Cum va fi vremea în săptămâna 5 – 11 septembrie

Urmatorul interval va aduce o vreme in general frumoasa pe aproape intreg teritoriul tarii, cu exceptia jumatatii vestice, unde pe parcursul zilelor de luni si marti instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata si local se vor semnala averse de ploaie insotite si de descarcari electrice. Ciclonul mediteranean care se va forma la inceputul saptamanii va fi impins mai apoi catre sudul Europei de un anticiclon est-european in extindere, astfel incat in a doua parte a saptamanii in toata tara cerul va deveni variabil spre mai mult senin. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme calda, cu abateri pozitive de pana la 5-6 grade Celsius, mai ales spre sfarsitul intervalului.

Luni vremea va fi in general frumoasa in jumatatea estica a tarii, insa in vest, centru si nord pe arii relativ extinse se vor semnala averse de ploaie insotite si de descarcari electrice, ca urmare a unui front atmosferic ce va avansa rapid dinspre vestul Europei catre partea sa sud-estica. Izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate, in special in sudul Banatului – pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla slab pana la moderat in zonele extracarpatice si moderat in vestul Romaniei, unde rafalele pot atinge 30-40 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in vestul Banatului), 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-32 de grade in Moldova.

Marti perturbatia atmosferica ce va fi generat ploile din vestul Romaniei pe parcursul zilei de luni isi va retrange aria de extindere, astfel incat unele precipitatii se vor mai semnala doar cu caracter izolat in sudul Transilvaniei, Banat si Oltenia, iar cantitatile de apa vor fi nesemnificative. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, doar in Carpatii Meridionali la altitudini de peste 1500 de metri putand sa mai prezinte unele intensificari temporare la tare, cu preponderenta in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime vor fi in scadere fata de ziua precedenta mai ales in sud-vestul tarii (unde innorarile vor persista) si vor urca pana spre 21-26 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in noaptea de marti spre miercuri. In vestul tarii se pot acumula pana la 15-20 de mm (in special in Muntii Banatului si in partea vestica a Carpatilor Meridionali), insa in restul regiunilor va ploua foarte putin spre deloc, seceta pedologica urmand sa se accentueze mai ales in regiunile estice si sud-estice ale tarii. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in noaptea de marti spre miercuri. In vestul tarii se pot acumula pana la 15-20 de mm (in special in Muntii Banatului si in partea vestica a Carpatilor Meridionali), insa in restul regiunilor va ploua foarte putin spre deloc, seceta pedologica urmand sa se accentueze mai ales in regiunile estice si sud-estice ale tarii. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

De miercuri vremea se va ameliora in vestul, centrul si nordul tarii, pe masura ce depresiunea mediteraneana va parasi complet teritoriul Romaniei (prin sudul Olteniei si al Banatului). Unele innorari temporare vor mai fi in sud-vest, insa sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule; de asemenea, pe fondul eliberarii cerului de nori temperaturile vor creste simtitor in vest si in centru, unde vor fi cu pana la 5 grade Celsius mai ridicate fata de cele inregistrate in cursul zilei de marti. Vantul in schimb se va intensifica in Oltenia, Banat si sudul Transilvaniei, in urma gradientului baric ce se va strange la contactul ciclon-anticiclon, iar rafalele pot atinge 40-50 de km/h, mai ales in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 24 si 29 de grade in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 27-31 de grade in Moldova.

Joi vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin, si de asemenea calda pentru prima decada a lunii septembrie. Vantul, desi va slabi in intensitate in sud-vestul tarii, mai poate atinge la rafala 30-40 de km/h, in special in sudul extrem al Banatului si in sud-vestul Olteniei. Maximele termice vor fi situate in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 27-32 de grade in Moldova.

Vineri zona de presiune ridicata situata in nord-estul Europei va continua sa aduca o vreme frumoasa si deosebit de calda in toate regiunile tarii. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cu unele intensificari trecatoare la tare in cursul dupa-amiezii doar in sud-vestul Olteniei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 26 si 31 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 27-31 de grade in Moldova.

In weekend, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice vremea va fi in general frumoasa la nivelul intregii tari, cu un cer mai mult senin, cei mai bucurosi urmand sa fie turistii de pe litoral – care vor beneficia de un sezon prelungit. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 27 si 32 de grade in toata tara, atat pe parcursul zilei de sambata cat si duminica, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.