Arhive etichetă: Vremea în Noiembrie

Vremea în luna noiembrie în România

Vremea în week-end: prognoza pentru mini-vacanța de 1 Decembrie

Luna noiembrie 2018 a fost una foarte atipica din punct de vedere meteorologic, inceputul sau fiind presarat cu recorduri de caldura, pentru ca ultimele zile sa fie cele mai reci inregistrate in noiembrie in ultimii multi ani. Patrunderea brutala de aer polar-continental inceputa marti va atinge apogeul in cursul weekend-ului, pe masura ce si cerul se va degaja de nori si vantul se va calma. Astfel, temperaturile maxime vor fi preponderent negative la nivel national, in timp ce minimele termice vor cobori pana spre valori extreme pentru luna lui brumar, de pana la -22 de grade in nordul Moldovei. Precipitatiile vor fi aproape inexistente, doar izolat in sud-est vineri urmand sa existe conditii pentru aparitia unor fulguieli slabe.
Continuă să citești

Vremea pentru începutul de săptămână 26 – 29 noiembrie

Dupa scurta perioada usor mai calda din cursul weekend-ului, iarna va reveni pe teritoriul Romaniei in ultimele zile ale lunii noiembrie. O depresiune mediteraneana se va forma chiar luni si va aduce pentru inceput precipitatii predominant sub forma de ploaie in cea mai mare parte a tarii, pentru ca marti in nordul tarii sa se semnaleze mai ales ninsori ce vor depune strat de zapada. In sudul tarii precipitatiile solide isi vor face aparitia miercuri, cand inclusiv la Bucuresti este asteptata depunerea unui strat de zapada, care spre deosebire de cel depus acum aproximativ o saptamana, va rezista o perioada mai indelungata. Pe partea posterioara a depresiunii mediteraneene va fi advectat un aer foarte rece dinspre nordul continentului, astfel incat incepand de marti seara temperaturile vor scadea accentuat in toata tara si se vor situa sub normele climatologice ale perioadei.
Continuă să citești

Vremea în weekend-ul 24 – 25 noiembrie

Dupa o perioada de 5-7 zile in care iarna si-a aratat coltii pentru prima data in acest sezon pe teritoriul tarii noastre, sfarsitul de saptamana se va face remarcat printr-un scurt intermezzo primavaratic, mai ales in jumatatea vestica a teritoriului. Desi norii vor fi prezenti in aproape toata tara pe intreg parcursul weekend-ului, precipitatii pe spatii mai extinse se vor semnala doar duminica (in vest si sud-vest). Temperaturile vor fi mai ridicate decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, exceptie urmand sa faca doar Moldova, unde valorile termice se vor mentine in interiorul normelor climatologice ale perioadei, gratie stratului de zapada inca relativ consistent ce acopera in mod curent jumatatea de nord a regiunii.
Continuă să citești

Vremea la început de săptămână: prognoza pentru 19 – 22 noiembrie

Avansul unei mase de aer rece venită dinspre nordul Europei a pătruns deja pe teritoriul României, iar în deplasarea sa către sud va intra în Marea Mediterană, unde va ajuta la formarea unui ciclon cu o traiectorie transbalcanica; depresiunea în cauză se va deplasa dinspre bazinul central al Mării Mediterane înspre nord-est, urmând să afecteze și majoritatea teritoriului țării noastre prin precipitații importante cantitativ. Datorită faptului că în altitudine aerul va fi unul rece, precipitațiile vor cădea sub formă de lapoviță și ninsoare în majoritatea zonelor (cu excepția sud-estului, unde vor fi doar ploi), iar pe arii extinse din Oltenia, nordul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Moldova se va depune un strat consistent de zăpadă. Aceste fenomene hibernale se vor manifesta cu precădere luni, urmând ca mai apoi un avans de aer mai cald dinspre nordul Africii să contribuie la transformarea ninsorilor în ploi în aproape toate zonele țării. Totuși, este de menționat faptul că deși de scurtă durată, acestea vor fi primele fenomene de iarnă din sezonul rece 2018-2019. Totodată, în sudul țării vor fi primele ninsori semnificative înregistrate în luna noiembrie din ultimii nu mai puțin de 20 de ani.
Continuă să citești

Vremea în intervalul 14 – 18 noiembrie

Urmatoarele zile vor aduce o racire progresiva a vremii, impreuna cu precipitatii mixte pe arii extinse mai ales in jumatatea estica a Romaniei. Cauza pentru aceasta schimbare o va constitui destabilizarea nucleului anticiclonal prezent in ultimele saptamani in estul Europei, respectiv deplasarea sa catre vest, pe partea estica urmand sa fie advectat un aer rece de origine polar-continentala. Precipitatiile isi vor face aparitia ca urmare a strecurarii unui mic nucleu depresionar venit dinspre nord-vestul Europei intre doua zone de presiune ridicata, pe un culoar „liber” via Europa Centrala. In cursul weekend-ului vremea va deveni usor mai rece decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, iar temperaturile minime in depresiuni pot cobori pana spre -15 grade Celsius, insa precipitatiile vor inceta aproape complet.
Continuă să citești