Arhive etichetă: Vremea în Noiembrie

Vremea în luna noiembrie în România

Cum va fi vremea în weekend-ul 30 noiembrie – 1 decembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme în răcire în toate regiunile, în contextul unei circulații a aerului foarte dinamică în troposferă la nivelul bătrânului continent. Dinspre nord-vestul Europei se așteaptă “prăvălirea” unei mase de aer polar de origine oceanică, țara noastră urmând să fie afectată de asemenea. Totuși, frontul rece nu va avea și o componentă retrogradă în sud-estul Europei, ci mai degrabă o traiectorie direcțională, astfel încât precipitațiile care vor cădea în România vor fi de scurtă durată, în general slabe cantitativ și predominant sub formă de ploaie, doar la munte și în estul Transilvaniei urmând să cadă și lapovițe și ninsori.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 26 – 29 noiembrie

După scurtul episod (relativ) hibernal din regiunile extracarpatice consumat la finalul săptămânii trecute, în următoarele zile vremea propune din nou o schimbare de registru, însă de această dată pe partea “dreapta” a termometrelor: o depresiune foarte activă situată în zona Arhipelagului Mării Britanii (fosta furtună tropicală ‘Sebastien’) va advecta pe partea sa anterioară un aer cald provenit din nordul Africii, îndeosebi spre finalul intervalului. Frontul cald asociat acestei depresiuni va aduce și precipitații sub formă de ploaie mai ales în regiunile vestice, nordice și centrale ale României pe parcursul zilelor de joi și vineri, în timp ce sudul și estul vor rămâne sub un cer variabil, aici șansele pentru precipitații urmând să fie mult mai reduse.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 23 – 24 noiembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme ușor mai rece față de media climatologică a perioadei în sudul și în estul țării, ca urmare a unei advecții de aer polar-continental dinspre Rusia europeană. Acest tip de advecție de aer rece, spre deosebire de cele dinspre Scandinavia/nord-vestul Europei, se produce doar în straturile inferioare ale troposferei, astfel încât bariera munților Carpați va împiedica acest aer polar să ajungă și până în centrul și vestul țării-în aceste regiuni temperaturile urmând să se situeze în continuare peste normalul termic specific ultimei decade a lunii noiembrie.
Vor cădea și precipitații mixte pe spații relativ extinse în sudul țării (iar local și în Moldova), însă nu se vor acumula cantități prea însemnate de apă.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 19 – 22 noiembrie

Următoarele zile vor fi în continuare deosebit de calde pentru a două jumătate a lunii noiembrie; în a două parte a intervalului vremea se va răci treptat, însă temperaturile încă vor trece de media climatologica a perioadei în aproape toată țara. Tot în a două parte a intervalului și precipitațiile se vor înmulți, îndeosebi în sudul țării, unde își vor face apariția benzile noroase asociate unui vast ciclon mediteranean. Datorită circulației aerului, care va rămâne preponderent sudică, măsele noroase vor „lovi” Carpații Meridionali în mod perpendicular, astfel încât pe pantele lor sudice ploile vor fi consistente, în timp ce la nord de ei (în Transilvania, Maramureș, Crișana și Moldova) precipitațiile se vor semnala pe spații mai restrânse și vor fi mult mai slabe cantitativ.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 16 – 17 noiembrie

Sfârșitul de săptămână se va face remarcat printr-o vreme deosebit de caldă pentru mijlocul lunii noiembrie, advecția de aer cald dinspre nordul Africii urmând să mai continue câteva zile bune de acum încolo. Deși țara noastră va fi sub incidența benzilor noroase asociate ciclonilor situați în vestul Europei, precipitațiile vor lipsi aproape cu desăvârșire, numai în nordul Olteniei în cursul zilei de duminică urmând să cadă câteva ploi slabe, în mod local.
Continuă să citești