Arhive etichetă: Vremea în Decembrie

Vremea în luna decembrie în România

Vremea de Revelion și în weekend

Finalul acestui an și începutul anului 2021 va reprezenta din punct de vedere climatologic o perioadă deosebit de caldă, cu abateri termice pozitive impresionante, de până la 15-16 grade Celsius în sudul țării. Circulația aerului din ultimele zile se va menține și în intervalul următor, respectiv advecție de aer tropical dinspre nordul Africii, România continuând să se situeze pe partea anterioară a depresiunilor atmosferice din vestul și centrul Europei. În tot acest timp, în partea centrală și vestică a continentului vremea va fi mult mai apropiată de normalul termic specific perioadei.

Precipitațiile care vor cădea în țara noastră (mai cu seamă în regiunile vestice) se vor produce pe partea de front cald a depresiunilor, astfel încât forma acestora va fi preponderent solidă la altitudini de sub 1500 de metri. Local în vestul Munților Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali pe întreg parcursul intervalului se vor strânge cantități mai importante de apă, de până la 40-50 de mm.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 28 – 30 decembrie

În următoarele zile vremea în țara noastră va fi una deosebit de caldă, dar și umedă în vest și în zonele subcarpatice din sudul țării, mai ales în prima parte a intervalului.

Un (foarte) vast ciclon atmosferic prezent în zona Arhipelagului Britanic va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii, România urmând să se situeze în permanență pe partea de front cald a depresiunii.

La altitudini mai mici de 1500-1800 de metri se vor semnala exclusiv precipitații sub formă de ploaie, în timp ce în zona de munte înalt va ninge viscolit și se va depune un strat consistent de zăpada, îndeosebi în Carpații Meridionali.

Spre sfârșitul intervalului în sudul extrem al țării se vor înregistra și maxime de până la 17-18 grade Celsius, aceste valori fiind apropiate de recordurile termice absolute ale perioadei.
Continuă să citești

Cum va fi vremea de Crăciun

Crăciunul anului 2020 va fi guvernat, aproape ca în fiecare an, de către o vreme caldă spre deosebit de caldă, circulația aerului în troposferă urmând să fie în general una zonală la nivelul Europei, respectiv vest-est, dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și nordul Africii urmând să fie advectate către țara noastră mase de aer (foarte) calde. O “mică” anomalie va fi prezentă în a treia zi de Crăciun, când un talveg depresionar desprins dintr-un ciclon situat în zona Belarusului se va forma în Golful Genova și va avansa către nord-est.

Pe partea posterioară a acestui talveg va coborî un aer ceva mai rece din altitudine, astfel încât, mai ales în jumătatea nordică a țării, pe lângă precipitații lichide local își vor face apariția și ninsorile, însă strat de zăpada se va depune aproape exclusiv la altitudini de peste 400-500 de metri.

Așadar, de un Crăciun alb vor avea parte doar cei care au ales să își petreacă Sărbătorile de iarnă la munte, dar local și locuitorii din zonele deluroase adiacente celor montane și din Moldova. La munte grosimea stratului de zăpadă nou-depus va fi semnificativă (până la 30-40 de centimetri în Carpații Meridionali), însă în restul zonelor mai joase unde va ninge, acesta nu va depăși 5-10 centimetri.
Continuă să citești

Prognoza meteo între 21 și 24 decembrie

Următoarele zile se vor caracteriza printr-o vreme caldă spre deosebit de caldă în toată țara, mai ales în a două parte a intervalului. Luni și marți țara noastră încă se va afla sub influența unui regim anticiclonic, pentru ca mai apoi dinspre nord-vestul continentului să avanseze o serie de fronturi atmosferice, care vor aduce precipitații pe arii extinse în regiunile intracarpatice, predominant sub formă de ploaie. Din punct de vedere termic se va menține “regula” ultimilor ani, cu o perioadă foarte caldă în preajma Crăciunului: și în acest an se vor înregistra temperaturi foarte ridicate (până la 13-16 grade Celsius), mai ales în Ajunul Crăciunului și cu precădere în zonele sudice ale țării.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru weekend-ul 19 – 20 decembrie

La final de săptămână țara noastră se va afla sub influența unui regim anticiclonic, un produs atmosferic hibrid între maximul baric azoric și cel est-european.

Deși în altitudine va fi advectat un aer rece dinspre nord-est, la sol temperaturile vor rămâne cu mult peste media climatologică a perioadei datorită nebulozității ridicate, în interiorul căreia se va păstra căldura (la altitudini mai mici de 500-800 de metri).

Din acești nori stratiformi local vor cădea burnițe slabe, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

În zona de munte înalt cerul va fi mai mult senin, iar temperaturile considerabil mai scăzute, îndeosebi în zona Carpaților de Curbură.
Continuă să citești