Cum va fi vremea în intervalul 15 – 18 martie

Cu toate că din punct de vedere climatologic după data de 10-15 martie șansele pentru episoade hibernale scad considerabil, tot statistic în trecut au existat răbufniri ale iernii chiar și la mijloc de aprilie, așadar situația meteorologică din zilele următoare-respectiv ninsori abundente în regiunile intracarpatice-nu ar trebui să fie considerată una excepțională. Totuși, contextul sinoptic este unul destul de rar, cu un ciclon mediteranean care va persista nu mai puțin de 4 zile deasupra României.

Cheia acestei staționări o reprezintă prezența a două nuclee de presiune ridicată care vor prinde ciclonul ca într-o menghină: la vest, în zona Golfului Biscaya și la est, în zona Kazahstanului. Astfel, depresiunea mediteraneană va retrograda într-un regim staționar și va profita de pe urma aerului rece (care a condus la însăși formarea ei, prin advecția de aer polar-oceanic înspre bazinul central al Mării Mediterane) pentru a aduce ninsori în cea mai mare parte a nordului țării. În sudul teritoriului în schimb, temperaturile vor fi prea ridicate pentru ninsori, aici forma predominantă a precipitațiilor urmând să fie cea lichidă.

Luni vremea inca va fi mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei (indeosebi in sud-estul tarii), insa in general inchisa, pe aproape intreg teritoriul Romaniei urmand sa cada ploi moderate cantitativ (local pana la 15-20 de mm, iar izolat pana la 20-30 de mm). Ninsorile deocamdata isi vor face aparitia numai la munte, la altitudini de peste 1200-1400 de metri (cu precadere in masivele montane vestice) si se va depune un nou strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri.

La contactul dintre masa de aer tropical prezenta in sudul tarii si cea de aer polar venita dinspre nord-vestul Europei, in sud-estul tarii pe partea de front cald a ciclonului mediteranean se vor crea conditii propice pentru manifestari de instabilitate atmosferica specifice sezonului cald: ploi in aversa, descarcari electrice si izolat chiar si grindina, astfel de fenomene urmand sa isi faca aparitia inclusiv la Bucuresti spre seara.

Vantul va sufla moderat in vestul tarii, dar si in sud (unde vor fi mai ales rafale de sorginte convectiva) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, 13-18 grade in Muntenia si vestul Dobrogei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii), 11-16 grade in estul Dobrogei, 9-14 grade in sudul Moldovei si 4-9 grade in nordul Moldovei.

Marti vremea va fi inchisa si se va raci in toata tara. Vor cadea precipitatii in toate regiunile (cu exceptia vestului extrem, unde acestea se vor semnala doar cu totul izolat), local cantitatile de apa urmand sa ajunga pana la 15-25 de mm, iar izolat pana la 25-40 de mm, in special in Moldova, Muntii Apuseni si vestul Carpatilor Meridionali. La munte se va depune un strat consistent de zapada (pana la 30-40 de centimetri), insa ninsori se vor semnala si la altitudini mai joase, de peste 600-800 de metri, unde se va depune un strat de zapada in medie de 10-15 centimetri (local in Dealurile de Vest, sudul si vestul Transilvaniei si vestul Moldovei, iar izolat si in estul Transilvaniei si Maramures).

Vantul va sufla tare in sudul Banatului (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), moderat spre tare in vestul tarii si vestul Moldovei si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.
Desi in mod regulat in estul Transilvaniei este mai frig la episoadele cu precipitatii, de aceasta data componenta estica a vantului va crea efectul de foehn (de pe vestul Muntilor Giurgeului si Ciucului), astfel incat la Miercurea-Ciuc spre exemplu vor cadea doar precipitatii mixte.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 1 si 6 grade in sudul si estul Transilvaniei, 4-9 grade in nordul Transilvaniei, Maramures si Crisana, 6-11 grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.

Miercuri vor cadea precipitatii pe spatii extinse in aproape toata tara, cu exceptia Olteniei, unde acestea se vor semnala doar izolat. La munte, in sudul si vestul Transilvaniei si in vestul Moldovei local se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm, iar izolat pana la 20-40 de mm. In timp ce in sudul tarii vor fi exclusiv ploi, in regiunile intracarpatice si in Moldova vor predomina ninsorile la altitudini mai mari de 500-600 de metri, unde se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, in timp ce la munte stratul nou de zapada va fi cuprins intre 20 si 40 de centimetri.

Vantul va sufla tare in vestul Olteniei, Banat, Crisana, moderat spre tare in Transilvania si Moldova (unde va viscoli zapada depusa pe sol, la altitudini mai mari de 700-800 de metri) si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 1 si 6 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 5-10 grade in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si estul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Podisul Getic) si 0-5 grade in vestul Moldovei.

Joi vremea va continua sa fie inchisa in majoritatea regiunilor, insa precipitatiile vor fi in diminuare, doar la munte si in estul tarii urmand sa se mai acumuleze izolat pana la 10-15 mm. In regiunile intracarpatice precipitatiile mixte vor continua, iar la altitudini mai mari de 600-800 de metri se va depune un strat suplimentar de zapada de pana la 5-10 centimetri. In sudul Romaniei vor fi mai ales ploi, ca urmare a temperaturilor mai ridicate (venite in parte si ca o consecinta a altitudinii mai scazute – fiind preponderent zona de campie).

Vantul va sufla moderat spre tare la munte, in sudul Banatului, vestul Olteniei si in Moldova si in general slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 1-6 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan), 5-10 grade in sudul Moldovei si 1-5 grade Celsius in nordul Moldovei.

Cantitatile de apa sub forma de zapada estimate sa cada pana in noaptea de joi spre vineri. Desi acesta harta nu reprezinta stratul efectiv de zapada care se va depune, si in pofida insolatiei ridicate din luna martie si a solului cald, intensitatea ridicata a precipitatiilor va face ca pe intreg parcursul intervalului sa se depuna local pana la 20-30 de centimetri in Dealurile de vest, zona Banatului montan, Transilvania, Maramures si Moldova, iar la altitudini mai mari de 1200-1400 de metri stratul de zapada nou depus va fi foarte mare, de pana la un metru – cu precadere in Muntii Apuseni si in vestul Carpatilor Meridionali. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).



Un comentariu la „Cum va fi vremea în intervalul 15 – 18 martie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.