Cum va fi vremea în weekend-ul 25 – 26 decembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme inchisa in cea mai mare parte a tarii, benzile de precipitatii ale unui nucleu depresionar situat in bazinul central al Marii Mediterane urmand sa afecteze indeosebi regiunile vestice, nordice si centrale.

Datorita intensificarii orografice a precipitatiilor, in urma deplasarii perpendiculare a sistemelor noroase cu masivele montane din vestul Romaniei, in vestul Muntilor Apuseni, nord-vestul Carpatilor Orientali si in vestul Carpatilor Meridionali se vor strange cantitati foarte importante de apa, izolat de pana la 80-100 de mm.

Cu exceptia Moldovei, in zonele joase precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie, ninsorile urmand sa isi faca aparitia doar la altitudini de peste 1500 de metri.

Datorita faptului ca Romania se va afla in zona de front cald al depresiunii, temperaturile vor fi cu mult mai ridicate fata de normalul climatologic specific perioadei, iar maximele termice vor urca pana la 14-15 grade Celsius in sudul tarii. Doar in Moldova (si cu precadere in nordul regiunii) valorile termice vor fi mai scazute decat media climatologica, ca urmare a unei advectii de aer rece pe partea posterioara a anticiclonului est-european.

Sambata, in prima zi de Craciun, vremea va fi mohorata in vestul, centrul si nordul Romaniei, unde pe spatii extinse va ploua. Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 40-50 de mm in vestul Muntilor Apuseni si in zona Muntilor Tarcu, unde se va depune un strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri la altitudini mai mari de 1500-1600 de metri. Ca urmare si a precipitatiilor abundente din ultimele zile, in unele bazine hidrografice din vestul tarii vor exista cresteri importante de debite, cu precadere in bazinul raului Crisul Negru.
In a doua parte a zilei in nordul Moldovei va patrunde un aer rece din sector nord-estic, aici precipitatiile urmand sa se transforme treptat in ninsoare inclusiv in zonele joase.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte (pe creste urmand sa viscoleasca puternic zapada depusa) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade Celsius in nordul Transilvaniei si in Maramures, 5-10 grade in sudul Transilvaniei si in Crisana, 7-12 grade in Banat, nordul Olteniei, al Munteniei si al Dobrogei, 10-15 grade in sudul Olteniei, al Munteniei si al Dobrogei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Olteniei), 7-12 grade in nordul Dobrogei si sudul Moldovei si 2-7 grade in nordul Moldovei.

Duminica, in a doua zi de Craciun, vremea se va raci usor in toata tara, dar inca va ramane mai calda in comparatie cu normalul climatologic a ultimei decade a lunii decembrie in sudul, centrul si vestul teritoriului. Precipitatiile vor continua sa cada in majoritatea regiunilor (cu exceptia nord-vestului extrem), acestea urmand sa fie exclusiv sub forma de ploaie la altitudini mai mici de 1300-1500 de metri, mai putn in Moldova, unde ninsorile se vor semnala inclusiv in zonele joase, iar in nordul regiunii se va depune un strat de zapada in medie de 5-7 centimetri. Cantitatile de apa vor fi mai insemnate local in vestul Muntilor Apuseni si in vestul Carpatilor Meridionali, unde se vor strange pana la 20-30 de mm.

Vantul va sufla moderat in zona inalta a Carpatilor Meridionali si pe litoral si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 2-7 grade in Banat, 4-9 grade in Oltenia, 1-6 grade in Muntenia, 3-8 grade in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate pe litoral si -2…3 grade Celsius in Moldova.

Luni, de Sfantul Stefan, vremea va fi calda pentru aceasta perioada in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia nordului Moldovei, unde aceasta va fi normala din punct de vedere termic.

Precipitatiile vor continua sa cada pe spatii extinse in majoritatea regiunilor si vor fi mai insemnate cantitativ in masivele montane din vestul tarii, unde izolat se vor acumula pana la 20-30 de mm, iar la altitudini de peste 1600 de metri se va depune un strat de zapada de 15-20 de centimetri. In zonele joase ninsorile isi vor face aparitia doar in nordul Moldovei, unde se va depune un strat de zapada suplimentar de pana la 3-5 centimetri.

Vantul va sufla tare in Carpatii Meridionali (cu rafale de pana la 70-90 de km/h), moderat in nordul Moldovei si sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-8 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 5-10 grade in Banat, 1-6 grade in Oltenia si vestul Munteniei, 5-10 grade in estul Munteniei si in Dobrogea, 1-6 grade in sudul Moldovei si -2…2 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in noaptea de luni spre marti. Dintre zonele joase, numai in Moldova se va depune strat de zapada (de pana la 10 centimetri) si cu totul izolat in podisul Dobrogei de nord, in restul teritoriului precipitatiile solide urmand sa isi faca aparitia doar la altitudini de peste 1400-1600 de metri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.