciclon va intra dupa orele pranzului prin sudul tarii, unde va aduce precipitatii predominant sub forma de ploaie, cu exceptia judetelor Mehedinti si Caras-Severin, unde local se vor inregistra si precipitatii mixte. Pana spre miezul noptii campul precipitabil al depresiunii va cuprinde majoritatea zonelor tarii, iar cantitatile de apa vor fi foarte importante in special in Subcarpatii si Podisul Getic, dar si in Podisul Central Moldovenesc, unde se pot acumula izolat pana la 40-50 de mm. La munte, la altitudini de peste 1500 de metri va ninge si se va depune un nou strat consistent de zapada, insa precipitatii solide se vor semnala si in nordul Moldovei, cu precadere in zona Obcinelor Bucovinei, unde din nou va viscoli. De mentionat faptul ca acest din urma ciclon va advecta un aer mai cald de pe Marea Neagra, astfel incat zonele unde se vor semnala precipitatii solide vor fi in restragere evidenta fata de ziua precedenta.

Tot spre seara exista riscul producerii fenomenului de ploaie inghetata („freezing rain”) mai ales in Moldova si in depresiunile din estul Transilvaniei, pe masura ce temperaturile la sol vor ramane negative iar in altitudine se vor pozitiva – ninsorile care vor trece prin stratul de aer cald urmand sa se transforme in ploaie care va ingheta instant de indata ce va atinge solul sau obiectele inghetate de pe el.

Maximele termice din cursul pranzului se vor situa in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 3-6 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate pe litoral) si -1…3 grade in Moldova.

Sambata se vor semnala precipitatii in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia Olteniei unde acestea vor fi doar izolate. Cantitatile de apa vor fi din nou foarte importante in special in est si sud-est, unde se pot acumula pana la 30-40 de mm in mod izolat. La munte la altitudini de peste 1200 de metri va ninge, precipitatii solide urmand se se produca si in nordul extrem al Moldovei si in depresiunea Giurgeului, unde se va depune un nou strat consistent de zapada. Dupa lasarea intunericului, dinspre nord-vest – pe partea posterioara a depresiunii – va fi advectat un aer mai rece, astfel incat precipitatii mixte se vor semnala si in Transilvania si Maramures, insa strat de zapada se va depune doar la altitudini mai mari de 500 de metri.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 2-6 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-4 grade in Moldova.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana sambata dupa-amiaza. Valori izolate de peste 100 de mm sunt posibile in Subcarpatii Getici, iar riscul producerii de inundatii este unul ridicat. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana sambata dupa-amiaza. Valori izolate de peste 100 de mm sunt posibile in Subcarpatii Getici, iar riscul producerii de inundatii este unul ridicat. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Duminica precipitatiile vor deveni preponderent solide in vestul, centrul si nordul tarii, insa nu vor mai fi la fel de importante cantitativ ca in zilele precedente, pe masura ce corpul principal al depresiunii se va deplasa la nord de Romania. Cu toate acestea, la altitudini de peste 500 de metri se va depune un strat de zapada de aproximativ 10 centimetri, iar la munte stratul nou depus poate ajunge pana la 20 de centimetri, mai ales in masivele montane nordice. Vantul va mai prezenta unele intensificari in Transilvania si Moldova, spulberand si troienind local zapada depusa.
Maximele termice vor urca la pranz pana la valori de -1…4 grade in Transilvania si Maramures, 2-5 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori usor mai ridicate pe litoral) si 1-5 grade in Moldova.

Asadar, dupa o lunga perioada extrem de calda si fara evenimente meteo notabile, iarna impreuna cu alaiul sau de fenomene vor poposi intr-o buna parte din tara, iar la munte va incepe oficial sezonul de ski si sanius.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.