Cum a fost vremea in saptamana 9 – 15 martie in Romania

In saptamana care a trecut am avut parte de o vreme destul de capricioasa, inchisa si umeda, insa nu s-au produs evenimente notabile cu exceptia unor mici furtuni in Campia Transilvaniei sambata. Cantitatile de precipitatii nu au fost foarte insemnate iar temperaturile s-au mentinut intr-un regim cald, cu mult peste mediile normale pentru aceasta perioada.

Luni, 9 martie, inca fiind sub influenta anticiclonului est-european, vremea a fost in general frumoasa si calda la nivelul intregii tari, cu temperaturi ce au atins si 15 grade in interiorul arcului carpatic (15,4 grade la Campeni). In sudul tarii au persistat unele innorari si izolat s-a semnalat chiar si burnita slaba, iar temperaturile in general nu au trecut de 10-11 grade. Cerul mai mult senin pe timpul diminetii si vantul slab au permis formarea inversiunilor termice in depresiunile din estul Transilvaniei, iar temperaturile au atins limita gerului

-10 grade la Miercurea-Ciuc si Intorsura Buzaului.  Temperaturile minime inregistrate in dimineata zilei de luni. Sursa: ogimet.com

-10 grade la Miercurea-Ciuc si Intorsura Buzaului. Temperaturile minime inregistrate in dimineata zilei de luni. Sursa: ogimet.com

Marti maximul de presiune s-a retras catre est, permitand astfel avansul unei depresiuni mediteraneene reactivate (cea care a depus zeci de centimetri de zapada in Bulgaria si Italia la inceputul lunii) iar in sud s-au semnalat ploi slabe si temperaturile au mai scazut usor. In Transilvania si Moldova vremea s-a mentinut in continuare frumoasa si mult mai calda decat in mod normal, cu temperaturi ce au atins si 16 grade la Sighetu Marmatiei si Satu Mare. Dimineata a fost din nou frig in depresiunile din estul Transilvaniei, cu temperaturi ce au coborat pana la -9 grade la Miercurea-Ciuc.

Miercuri patrunderea unui aer rece deasupra Marii Negre a dat nastere unei depresiuni care, desi slaba ca intensitate, a persistat deasupra tarii noastre pana spre finalul saptamanii, aducand ploi slabe si ninsori in zonele montane mai inalte. Miercuri seara a inceput sa ploua in Moldova iar in noaptea de miercuri spre joi benzile de precipitatii au patruns si in Transilvania. Temperaturile au marcat o usoara scadere in estul tarii, dar au ramas in continuare mai ridicate decat in mod normal, in vestul tarii atingandu-se 15 grade la Sannicolau Mare si Jimbolia. S-au inregistrat cantitati moderate de apa de 10 mm la Suceava si 9 mm la Iasi.

Joi benzile de precipitatii aferente depresiunii din Marea Neagra s-au mutat pe vestul tarii, in timp ce in Moldova cerul s-a degajat si vremea s-a incalzit usor. Cantitatile de precipitatii nu au fost foarte insemnate din nou, de exemplu la Cluj-Napoca masurandu-se 7 mm. In sudul tarii vremea a continuat sa fie usor mai calda decat in mod normal, iar temperaturile au atins 13 grade la Giurgiu si Focsani.

Vineri din nou un front precipitabil a intrat prin estul tarii, de data aceasta insa cantitatile de apa au fost ceva mai insemnate in nordul Moldovei, la Darabani masurandu-se 25 de mm. O nota pentru partea subcarpatica a Moldovei, in special Obcinele Bucovinei, unde precipitatiile s-au transformat trecator in lapovita si ninsoare in cursul noptii de vineri spre sambata. In timp ce in Moldova temperaturile nu au trecut de 7-8 grade, valori normale pentru aceasta perioada, in sudul tarii vremea s-a mentinut calda si cu un cer variabil, atingandu-se valori ale temperaturii de 13 grade la Bucuresti si Targu-Jiu.

In week-end vremea a continuat sa fie inchisa si umeda in mai toata tara, iar in timp ce in estul tarii precipitatiile s-au diminuat spre zero, retrogradarea ciclonului in nord-vestul Turciei a impins o banda de precipitatii spre sudul tarii, unde s-a si racit usor fata de zilele precedente. Cantitatile de precipitatii insa au fost neglijabile, de 7 mm la Bucuresti sau 5 mm la Targoviste. Sambata dupa-amiaza, pe fondul insolatiei si al umiditatii ridicate din Transilvania, s-au format mici celule convective cu descarcari electrice, acestea nefiind insa de lunga durata. Temperaturile maxime sambata s-au atins in sudul Moldovei, unde s-au inregistrat 14 grade la Focsani. Duminica vremea s-a mentinut aproximativ in acelasi tipar, cu vreme inchisa in majoritatea regiunilor, insa de aceasta data a mai iesit si Soarele pe alocuri, depresiunea care ne-a afectat in zilele anterioare consumandu-si potentialul precipitabil. Maximele termice diurne s-au inregistrat in Baragan, unde s-au atins 14 grade la Fetesti, insa si in restul zonelor tarii a fost cald, cu temperaturi de 10-12 grade inclusiv in Transilvania.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.