Arhive etichetă: Vremea în Martie

Vremea în luna martie în România

Eveniment semnificativ de iarnă în perioada 22 – 25 martie

După un sezon rece care a fost în mare parte lipsit de o vreme hibernală autentică (câteva pusee scurte au fost doar în decembrie și ianuarie în centru și nord și la începutul lui februarie în sud-est), următoarele zile vor livra cel mai sever episod de iarnă în țara noastră din acest sezon rece (mai ales în ceea ce privește ninsorile), deși iarna atât calendaristică, cât și astronomică s-a încheiat. Următoarele zile sunt de urmărit prin prisma unor potențiale recorduri de strat de zăpada în zonele de șes, cu precădere în nordul Olteniei, însă ninsori consistente se vor semnala și în vestul Moldovei și al Transilvanei și în nordul Munteniei.

Primește următoarea prognoză pe email

După ce a lipsit întreaga iarnă, anticiclonul siberian își va face o intrare în scenă tardivă dar brutală, aerul deosebit de rece odată intrat în Marea Mediterană urmând să genereze un ciclon retrograd cu o rază largă de acțiune și care va activa o perioadă îndelungată pe teritoriul țării noastre (3-4 zile). Deși reminiscent al evenimentului hibernal de la sfârșitului lunii martie 2013, când a nins moderat inclusiv în sudul țării, acest episod se va face remarcat prin valori ale stratului de zăpadă considerabil mai ridicate.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 16 – 19 martie

Următoarele zile vor marca o translatare “de manual” dinspre un anticiclon plin de aer rece format în estul continentului tot într-un regim anticiclonic (fără influența vreunui front atmosferic), însă de această dată zona de presiune ridicată va fi de origine azorica, iar implicit și aerul cu care va fi umplut aceasta va fi unul mai degrabă tropical. În consecință, având în vedere faptul că România se va afla sub anticicloni în succesiune, precipitațiile vor fi foarte puține și se vor semnala numai în regiunile vestice (îndeosebi pe parcursul zilei de marți).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 martie

Finalul de săptămână va aduce o răcire treptată a vremii, pe măsură ce dinspre nord-vestul continentului va fi advectat un aer mai rece în straturile inferioare ale troposferei înspre țara noastră. Cu toate acestea, per ansamblu media temperaturii va rămâne una ridicată în toată țara pentru prima jumătate a lunii martie (îndeosebi pentru regiunile extracarpatice). Se vor semnala și precipitații locale, prima dată în jumătatea nordică a țării (slabe cantitativ), iar în a două parte a intervalului și în cea sudică (moderate cantitativ, în mod izolat).
Continuă să citești

Început ploios de săptămână. Prognoza pentru 9 – 12 martie

Următoarele zile vor aduce o vreme caldă în toată țara (chiar deosebit de caldă pe parcursul zilei de joi), în condițiile în care dinspre nordul Africii va fi advectat un aer tropical pe partea anterioară a unor depresiuni mediteraneene și de sorginte atlantică. Aceleași nuclee depresionare vor favoriza și producerea unor precipitații moderate cantitativ mai ales în sudul țării, iar căldura neobișnuită din straturile inferioare ale troposferei va conduce la o creștere a instabilității atmosferice, astfel încât, pe lângă ploile stratiforme, în sud-estul țării își vor face apariția și manifestări orajoase specifice sezonului cald, respectiv furtuni cu descărcări electrice și grindină.
Continuă să citești

Prognoza pentru weekend-ul 7 – 8 martie

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme caldă spre deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii martie mai ales în sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor atinge din nou pragul de 20 de grade Celsius în cursul zilei de duminică. În restul zonelor temperaturile vor fi ceva mai apropiate de media climatologică a perioadei, însă acest lucru se va întâmplă mai ales pe fondul nebulozității accentuate și a precipitațiilor, care vor cădea pe spații relativ extinse. Cauza ploilor (deoarece vor fi numai ploi, ninsorile urmând să își facă apariția doar la altitudini de peste 1800 de metri) și a temperaturilor ridicate o va constitui o serie de fronturi atmosferice asociate nucleelor de presiune scăzută din bazinul central al Mării Mediterane. În cele mai multe situații, aceste cicloane mediteraneene avansează mai mult către țara noastră și advecteaza un aer mai rece dinspre latitudini nordice prin retrogradarea lor, însă în următoarele zile un câmp anticiclonic situat deasupra Anatoliei va face ca centrele depresionare din Marea Mediterană să fie cvasi-staționare, pe partea anterioară a acestora urmând să fie advectat un aer tropical dinspre nordul Africii, concomitent cu benzile de precipitații (preponderent lichide) situate ceva mai la vest.
Continuă să citești