Arhive etichetă: Vremea în Martie

Vremea în luna martie în România

Cum va fi vremea în intervalul 31 martie – 3 aprilie

Circulatia in troposfera la nivelul Europei in urmatoarele zile va fi una dinamica, indeosebi in partea centrala si estica. Un anticiclon de tip islandez va bloca avansul maselor de aer cald si umede dinspre Oceanul Atlantic inspre vestul continentului, fapt ce va lasa cale libera unui aer mai rece de origine polara, venit dinspre nordul Scandinaviei si a Rusiei europene. Odata ajuns in Marea Mediterana, aerul rece venit dinspre nord in combinatie cu un aer tropical si umed situat in zona bazinului central al Mediteranei vor conduce la formarea unui ciclon viguros, cu deplasare catre nord-est.

Tara noastra se va situa pe partea de front cald al depresiunii in prima parte a intervalului, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei. Precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie (inclusiv la munte) joi si vineri, iar cantitatile de apa estimate a se acumula pe intreg parcursul intervalului izolat vor ajunge pana spre 40-60 de mm in nord-vestul Carpatilor Orientali, vestul Muntilor Apuseni si vestul Carpatilor Meridionali.

Incepand de sambata vremea se va raci (mai cu seama in jumatatea nordica a tarii), iar precipitatiile mixte vor reveni in zonele de deal si de munte.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 26 – 27 martie

Finalul de saptamana va aduce o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru finalul lunii martie, desi duminica in special in partea de nord-est a teritoriului temperaturile vor marca o scadere, ca urmare a influentei marginale a unui sistem depresionar situat in zona Rusiei europene.

Precipitatiile vor fi foarte putine si vor cadea doar in nordul extrem al Romaniei in cursul noptii de sambata spre duminica – ploi in zonele joase si precipitatii mixte la altitudini mai mari de 1500 de metri.

Sambata vremea va fi frumoasa in majoritatea regiunilor, cu un cer variabil spre mai mult senin. Dupa orele serii in nord-est vor aparea unele innorari si izolat vor cadea cateva ploi slabe. In cursul diminetii minimele termice se vor mai apropia de pragul gerului in depresiunile din estul Transilvaniei si din nordul Moldovei, in conditiile unui cer inca mai mult senin.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Orientali (mai ales spre seara), moderat in celelalte masive montane si in nordul Moldovei si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei si nordul Moldovei), 17-22 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 14-19 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Presiunea atmosferica (redusa la nivelul marii) estimata a se inregistra in cursul serii de sambata. Tara noastra se va afla la granita dintre un regim anticiclonic si unul ciclonic, in nord-est vantul urmand sa fie ceva mai activ spre seara, ca o consecinta a gradientelor barice ridicate.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Duminica in jumatatea nordica a tarii cerul va mai prezenta unele innorari temporare, insa cateva ploi slabe izolate se vor mai semnala numai in nordul Moldovei si in Maramures in primele ore ale diminetii. In sudul tarii cerul se va mentine mai mult senin, desi temperaturile vor mai scadea cu cateva grade fata de ziua precedenta, cu precadere in Baragan si in sudul Moldovei.

Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova si in zona Carpatilor de Curbura (cu rafale de pana la 50-60 de km/h), moderat in sudul Olteniei si nordul Dobrogei si mai mult slab in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 13-18 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 18-23 de grade in Banat, Oltenia si vestul Munteniei (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei), 13-18 grade in estul Munteniei si Dobrogea si 10-15 grade Celsius in Moldova.

Cum va fi vremea până vineri, 25 martie

Aproape intregul continent va fi dominat in urmatoarele zile de catre un regim anticiclonic, pe masura ce activitatea ciclonica in nordul Oceanului Atlantic va fi in diminuare. Desi initial campul de presiune ridicata a fost “umplut” cu aer rece dinspre latitudini mai nordice, stagnarea sa in zona centrala a Europei (impreuna cu radiatia solara tot mai ridicata, in conditii de cer senin) va conduce la o crestere treptata a temperaturilor, care vor fi cu mult mai ridicate fata de media climatologica a ultimei decade a lunii martie.
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru weekend-ul 19 – 20 martie

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in tara noastra, pe masura ce anticiclonul est-european va fi in extindere, iar pe partea sa anterioara va fi advectat un aer polar-continental dinspre Rusia europeana. Umiditatea relativa din troposfera va fi scazuta, astfel incat cerul va fi mai mult senin pe intreg parcursul intervalului, acest fapt urmand sa conduca la producerea inversiunilor termice in cursul noptilor, iar amplitudinile termice zilnice vor fi ridicate deopotriva.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 5 – 6 martie

Finalul de saptamana va aduce o vreme mai degraba de iarna pe teritoriul tarii noastre, pe masura ce o masa de aer polar va avansa dinspre Ucraina catre sud-vestul continentului. In urma contactului cu aerul cald si umed de deasupra Marii Mediterane, se vor crea conditiile necesare formarii unui ciclon, ce va afecta sudul Romaniei mai ales pe parcursul zilei de duminica, prin precipitatii mixte in zonele joase si ninsori la munte.

Valorile termice vor fi apropiate de normalul climatologic specific perioadei in zona montana, in timp ce la ses se vor inregistra abateri termice negative de pana la 2-3 grade Celsius, iar maximele duminica nu vor mai depasi pragul de 5 grade in Oltenia, regiune care va fi cea mai afectata de precipitatii si ninsori.

Sambata vremea va fi in general inchisa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult noros. La munte, in sudul Transilvaniei si in zona deluroasa a Olteniei si a Munteniei local vor cadea precipitatii – mixte la altitudini mai mici de 600-800 de metri si exclusiv ninsori la munte. In Carpatii Meridionali se va depune un strat de zapada de pana la 7-10 centimetri, in timp ce in restul zonelor acesta va fi de cel mult 2-3 centimetri.

Vantul va sufla moderat in Moldova (in prima parte a zilei) si in sudul Olteniei si al Banatului (spre seara), in timp ce in celelalte regiuni acesta va fi mai mult slab.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 4-8 grade in Banat si Crisana, 5-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii) si 2-7 grade in Moldova.

Duminica in prima parte a zilei vremea se va ameliora ca aspect in cea mai mare parte a tarii, insa dupa orele pranzului o noua banda de precipitatii moderate cantitativ va patrunde prin sud-vest. Pe spatii extinse in Oltenia si local in vestul Munteniei, Banat si sudul Transilvaniei se vor semnala precipitatii mixte, iar la munte va ninge. Si in zonele joase din Oltenia ploile si lapovitele se vor transforma exclusiv in ninsori spre seara si se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri, cu precadere in sudul si vestul regiunii.

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Banatului (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in Oltenia si Muntenia si mai mult slab in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-9 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, potrivit ido.ro) si 2-6 grade Celsius in Oltenia, Munteniа, Dobrogea si Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in noaptea de duminica spre luni. Va ninge indeosebi la munte, unde pe intreg parcursul intervalului se va depune un strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri (mai cu seama in Carpatii Meridionali), insa ninsorile isi vor face aparitia si in zonele mai joase din Oltenia, vestul Munteniei si sudul Transilvaniei, unde local se va depune un strat de zapada de pana la 7-10 centimetri.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).