Cum va fi vremea în weekend

Țara noastră va rămâne și în acest sfârșit de săptămână sub asaltul tropical venit din nordul Africii, acesta vrând parca sa răzbune vremea mai degrabă răcoroasă din luna iunie. In special in vestul si sud-vestul tarii temperaturile pana la aceasta data sunt cu 3-4 grade mai ridicate fata de media climatologica a perioadei, luna iulie in aceste regiuni fiind printre cele mai calde din ultimii 100 de ani. Extremele termice nu au excelat, însă persistenta căldurii este cea care a urcat mediile pana la valori foarte ridicate. Din fericire local se vor mai semnala câteva averse de ploaie in acest final de săptămână, insa acestea nu vor fi foarte capabile sa răcească aerul înconjurător decât pe parcursul zilei de duminica in vestul tarii si in regiunile intracarpatice.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi caniculara in vestul si in sudul tarii, cu maxime termice de pana la 34-38 de grade Celsius, o valoare de 39 de grade nefiind exclusa in vestul extrem al tarii. In regiunile intracarpatice si in Moldova doar izolat se va depasi pragul caniculei, aici temperaturile fiind incadrate in general intre 32 si 35 de grade. Cel mai racoare va fi insa pe litoral, unde doar cu totul izolat se va depasi pragul temperaturii de 30 de grade. Instabilitatea se va accentua dupa-amiaza si seara in vestul, centrul si nordul Romaniei, local urmand sa se produca furtuni cu descarcari electrice si izolat grindina de mici dimensiuni. Cu toate ca fenomenele nu se vor desfasura pe arii foarte extinse, cantitatile de apa pot depasi izolat 20-30 de mm, cum s-a intamplat de altfel si pe parcursul zilei de joi, cand la Arad s-au acumulat nu mai putin de 48 de mm. In restul tarii cerul va fi mai mult senin, innorari temporare putand sa apara doar la munte, unde se vor semnala de asemenea averse de ploaie in mod local.

Sambata vremea se va mentine caniculara in sudul si in vestul tarii, cu temperaturi ce vor fi cuprinse in general intre 35 si 39 de grade Celsius. Indicele de disconfort temperatura-umezeala va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati, acesta urmand sa se atinga chiar si unde vor fi maxime de 32-33 de grade, datorita umiditatii relativ ridicate din aer. Din nou in Moldova, Transilvania si pe litoral vremea va fi mai suportabila sub aspect termic, cu temperaturi maxime cuprinse in general intre 31 si 35 de grade, pragul caniculei urmand sa se depaseasca doar in sud-vestul Transilvaniei si in sudul Moldovei. Dupa-amiaza si seara mai sunt posibile cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina cu precadere in regiunile intracarpatice, insa acestea se vor semnala pe arii mai restranse fata de ziua de vineri iar cantitatile de apa nu vor mai depasi decat cu totul izolat 10-15 mm. In sudul si in estul tarii vremea se va mentine in general frumoasa, cu un cer mai mult senin, cei cativa nori cumulus care se vor dezvolta dupa-amiaza nefiind capabili sa produca precipitatii.

Temperaturi foarte ridicate estimate a se inregistra in sudul si in sud-estul Romaniei pe parcursul zilei de duminica. Sursa: model HREWS-CTL.

Temperaturi foarte ridicate estimate a se inregistra in sudul si in sud-estul Romaniei pe parcursul zilei de duminica. Sursa: model HREWS-CTL.

Duminica va fi atins apogeul caniculei la nivelul tarii noastre, aceasta fiind ziua care cel mai probabil va dobori recordurile de caldura ale anului 2015. Un front rece se va apropia dinspre vest, impingand aerul tropical spre estul continentului si in acelasi timp fortandu-l sa se compacteze si sa se incalzeasca suplimentar. In timp ce in vest, centru si nord vremea se va raci usor fata de ziua precedenta, maximele urmand sa fie incadrate intre 28 si 32 de grade, centrul caldurii se va muta in sudul si estul tarii, unde se vor atinge 36-39 de grade Celsius, nefiind excluse temperaturi de 40 de grade grade in Lunca Dunarii! In acest moment ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica inclusiv cateva temperaturi izolate de 41 de grade in sudul tarii, pe fondul intensificarii circulatiei sudice si a producerii unui usor fenomen de foehn pe pantele nordice ale muntilor din Bulgaria. Instabilitatea vremii se va accentua in Transilvania, Crisana si Maramures, local si in Banat si in nordul Moldovei, aici urmand sa se produca pe arii extinse furtuni severe cu descarcari electrice asociate frontului rece. Nu vor lipsi vijeliile, grindina medie si mare, iar cantitatile de apa pot depasi local 20-30 de mm, izolat putand ajunge chiar si la 40-50 de mm, cu precadere in zonele montane. In sud si in sud-est vremea se va mentine frumoasa, cu un cer mai mult senin, nebulozitatea redusa ajuntand de asemenea la cresterea suplimentara a temperaturilor.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.