Arhive etichetă: Vremea în Iulie

Vremea în luna iulie în România

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă

Vezi și: Cele mai bune moduri de a te răcori pe vreme caniculară

Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 din 29 iunie 2000
privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 304 din 04 iulie 2000
Continuă să citești

Vremea în weekendul 23 – 24 iulie în România

Finalul de saptamana va aduce pe teritoriul tarii noastre cel mai intens val canicular din acest sezon, pe masura ce aerul tropical care a produs recordurile de temperatura istorice din Regatul Unit va migra catre est. La nivel de maxime absolute, va fi cel mai intens val canicular de asemenea din ultimii 5 ani, de la cele 42,0 grade Celsius inregistrate la Zimnicea pe data de 1 iulie 2017.

In trecerea sa peste continentul european, masa de aer tropical se va “goli” si mai mult de umezeala, astfel incat, desi valorile termice se vor apropia si chiar vor depasi usor pragul de 40 de grade Celsius (in mod izolat), disconfortul termic resimtit nu va fi unul deosebit de accentuat, ca urmare a umezelii reduse a aerului (10-25%).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 11 – 16 iulie

Urmatoarea saptamana va fi marcata de o vreme in general normala din punct de vedere termic per ansamblul sau, cu o prima jumatate rece, in timp ce a doua parte va livra un aer ceva mai cald deasupra tarii noastre.

Zilele de marti si miercuri vor aduce temperaturi minime foarte scazute in depresiunile intramontane, care vor ajunge izolat pana spre pragul inghetului, in timp ce in a doua parte a saptamanii maximele termice se vor apropia si chiar vor atinge pragul caniculei in sudul extrem al teritoriului.

Amplitudinea termica ridicata pe parcursul a numai cateva zile se va datora reorientarii circulatiei aerului in troposfera dinspre nord-est catre sud-ves

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de 17 spre 18 iulie. Desi pe alocuri unele zone din nordul tarii vor mai primi o gura de oxigen prin prisma averselor de ploaie asteptate, in majoritatea regiunilor Romaniei din pacate seceta se va accentua.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

t, pe masura ce anticiclonul azoric va migra catre partea estica a batranului continent.

Daca sub aspect termic nu vor exista motive de ingrijorare in urmatoarea saptamana, din punct de vedere pluviometric seceta se va accentua in regiunile care deja sunt (foarte) afectate de catre acest fenomen, unele ploi locale urmand sa cada temporar doar la munte si in zonele adiacente, restul zonelor tarii urmand sa aiba parte de averse de ploaie doar in mod izolat.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 7 – 8 august

In urma pasajului frontal rece din noaptea de joi spre vineri, vremea in tara noastra se va ameliora atat ca aspect, cat si din punct de vedere al temperaturilor – care nu vor mai depasi pragul caniculei decat izolat in vest si sud-vest in cursul zilei de duminica.
In estul si in sud-estul tarii se vor mai produce local unele averse de ploaie insotite de fenomene electrice pe parcursul zilei de vineri si cu totul izolat sambata, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil spre mai mult senin.
Continuă să citești