Arhive etichetă: Vremea în August

Vremea în luna august în România

Prognoza Vremea.ro pentru perioada 31 august – 3 septembrie

După o zi de luni deosebit de caldă îndeosebi în sudul și în estul țării, de marți un front atmosferic rece va pătrunde în România dinspre Ungaria și Serbia, primele regiuni afectate de fenomene meteo severe urmând să fie Banatul și Crișana. Totuși, frontul rece își va pierde atât din viteză cât și din vigoare pe măsură ce va înainta către est, astfel încât în zona de sud-est a României temperaturile vor scădea doar treptat de la o zi la alta (cu până la 1-2 grade Celsius pe zi). De asemenea, în sud-est – regiune deosebit de afectată de către seceta extremă din ultimele luni – precipitațiile se vor semnala numai cu totul izolat.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 29 – 30 august

Ultimul weekend al verii 2020 va fi unul fără evenimente meteo notabile, vremea urmând să fie călduroasă în toată țara, chiar caniculară în sud-unde se vor înregistra inclusiv maxime de 36-37 de grade Celsius în mod izolat. Cauza pentru această căldură destul de neobișnuită pentru finalul lunii august o va constitui o arie de presiune scăzută situată în partea central-vestică a Europei, care va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii. Deși vara 2020 per ansamblu până în acest moment a fost mai caldă față de media multianuală în toată țara, advecțiile tropicale dinspre nordul Africii nu și-au făcut simțită prezența într-un mod accentuat, căldură venind predominant dinspre Orientul Mijlociu, via Anatolia.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în perioada 24 – 27 august

Prima parte a intervalului va fi dominată de către instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării, care se va manifesta prin averse de ploaie pe spații extinse însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii temporare. Cantitățile de apă vor fi local mai însemnate, până la 20-30 de mm, iar izolat până la 40-50 de mm. Din păcate, regiunea care are în acest moment cea mai mare nevoie de precipitații-sud-estul-va fi cea mai văduvită de către aversele de ploaie, aici acestea urmând să își facă apariția numai în mod cu totul izolat.

Temperaturile vor fi normale sau chiar ușor mai scăzute pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, în timp ce în sud-est valorile termice vor fi în fiecare zi (mai puțin miercuri) peste media climatologică a ultimei decade a lunii august.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 august

Finalul de săptămână, în contrast cu precedentele zile — când instabilitatea atmosferică s-a situat la cote ridicate îndeosebi în jumătatea vestică a țării — va aduce o vreme frumoasă și caldă, precipitațiile urmând să lipsească aproape cu desăvârșire. “Vinovatul” pentru vremea stabilă va fi un anticiclon în extindere dinspre vestul către estul continentului, anticiclon asociat și cu o advecție de aer tropical dinspre nordul Africii. Deși în sud-estul țării temperaturile maxime vor fi ușor caniculare și se vor situa cu până 3-5 grade Celsius peste media climatologică a perioadei, în regiunile intracarpatice vremea va fi relativ normală termic, cu valori maxime de temperatură ce nu vor depăși 30 de grade.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 august

Luni și marți în țara noastră vremea va fi în general frumoasă și caldă, cu fenomene de instabilitate atmosferică specifice sezonului cald așteptate a se produce doar deasupra zonelor montane și numai cu totul izolat în rest. Miercuri și joi în schimb, un front atmosferic va traversa România de la vest către est, de această dată ploile în aversă urmând să își facă apariția pe spații mai extinse, îndeosebi în jumătatea vestică. Dacă în zonele intracarpatice răcirea aferentă frontului se va face resimțita încă de miercuri, în sud-est numai joi valorile termice vor fi în ușoară scădere.
Continuă să citești