Arhive etichetă: Vremea în Decembrie

Vremea în luna decembrie în România

Vremea de Anul Nou. Prognoza pentru intervalul 28 decembrie – 3 ianuarie

Temperaturile relativ ridicate din preajma Crăciunului vor continua și în următoarele zile, o răcire mai serioasă urmând să se producă după data de 2 ianuarie. Până atunci, deși valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei, precipitațiile care vor cădea vor fi predominant sub formă de ninsoare în jumătatea nordică. În sud vor mai fi și ploi, însă în cursul nopților acestea se vor transforma de asemenea în lapovite și ninsori. Un strat de zăpada subțire spre mediu se va depune doar în Transilvania, Maramureș și în nordul Moldovei, unde va ninge slab în aproape fiecare zi până spre sfârșitul intervalului de prognoză. Cauza vremii „blânde” pentru această perioadă o vor constitui frecvențele advecții de aer oceanic, însă direcția predominantă a vântului va fi dinspre nord-vest și nu dinspre vest; în cea de-a doua situație vremea ar fi fost cu mult mai caldă, iar precipitațiile mai ales sub formă de ploaie pe întreg teritoriul țării noastre. În noaptea dintre ani va ninge slab și va fulgui în mare parte din țara noastră, temperaturile urmând să fie ușor negative în jumătatea nordică și ușor pozitive în cea sudică.
Continuă să citești

Cum va fi vremea de Crăciun și în preajma Crăciunului

După o perioadă îndelungată cu ninsori abundente în cea mai mare parte a țării, urmează „clasica” încălzire de dinainte de Crăciun, ultimii ani fiind fără excepție calzi spre foarte calzi în această perioadă. Totuși, în zonele unde stratul de zăpada este foarte consistent, acesta nu se va topi complet până la Crăciun, cum de altfel am menționat și în estimarea pentru iarna 2018-2019, emisă la jumătatea lunii noiembrie. Circulația în troposferă la nivelul Europei va fi una zonală, cu mase de aer cald și umed venite dinspre Oceanul Atlantic. În consecință, odată cu creșterea temperaturilor și precipitațiile se vor tranforma în lapovite și ploi în majoritatea zonelor țării (cu excepția unor areale din Maramureș), însă incidența acestora va fi mai ridicată în vest, centru și nord, Munții Carpați urmând să acționeze precum o barieră în calea formațiunilor noroase venite dinspre nord-vestul continentului. O ușoară răcire a vremii se va produce după data de 24 decembrie, însă temperaturile vor continuă să rămână ușor peste mediile climatologice ale perioadei.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 decembrie

După cel mai sever început de iarnă din ultimii 6 ani la nivel național, în următoarele zile ninsorile vor continua în mare parte din țară, cu mențiunea că acestea vor fi mai consistente doar pe parcursul zilei de luni. Un al doilea sistem depresionar venit dinspre vestul Europei se va apropia rapid de țara noastră și se va cupla cu primul, care deja a adus căderi masive de zăpadă în vest și în sud-vest. Precipitațiile vor înceta miercuri dimineață, când benzile noroase vor ieși din țară prin Oltenia și Muntenia.

Din punct de vedere termic vremea va fi relativ normală, cu maxime ușor negative în bună parte din teritoriu. Doar pe litoral temperaturile vor fi mai ridicate decât media climatologică a perioadei, datorită influenței moderatoare a apelor Mării Negre.
Continuă să citești

Vremea în weekend-ul 15 – 16 decembrie

In acest week-end locuitorii din sud-vestul tarii vor asista la cel mai sever episod de iarna din aceasta parte a tarii in ultimii 6 ani. Traiectoria usor mai vestica a unui ciclon mediteranean care se va abate de la deplasarea clasica sud-vest – nord-est va face ca o mare parte din precipitatii sa stagneze in vestul tarii, unde si aerul va fi mai rece. Estul Romaniei se va afla pe partea calda a depresiunii, astfel incat aici precipitatiile vor fi mixte sambata, iar duminica mai ales ploi. La munte la altitudini de peste 1500 de metri va ninge abundent si viscolit, iar in Muntii Banatului si pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali stratul de zapada nou-depus poate ajunge pana la un metru grosime.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în România între 10 și 13 decembrie

Urmatoarele zile vor marca o racire a vremii, indeosebi in altitudine, pe masura ce directia de deplasare a maselor de aer la nivelul Europei se va muta dinspre sud-vest – nord-est catre nord-vest – sud-est, din zona Scandinaviei urmand sa fie advectat un aer polar cu influente maritime. Viteza de deplasare a fronturilor atmosferice va fi insa ridicata, astfel incat aerul rece ajuns in Marea Mediterana nu va fi capabil sa produca o depresiune care sa afecteze si teritoriul tarii noastre. Totusi, nu vom duce lipsa de precipitatii. Chiar daca acestea vor fi in general slabe cantitativ, incepand de marti vor predomina ninsorile, mai ales in regiunile intracarpatice ale teritoriului. Precipitatii solide se vor semnala si in sudul tarii, insa pe spatii mult mai restranse.
Continuă să citești