Cum va fi vremea in Romania in saptamana 7 – 13 martie

Tara noastra se va situa in urmatorul interval de timp intre doua nuclee de presiune atmosferica ridicata: anticiclonul azoric, plasat in zona Peninsulei Iberice si cel est-european, aflat pe pozitii in zona Rusiei europene. Printre aceste maxime barice se va strecura un aer instabil si umed dinspre Oceanul Atlantic, ce va patrunde ulterior in bazinul central al Marii Mediterane unde va organiza mai multe depresiuni atmosferice. Acestea se vor deplasa mai apoi pe o traiectorie transbalcanica si vor afecta teritoriul tarii noastre prin ploi abundente si intensificari puternice ale vantului, in special in prima parte a intervalului.

Luni vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada cu precadere in regiunile extracarpatice, dar si in sud-estul Transilvaniei. In restul regiunilor se va raci usor fata de ziua precedenta, in urma unui front rece venit dinspre Serbia. Va ploua pe arii extinse in vest, sud-vest si local si in vestul Transilvaniei. Caracterul stationar al benzilor de precipitatii va favoriza acumularea unor cantitati importante de apa mai ales in sudul Banatului, unde se poate ajunge si la 30-40 de mm, izolat. La munte precipitatiile vor fi de asemenea sub forma de ploaie, doar la altitudini de peste 2000 de metri existand conditii pentru lapovite si ninsori. Vantul va prezenta unele intensificari temporare cu preponderenta in sudul si estul tarii, unde rafalale pot atinge viteze de pana la 60-70 de km/h. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 12-16 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, 19-23 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute pe litoral) si 16-21 de grade in Moldova.

Marti vremea se va raci usor in toate regiunile tarii, insa se va ameliora usor ca aspect. Vor mai exista conditii pentru ploi slabe in regiunile intracarpatice in prima parte a zilei, iar dupa orele pranzului si in sud si est. In sud-estul extrem, datorita instabilitatii post-frontale relativ ridicata vor exista unele conditii si pentru averse insotite de descarcari electrice. Vantul va slabi in intensitate in aproape toate regiunile, cu exceptia Moldovei unde in prima parte a zilei mai poate sufla la rafala cu viteze de pana la 50-60 de km/h. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 10 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 9-13 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-18 grade in Moldova.

Miercuri inca din primele ore ale zilei un talveg depresionar relativ slab dezvoltat va patrunde in sudul Romaniei dinspre Bulgaria, iar pana spre seara va avea o tendinta de retrogradare, afectand astfel aproape toate regiunile, cu exceptia Dobrogei si a vestului extrem. Pe arii extinse va ploua iar cantitatile de apa vor fi in general moderate, doar pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali (prin intensificare orografica) fiind conditii pentru acumularea unor cantitati mai importante de apa (pana la 20-30 de mm). Tot in Carpatii Meridionali la altitudini de peste 1800 de metri va ninge si se va depune un strat nou de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, doar in sud-est fiind asteptate viteze mai ridicate, de pana la 40-50 de km/h la rafala. Temperaturile maxime vor continua sa scada in aproape toata tara si se vor situa in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-14 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia si Muntenia, 15-18 grade in Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Joi vremea inchisa si umeda se va mentine in sudul si vestul tarii, dar si in sudul Transilvaniei, unde va continua sa ploua pe aproape intreg parcursul zilei iar cantitatile de apa mai pot atinge izolat 10-15 mm. In Moldova, Maramures si nordul Transilvaniei vremea se va ameliora fata de ziua precedenta iar cerul va deveni variabil. Vantul va mai prezenta unele intensificari temporare la tare atat in sudul Romaniei cat si in zonele montane inalte (unde va troieni si spulbera zapada proaspat depusa). Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 12-16 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Vineri vor continua ploile in jumatatea sudica a tarii, unde si temperaturile vor continua sa scada fata de ziua de joi. Mai sunt posibile acumulari de apa de pana la 10-15 mm mai ales in sud-est, in restul zonelor cantitatile urmand sa fie nesemnificative. Vantul va mai sufla cu viteze de pana la 50-60 de km/h la rafala in sud-est si in Lunca Dunarii, ca urmare a refacerii continue a gradientului baric relativ strans pe partea posterioara a depresiunii retrograde mediteraneene. Respectiva depresiune va fi activat pe teritoriul tarii noastre aproape 3 zile consecutiv, fiind prinsa in spatiul carpato-danubiano-pontic de catre sisteme de presiune ridicata atat la sud-vest cat si la nord-est si fortata astfel sa se „roteasca” deasupra zonei balcanice pana ce isi va fi consumat intregul potential precipitabil. Si in altitudine temperaturile vor marca o scadere usoara, astfel incat limita ninsorilor va cobori pana spre 1200-1300 de metri, insa acestea nu vor depune un strat consistent de zapada. Temperaturile maxime se vor situa in general in intervalul 10-15 grade in Transilvania si Maramures, 12-16 grade in Banat si Crisana, 8-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 9-13 grade in Moldova.

Precipitatiile estimate a se acumula pana sambata dimineata. Cele mai importante cantitati de apa sunt asteptate in Oltenia, Banat si sud-vestul Transilvaniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Precipitatiile estimate a se acumula pana sambata dimineata. Cele mai importante cantitati de apa sunt asteptate in Oltenia, Banat si sud-vestul Transilvaniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end, conform ultimelor materiale de prognoza disponibile, se poate aprecia o ameliorare considerabila a vremii in regiunile sudice ale tarii, unde numai razlet se vor mai semnala precipitatii slabe sub forma de ploaie. Cu toate acestea, sub aspect termic nu vor fi mari „castiguri”, temperaturile urmand sa se pastreze la valori similare cu cele din zilele precedente, valori care inca vor fi usor mai ridicate in comparatie cu normalul termic al perioadei.



Un comentariu la „Cum va fi vremea in Romania in saptamana 7 – 13 martie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.