Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 20 – 26 iulie

Țara noastră va sta sub semnul caniculei pe parcursul întregii săptămânii, atât durata cât și intensitatea acestui val tropical urmând să fie cele mai crescute după anul 2012! Deși nu se așteaptă depășirea pragului de 40 de grade, căldura se va întinde pe o durată suficient de mare încât să provoace un disconfort accentuat și vlăguirea organismului uman. Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala sub formă de aversă cu precădere în vestul, nordul și centrul țării luni (posibil și la sfârșitul săptămânii), în restul zilelor cele câteva furtuni de vară sporadice de pe teritoriul țării noastre urmând să se producă doar în mod izolat la munte.

Luni vremea va fi caniculară în vestul și în sudul țării, local și în Moldova și izolat în Transilvania. Cerul se va menține mai mult senin în sud pe tot parcursul zilei, însă în vest, centru și nord după-amiaza vor apărea unele averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină, iar cantitățile de precipitații pot depăși cu totul izolat 20 de mm. Instabilitatea va fi provocată de o ușoară perturbație frontală asociată unei depresiuni situate în nord-vestul continentului, însă aversele vor avea loc pe partea de front cald a respectivei depresiuni, în plin aer tropical, astfel încât nu vor avea capacitatea să răcească foarte mult aerul, dimpotrivă, umiditatea suplimentară creată în urma ploilor va crește și mai mult disconfortul termic. Temperaturile vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade în sudul și în vestul României, în Transilvania între 32 și 36 de grade, în timp ce în Moldova vor fi temperaturi situate în general între 33 și 37 de grade Celsius. Cel mai răcoare va fi ca de obicei pe litoral și în depresiunile din estul Transilvaniei, în aceste regiuni temperatura de 35 de grade fiind depășită doar la valurile de căldură istorice. Nu va fi cazul acum, astfel încât locuitorii zonelor respective vor respira mai ușor la temperaturi de 30-32 de grade.

Marți instabilitatea vremii va dispărea aproape complet din peisaj, câteva averse izolate de ploaie urmând să se înregistreze doar la munte. În restul regiunilor țării cerul va fi mai mult senin pe tot parcursul zilei, iar în zonele intracarpatice și în nordul Moldovei se va răci ușor față de ziua precedentă, maximele termice urmând să fie încadrate între 28 și 33 de grade. În sud și vest se va menține vremea caniculară, temperaturile fiind așteptate a urca până la 34-38 de grade, o valoare de 39 de grade fiind posibilă în sud-vestul Olteniei. Pe litoral briza mării își va face datoria și va fi mai răcoare (în jur de 30 de grade), același aer mai suportabil urmând să fie și în depresiunile intramontane.

Miercuri aversele de ploaie nu se vor mai semnala nici măcar în zonele montane, astfel încât vremea va fi frumoasă în toată țara, cu un cer perfect senin. Acest fapt împreună cu advecția unui aer tot mai cald dinspre sud-vest va face ca temperaturile să mai crească ușor față de ziua precedentă, în special în zonele unde au scăzut în urma frontului rece din noaptea de luni spre marți. În vest și sud sunt așteptate pe spații extinse valori de 35-38 de grade, izolat chiar și 39 de grade în sudul Banatului și sud-vestul Olteniei. Miercuri se pare că va fi cea mai caldă zi din acest an la nivel național, chiar și în Transilvania și Moldova temperaturile urmând să fie foarte ridicate (33-37 de grade). Din nou pe litoral și în depresiunile din estul Transilvaniei va fi mai răcoare, aici maximele urmând să fie încadrate între 31 și 33 de grade Celsius.

Joi vremea va fi frumoasă în toată țara iar cerul mai mult senin, până spre orele după-amiezii Soarele urmând să încingă puternic solul, fapt ce se va reflecta mai apoi și în temperatura din aer, care va urca până la 35-39 de grade în sud și în vest, de data aceasta și Moldova urmând să aibă parte de valori termice foarte mari (34-38 de grade). O valoare de 40 de grade nu este complet exclusă în sud-vestul Olteniei și vestul extrem al țării, conform ultimelor rulări ale modelelor numerice de previziune! Nici Transilvania nu va scăpa ușor, deși va fi regiunea cu cele mai „scăzute” temperaturi (33-37 de grade), cel mai cald urmând să fie în sud-vestul regiunii iar cel mai răcoare în depresiunile din est. Indicele de disconfort temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități în aproape toate regiunile, iar în preajma întinderilor de apă (unde și umiditatea este mai mare) ITU va depăși chiar și 85 de unități! Pe litoral va fi ușor mai răcoare, aici temperaturile urmând să fie cuprinse între 31 și 33 de grade.

Caniculă intensă joi

Caniculă intensă pe teritoriul României joi: temperaturi de 35-39 de grade așteptate a se înregistra în majoritatea zonelor țării! Sursa: meteonetwork.it, model GFS.

Vineri se va menține canicula în aproape toate regiunile țării, cu excepția depresiunilor din estul Transilvaniei și zona litoralului, unde temperaturile vor rămâne cu 1-2 grade sub pragul caniculei. În restul teritoriului maximele vor fi cuprinse între 34 și 38 de grade, cu o temperatură de 39 de grade posibilă în vestul extrem al țării și în sud-vestul Olteniei. Cerul va fi mai mult senin pe tot parcursul zilei în regiunile extracarpatice, însă în vest, centru, nord și la munte după-amiaza pot apărea câteva înnorări iar izolat se vor semnala averse de ploaie însoțite de descărcări electrice.

În week-end, deși șansele de realizare a previziunilor scad destul de mult, ultimele materiale disponibile indică o continuare a caniculei în majoritatea regiunilor țării, dar și o creștere a șanselor de precipitații în zonele intracarpatice. Mai multe detalii despre vremea din week-end însă le vom publica în analiza viitoare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.