Arhive etichetă: Vremea în August

Vremea în luna august în România

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Vremea în luna august 2022

In pofida scaderii duratei zilei dupa solstitiul de vara, in a doua decada a lunii iunie, luna august este in mod constant atat cea mai secetoasa luna a verii pe teritoriul tarii noastre, cat si cea mai calduroasa, in numeroase ocazii august fiind o luna mai calda decat iulie.

Luni august foarte calde in ultimii 20-25 de ani au fost indeosebi 2003, 2007, 2012 si 2017, dintre care 2012 se remarca mai ales in vestul tarii prin recorduri termice absolute, nu doar lunare. Nu este de neglijat nici recordul (desi masurat in perioada “nostalgica” a meteorologiei) de 44,5 grade Celsius de la Ion Sion, inregistrat tot in luna august.

La nivel emisferic atmosfera atinge un maxim de caldura incepand din jurul sfarsitului lunii iulie pana spre mijlocul lunii august, asadar acesta este principalul motiv pentru care luna august, desi ultima luna a verii, este de multe ori si cea mai calduroasa.

Prognoza pentru luna august 2022

Luna august 2022 nu va face exceptie si, conform rularilor consecutive ale mai multor modele climatice pe termen lung, va fi o luna foarte calda si secetoasa, la nivel national seceta pedologica urmand sa atinga si chiar sa depaseasca pe alocuri nivelele inregistrate in anii 1946 si 2000. Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 august

Finalul de saptamana va aduce o vreme frumoasa si calda pe intreg teritoriul tarii noastre, chiar deosebit de calda in vest si sud-vest, unde temperaturile se vor apropia si chiar vor trece usor de pragul caniculei.
Un camp de presiune ridicata se va solidifica in sud-estul Europei in urmatoarele zile, astfel incat nici precipitatiile nu vor vizita tara noastra in week-end, unele averse cu totul izolate fiind asteptate sa se produca numai in cursul dupa-amiezelor in zona montana inalta.

Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru perioada 31 august – 3 septembrie

După o zi de luni deosebit de caldă îndeosebi în sudul și în estul țării, de marți un front atmosferic rece va pătrunde în România dinspre Ungaria și Serbia, primele regiuni afectate de fenomene meteo severe urmând să fie Banatul și Crișana. Totuși, frontul rece își va pierde atât din viteză cât și din vigoare pe măsură ce va înainta către est, astfel încât în zona de sud-est a României temperaturile vor scădea doar treptat de la o zi la alta (cu până la 1-2 grade Celsius pe zi). De asemenea, în sud-est – regiune deosebit de afectată de către seceta extremă din ultimele luni – precipitațiile se vor semnala numai cu totul izolat.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 29 – 30 august

Ultimul weekend al verii 2020 va fi unul fără evenimente meteo notabile, vremea urmând să fie călduroasă în toată țara, chiar caniculară în sud-unde se vor înregistra inclusiv maxime de 36-37 de grade Celsius în mod izolat. Cauza pentru această căldură destul de neobișnuită pentru finalul lunii august o va constitui o arie de presiune scăzută situată în partea central-vestică a Europei, care va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii. Deși vara 2020 per ansamblu până în acest moment a fost mai caldă față de media multianuală în toată țara, advecțiile tropicale dinspre nordul Africii nu și-au făcut simțită prezența într-un mod accentuat, căldură venind predominant dinspre Orientul Mijlociu, via Anatolia.

Continuă să citești