Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 iulie

In urmatoarele zile o zona de presiune atmosferica scazuta va continua sa activeze in partea estica a continentului (Ucraina si estul Rusiei), aducand cu sine perioade de instabilitate si temperaturi mai scazute fata de normalul perioadei. In acelasi timp, in vestul Europei va predomina o circulatie zonala a aerului in troposfera, cu un ciclon viguros prezent in zona Arhipelagului Marii Britanii, care va advecta pe partea sa anterioara un aer tropical dinspre nordul Africii.

Astfel, tara noastra se va situa la limita dintre cei doi centri barici, intr-o zona de brau anticiclonic, estul tarii urmand sa aiba parte de o vreme ceva mai rece si averse de ploaie locale indeosebi in cursul pranzului, in timp ce in vestul Romaniei vremea va fi frumoasa si calda, chiar caniculara in a doua parte a intervalului.

Luni cerul va fi variabil in prima parte a zilei in majoritatea regiunilor tarii, insa dupa orele pranzului instabilitatea atmosferica se va accentua in nordul Transilvaniei, Maramures, Moldova, Baragan si Dobrogea, regiuni unde local vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Izolat cantitatile de apa vor ajunge pana la 20-25 de mm, mai ales in nordul Carpatilor Orientali.

Vantul va sufla moderat la munte, slab pana la moderat in Moldova si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 27-32 de grade in Banat si Crisana, 29-34 de grade in Oltenia, 27-32 de grade in Muntenia si Dobrogea si 25-30 de grade in Moldova.

Marti vremea va fi in general frumoasa in jumatatea vestica a teritoriului, in timp ce in est vor mai exista conditii in cursul dupa-amiezii pentru producerea unor averse de ploaie insotite de fenomene electrice, in mod local. Numai izolat la munte cantitatile de apa vor mai ajunge pana la 10-15 mm.

Vantul va sufla moderat in zona Carpatilor de Curbura si mai mult slab in celelalte zone ale tarii.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei), 26-31 de grade in Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade Celsius in Moldova.

Miercuri vremea se va incalzi indeosebi in jumatatea vestica a tarii, iar in Banat si in sudul Olteniei temperaturile vor depasi usor pragul caniculei, implicit disconfortul termic resimtit urmand sa fie unul moderat, in conditiile in care indicele ITU (temperatura-umezeala) va depasi usor pragul critic de 80 de unitati.

Dupa orele pranzului local in Carpatii Orientali si izolat in Moldova, Baragan si Dobrogea se vor semnala unele averse de ploaie, insa acestea vor fi slabe din punct de vedere cantitativ.

Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat pe crestele Carpatilor Meridionali.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 26 si 31 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 31-36 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 29-34 de grade in Muntenia si 26-31 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral si in zona Obcinelor Bucovinei.

Joi in jumatatea estica a Romaniei instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cursul dupa-amiezii si vor cadea local averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de mici si medii dimensiuni. Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 20-25 de mm, indeosebi in Carpatii Orientali si zonele adiacente.

Concomitent, vestul Romaniei va avea parte de un cer mai mult senin pe intreg parcursul zilei, iar canicula se va accentua, disconfortul termic resimtit urmand sa devina accentuat.

Vantul va sufla slab pana la moderat in Dobrogea si mai mult slab in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 27-32 de grade in Transilvania si Maramures, 30-35 de grade in Crisana, 33-38 de grade in Banat si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului) si 28-33 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.