Cum va fi vremea în intervalul 14 – 19 august

Urmatoarele zile vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, in contextul pozitionarii unei arii de presiune ridicata in partea estica a continentului. Temperaturile in cursul dupa-amiezelor sunt asteptate sa urce pana spre 34-36 de grade Celsius in sudul teritoriului, indicele de disconfort temperatura-umezeala (ITU) urmand sa atinga si chiar sa depaseasca usor pragul critic de 80 de unitati. Totusi, disconfortul termic nu va fi din cale-afara de ridicat, datorita umiditatii relativ scazute; aceasta va fi ceva mai ridicata in vestul tarii, insa acolo temperaturile maxime vor fi mai scazute cu 2-4 grade fata de sud.

De asemenea, precipitatiile care vor cadea vor fi putine si se vor manifesta cu precadere deasupra masivelor montane si in regiunile intracarpatice, insa doar cu totul izolat sunt asteptate a se inregistra cantitati mai importante de apa.

Marti vremea va fi frumoasa si calda in aproape toata tara, doar in vestul extrem spre seara fiind asteptate local unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat in estul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures si 29-34 de grade in restul teritoriului, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii.

Miercuri vremea va fi calduroasa in toate regiunile tarii, insa local in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures si izolat in vestul Olteniei si nordul Moldovei vor cadea cateva averse slabe de ploaie, insotite razlet si de descarcari electrice, indeosebi in cursul dupa-amiezii. Vantul va sufla slab pana la moderat in cea mai mare parte a tarii, cel mult moderat pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 27-31 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-32 de grade in Moldova.

Joi temperaturile vor scadea usor in nordul tarii, pe fondul nebulozitatii ceva mai ridicate, in timp ce in sud acestea vor continua sa cocheteze cu pragul caniculei. In vest, centru si in nord indeosebi in cursul dupa-amiezii se vor semnala local unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice, aceste averse urmand sa fie mai insemnate cantitativ in mod izolat (si mai ales in zonele montane). Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in sud-est. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate posibile in sudul Transilvaniei), 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 25-30 de grade in Moldova.

Vineri local in regiunile intracarpatice vor cadea averse slabe de ploaie (indeosebi in cursul pranzului), acestea urmand sa isi faca aparitita in mod izolat si in Oltenia, nordul Munteniei si in Moldova. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in zonele sud-estice. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana, 31-36 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra, aproape ca de obicei, in Lunca Dunarii), in timp ce Moldova va avea parte de un gradient termic orizontal relativ ridicat: maxime de pana la 24-29 de grade in nordul regiunii si 29-33 de grade Celsius in sudul acesteia.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in dupa-amiaza zilei de sambata. In timp ce in zonele extracarpatice ploile de vara vor fi aproape inexistente, in vest, centru si nord acestea vor fi destul de frecvente, insa cantitatile de apa ce se vor acumula nu vor fi foarte importante – mai ales la munte pe intreg parcursul intervalului urmand sa se stranga in mod local pana la 30-40 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

In week-end aceleasi averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice vor ramane cantonate in regiunile intracarpatice ale tarii, unde vor cadea pe spatii relativ extinse. In restul teritoriului acestea se vor semnala doar izolat, iar Dobrogea va fi complet lipsita de precipitatii. Din punct de vedere termic vremea va ramane calda, cu temperaturi maxime asteptate de pana la 27-32 de grade Celsius in jumatatea nordica a tarii si 31-36 de grade in cea sudica, cele mai scazute valori fiind asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si in sudul litoralului, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.