Vremea în săptămâna 6 – 12 martie

Următoarea săptămână va fi caracterizată printr-o vreme in general inchisa, cu multe precipitatii in aproape toate regiunile tarii, mai cu seama in prima parte. In prima faza, un front atmosferic venit dinspre vestul Europei va genera ploi in vestul, centrul si nordul tarii (ploi care vor avea si caracter de aversa si pot fi insotite inclusiv de descarcari electrice), pentru ca mai apoi extremitatea nordica a unui depresiuni mediteraneene sa afecteze cu precadere sudul si sud-vestul teritoriului. Precipitatiile solide se vor semnala doar la altitudini mai mari de 1500-1800 de metri, unde se va depune un nou strat de zapada. Sub aspect termic vom avea parte de o vreme cu mult mai calda fata de media climatologica a perioadei in toate zilele din intervalul de prognoza, cu valori de temperatura ce se vor apropia din nou de pragul de 20 de grade Celsius, mai ales in sudul tarii.

Luni vremea va fi in general inchisa in toate regiunile, cu ploi pe arii extinse in vest, centru si nord. Unele precipitatii isi vor face aparitia dupa orele pranzului si in Moldova, Oltenia si Muntenia, insa doar local. Datorita instabilitatii relativ ridicate si a temperaturilor de peste 15 grade Celsius, ploile vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite razlet de cateva descarcari electrice, cu precadere in sud-vest. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, doar in vestul extrem si in sud-estul tarii putand sa prezinte unele intensificari trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Marti vremea se va ameliora sub aspectul precipitatiilor, unele ploi locale mai fiind asteptate doar in nordul Moldovei in prima parte a zilei, iar spre seara si in Banat, Oltenia si vestul Munteniei. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult moderat in Banat si in Oltenia. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Miercuri, 8 martie, vremea va fi in general frumoasa in nord-estul tarii, in timp ce in restul regiunilor cerul va fi mai mult acoperit. Partea nordica a unei depresiuni mediteraneene relativ bine inchegata va afecta Banatul, Oltenia si vestul Munteniei prin ploi pe arii extinse, iar in sudul Olteniei izolat cantitatile de apa pot ajunge pana la 15-20 de mm. Cateva ploi locale isi vor face aparitia si in sudul Transilvaniei si in estul Munteniei, insa vor fi slabe cantitativ. Vantul se va intensifica treptat in sudul Romaniei, unde va sufla tare (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), in timp ce in restul regiunilor acesta va fi cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei), 8-13 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 9-14 grade in Moldova.

Joi precipitatiile vor fi in restrangere ca arie in sudul tarii, unde va mai ploua doar local. Dupa orele dupa-amiezii insa, conform prognozelor http://www.vremea.ro o noua unda depresionara frontala venita dinspre vestul continentului va face jonctiunea cu depresiunea mediteraneana, astfel incat unele ploi locale se vor semnala si in vestul, centrul si nordul teritoriului, dar acestea vor fi slabe cantitativ. Vantul va slabi treptat in intensitate in sudul tarii, doar pe litoral mai fiind asteptate unele intensificari cu totul trecatoare la tare. In restul regiunilor vantul va sufla in general slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 8-13 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova, din nou cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Vineri in vestul tarii cerul se va degaja de nori, insa ploile vor continua sa cada pe arii extinse in jumatatea estica, doar in Dobrogea acestea urmand sa se semnaleze in mod local. Cantitatile de apa vor fi slabe spre moderate, in Lunca Dunarii existand sanse pentru acumularea a 10-15 mm. Vantul va sufla tare in sud-est, cu rafele de pana la 60-70 de km/h, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi mai mult slab (cu exceptia vestului extrem, unde va fi moderat). Temperaturile maxime vor fi in scadere fata de ziua precedenta mai ales in nord-est si vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 9-13 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate in zonele deluroase) si 4-9 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul regiunii. Desi scaderea temperaturilor va fi destul de consistenta, acestea vor ramane inca la valori usor mai ridicate in comparatie cu normalul climatologic specific perioadei.

Cantitatile de apa estimate a se acumula toata saptamana, pana duminica noaptea. Pe parcursul intregului interval va ploua in aproape toate regiunile tarii, mai consistent in sud si sud-vest. Cantitatile cele mai reduse de apa se vor inregistra in Dobrogea, iar in Delta Dunarii este chiar posibil sa nu cada vreun strop de ploaie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end este asteptata o noua crestere a temperaturilor cu precadere in regiunile extracarpatice, pe fondul unui cer variabil spre mai mult senin maximele putandu-se apropia iarasi de valoarea de 20 de grade Celsius. In vest, centru si nord in prima parte a zilei de sambata vremea va fi de asemenea agreabila, cu temperaturi specifice mai degraba inceputului lunii aprilie, insa mai apoi un nou front atmosferic de origine atlantica va aduce precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse, iar cantitatile de apa pot ajunge pana la 10-15 mm in vestul Carpatilor Occidentali. Unele ploi locale se vor semnala in a doua parte a zilei de duminica si in regiunile extracarpatice, insa acestea vor fi slabe cantitativ.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.