Cum va fi vremea în weekend-ul 19 – 20 februarie

In acest sfarsit de saptamana tara noastra va fi traversata de catre benzile frontale ale unui ciclon viguros situat in zona Tarilor de Jos. Pe parcursul zilei de sambata frontul cald al depresiunii se va deplasa dinspre sud-vest catre nord-est, pentru ca mai apoi frontul rece sa afecteze Romania dinspre nord-vest spre sud-est.

Desi pe parcursul zilei de duminica temperaturile vor marca o scadere indeosebi in sudul tarii, acestea inca vor ramane considerabil mai ridicate in comparatie cu media climatologica a perioadei.

Precipitatiile vor fi in general slabe din punct de vedere cantitativ, Romania urmand sa fie traversata doar de catre extremitatea sudica a fronturilor atmosferice. In zonele joase de relief vor fi exclusiv ploi, in timp ce la munte la altitudini de peste 1200-1500 de metri va ninge viscolit, insa nu se va depune un strat consistent de zapada.

Sambata vremea va fi inchisa pe aproape intreaga durata a zilei in jumatatea nordica a tarii, unde local se vor semnala precipitatii slabe sub forma de ploaie (ninsorile urmand sa isi faca aparitia numai la altitudini mai mari de 1500 de metri). In sudul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin si nu se vor semnala precipitatii, desi norii asociati frontului cald vor ajunge si aici pe inserat.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 80-100 de km/h pe creste), moderat in Crisana, Baragan si Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii) si 9-13 grade in nordul Moldovei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de sambata. In toata tara vremea va fi cu mult mai calda in comparatie cu media climatologica a celei de-a doua decade a lunii februarie, cele mai importante abateri termice pozitive (10-12 grade Celsius) urmand sa se inregistreze in sudul Moldovei si in vestul Olteniei.
Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica vremea se va ameliora ca aspect in nordul tarii, insa precipitatiile slabe vor migra catre sud, unde local va ploua slab. La munte la altitudini de peste 1200 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un strat subtire de zapada de pana la 3-5 centimetri (mai ales in Muntii Fagaras).
Valorile termice vor marca o scadere usoara mai ales in sudul tarii, dar vor ramane in continuare mai ridicate fata de normalul termic specific perioadei.

Vantul va sufla tare in nordul Carpatilor Orientali (cu rafale de pana la 70-90 de km/h), moderat in celelalte masive montane si in general slab in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei) si 9-14 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.