Arhive etichetă: Vremea în Septembrie

Vremea în luna septembrie în România

Cum va fi vremea în intervalul 16 – 19 septembrie

Va avea loc o primă schimbare în aspectul vremii ce anunță venirea toamnei, pe măsură ce un front rece asociat unei depresiuni atmosferice situată în zona Rusiei europene va avansa către sud. Astfel, la munte vor cădea primele ninsori din sezon la altitudini mai mari de 1800 de metri, însă răcirea se va resimți și în zonele joase; întâi în jumătatea nordică a teritoriului, iar mai apoi și în sud. Precipitațiile nu vor fi prea consistente în schimb, frontul atmosferic urmând să fie destul de sărăcit de apă după trecerea peste întreaga parte nordică și central-nordică a Europei.
Continuă să citești

Prognoza pentru sfârșitul de săptămână 13 – 15 septembrie

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme frumoasă și caldă în mare parte din țară, România continuând să se afle într-un areal de presiune atmosferică ridicată. Doar sâmbătă în Carpații Orientali și în nordul Moldovei se vor semnala în mod local câteva averse slabe de ploaie, averse asociate unui sistem depresionar cu centrul departe de țara noastră (în zona Scandinaviei). Tot în aceste zone și temperaturile vor scădea ușor și se vor situa aproape de normele climatologice ale perioadei. În sudul țării va rămâne foarte cald, mai ales în Lunca Dunării, unde se vor înregistra maxime termice de până la 30-32 de grade Celsius.
Continuă să citești

Prognoza meteo la început de săptămână – vremea între 9 și 12 septembrie

Următoarele zile vor continua să fie calde și lipsite de precipitații în mare parte din țară; doar luni în vestul teritoriului sunt așteptate să cadă averse de ploaie însoțite de fenomene electrice pe spații relativ extinse, în restul țării cerul urmând să fie variabil spre mai mult senin. Temperaturile se vor situa cu 2-4 grade peste media climatologică a perioadei, în Lunca Dunării maximele termice urmând să mai treacă ușor de pragul de 30 de grade.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în ultimul weekend din vacanța mare (7 – 8 septembrie)

După ușoara răcire din ultimele zile, sfârșitul de săptămână va aduce o vreme doar ușor mai caldă pentru prima decadă a lunii septembrie, numai izolat în sudul țării urmând să se mai atingă valori termice maxime de până la 30-32 de grade Celsius.

Precipitațiile, în schimb, vor fi foarte puține și vor afecta local doar zonele montane și pe cele sud-vestice, prin averse însoțite de fenomene electrice. Nu se așteaptă acumularea unor cantități însemnate de apă, în condițiile în care depresiunea mediteraneană responsabilă pentru aceste ploi slabe se va deplasa pe un traseu mai puțin clasic: dinspre sud-vest își va schimba direcția către nord sau chiar nord-vest (în loc de clasicul nord-est), la contactul cu teritoriul țării noastre; această deplasare atipică este explicată prin faptul că un anticiclon amplasat în estul continentului se va extinde către sud și va forța depresiunea mediteraneană să facă „cale întoarsă”.

Din păcate, în pofida unor luni mai și iunie foarte umede în aproape toată țara, în perioada care a urmat de atunci și până acum au căzut foarte puține precipitații la nivel național (în unele zone și sub 30-40% din normele lunare), astfel încât seceta, instalată deja în ultimele săptămâni în cea mai mare parte a teritoriului, se va accentua.
Continuă să citești

Vremea pentru începutul de săptămână 2 – 5 septembrie

Primele zile ale lunii lui Răpciune vor continua să fie mai calde în comparație cu media climatologică a perioadei, în pofida unei ușoare răciri cu 2-3 grade Celsius la nivel național în a două parte a intervalului. Astfel, în sud-vestul țării temperaturile vor mai atinge și depăși ușor pragul caniculei de 35 de grade Celsius, în sudul Olteniei fiind posibile luni chiar și valori maxime de până la 37 de grade. Luni și marți cerul se va menține variabil spre mai mult senin în majoritatea zonelor, cu excepția munților și a Moldovei, unde izolat se vor semnala averse slabe de ploaie. Miercuri și joi instabilitatea atmosferică se va accentua îndeosebi în jumătatea nordică a teritoriului, unde local vor cădea averse de ploaie însoțite de fenomene electrice și răzleț de grindină, iar izolat cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi mai însemnate.
Continuă să citești