Arhive etichetă: Vremea în Iulie

Vremea în luna iulie în România

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 7 – 8 august

In urma pasajului frontal rece din noaptea de joi spre vineri, vremea in tara noastra se va ameliora atat ca aspect, cat si din punct de vedere al temperaturilor – care nu vor mai depasi pragul caniculei decat izolat in vest si sud-vest in cursul zilei de duminica.
In estul si in sud-estul tarii se vor mai produce local unele averse de ploaie insotite de fenomene electrice pe parcursul zilei de vineri si cu totul izolat sambata, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil spre mai mult senin.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 27 – 30 iulie

In urmatoarele zile tara noastra va fi traversata de catre cel mai robust val de caldura din acest an, in zona Luncii Dunarii urmand sa se inregistreze maxime de 39-40 de grade Celsius, iar cu totul izolat chiar si 41 de grade.

Un vast ciclon atmosferic situat in zona Arhipelagului Marii Britanii va advecta pe partea sa anterioara un aer fierbinte dinspre nordul Africii, iar in urma trecerii peste Marea Mediterana acesta va acumula si umiditate, asfel incat disconfortul termic va fi cu atat mai greu de suportat.

Cele mai afectate de canicula vor fi regiunile sudice si sud-vestice ale tarii, insa si in restul teritoriului temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei (in conditiile in care la final de iulie media climatologica este cea mai ridicata din intreg anul).

Precipitatiile vor fi putine, dar isi vor face aparitia totusi mai ales la munte si in zonele adiacente. Cu precadere in cursul dupa-amiezelor se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, iar ca urmare a caldurii excesive, pe alocuri se pot produce si vijelii.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 24 – 25 iulie

Finalul de saptamana va aduce o vreme in incalzire in Romania, pe masura ce aria de presiune scazuta care a produs precipitatii bogate in majoritatea regiunilor in ultimele zile, va migra catre nord-est. Locul sau va fi luat de catre un maxim de presiune atmosferica, iar in acelasi timp dinspre nordul Africii va incepe sa fie advectat un aer tot mai fierbinte, pe partea anterioara a unui ciclon situat in zona Frantei.

Temperaturile vor ramane inca la valori apropiate de normalul perioadei in jumatatea estica, in timp ce in vest va fi mai cald cu pana la 3-4 grade Celsius in raport cu media climatologica.

Precipitatiile vor fi foarte putine si se vor semnala indeosebi in cursul dupa-amiezii de sambata la munte si in zonele adiacente.
Continuă să citești

Vreme în răcire în intervalul 19 – 22 iulie

In urmatoarele zile vremea la nivelul tarii noastre va cunoaste o racire (pe alocuri accentuata), pe masura ce o arie de presiune scazuta va aduce cu sine precipitatii pe spatii extinse, in tandem cu o advectie de aer rece dinspre zona Peninsulei Scandinave. Luni inca se vor mai inregistra temperaturi apropiate de pragul caniculei in regiunile sudice ale tarii, insa de marti valorile termice se vor situa sub mediile climatologice ale perioadei in majoritatea regiunilor.

In prima parte a intervalului precipitatiile vor avea mai ales caracter de aversa si vor fi insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina, insa dupa trecerea frontului atmosferic, aerul rece va ‘sugruma’ procesele convective (bazate indeosebi pe caldura), astfel incat mai ales in zona centrala a Romaniei se vor semnala si precipitatii de tip stratiform. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-30 de mm si izolat pana la 40-50 de mm, cu precadere in zonele montane.
Continuă să citești