Arhive etichetă: Vremea în Decembrie

Vremea în luna decembrie în România

Cum va fi vremea între 9 și 12 decembrie

Următorul interval va aduce o vreme în general închisă în majoritatea regiunilor țării, însă mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima jumătate a lunii decembrie. Țara noastră se va situa în permanență pe partea caldă a fronturilor atmosferice venite dinspre vestul și sud-vestul continentului, astfel încât și precipitațiile care se vor semnala în regiunile vestice vor fi sub formă de ploaie. Doar la munte la peste 1500 de metri vor fi și lapovite și ninsori și se va depune un strat subțire de zăpada, mai ales în vestul Carpaților Meridionali.
Continuă să citești

Cum va fi vremea la final de săptămână

După primul puseu de iarnă al sezonului petrecut mai ales în regiunile nord-vestice ale țării în ultimele zile, perioada weekend-ului va aduce o încălzire a vremii, îndeosebi în zonele de deal și de munte. La șes, datorită inversiunilor termice, temperaturile vor rămâne în continuare destul de scăzute vineri, însă odată cu intensificarea vântului pe parcursul zilei de sâmbătă, acestea vor crește ușor și în zonele mai joase. Cauza pentru încălzirea vremii o va constitui o advecție de aer cald de origine oceanică dinspre sud-vestul Europei, asociat deopotrivă și cu o scădere a presiunii atmosferice. Pe parcursul zilei de vineri nu se vor semnala precipitații nicăieri în țară, însă sâmbătă și duminică va ploua local, în general slab cantitativ, în vestul, centrul și nordul țării și numai cu totul izolat în rest. La munte la altitudini de peste 1500 de metri se vor semnala și lapovițe și ninsori, în special duminică.
Continuă să citești

Prognoza între 2 și 5 decembrie. Vremea de luni până joi

În următoarele zile iarna va începe să își arate pentru prima oară „colții” și în regiunile nordice și centrale ale țării, unde pe parcursul zilei de luni vor cădea pe spații extinse precipitații predominant sub formă de ninsoare, ca urmare a pasajului unui front rece venit dinspre nord-vestul continentului. Și temperaturile vor fi în scădere, în cursul zilei de miercuri urmând să se înregistreze valori negative inclusiv ziua în Transilvania și Maramureș. În sudul și în sud-estul teritoriului vremea se va menține în general normală termic pentru începutul lunii decembrie, aici urmând să cadă doar local unele precipitații mixte în prima parte a zilei de marți. În a doua parte a intervalului vremea se va ameliora ca aspect, țara noastră urmând să între sub influența anticiclonului azoric, însă temperaturile se vor menține la cote relativ scăzute, mai ales în Transilvania și Maramureș.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 30 noiembrie – 1 decembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme în răcire în toate regiunile, în contextul unei circulații a aerului foarte dinamică în troposferă la nivelul bătrânului continent. Dinspre nord-vestul Europei se așteaptă “prăvălirea” unei mase de aer polar de origine oceanică, țara noastră urmând să fie afectată de asemenea. Totuși, frontul rece nu va avea și o componentă retrogradă în sud-estul Europei, ci mai degrabă o traiectorie direcțională, astfel încât precipitațiile care vor cădea în România vor fi de scurtă durată, în general slabe cantitativ și predominant sub formă de ploaie, doar la munte și în estul Transilvaniei urmând să cadă și lapovițe și ninsori.
Continuă să citești

Vremea de Anul Nou. Prognoza pentru intervalul 28 decembrie – 3 ianuarie

Temperaturile relativ ridicate din preajma Crăciunului vor continua și în următoarele zile, o răcire mai serioasă urmând să se producă după data de 2 ianuarie. Până atunci, deși valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei, precipitațiile care vor cădea vor fi predominant sub formă de ninsoare în jumătatea nordică. În sud vor mai fi și ploi, însă în cursul nopților acestea se vor transforma de asemenea în lapovite și ninsori. Un strat de zăpada subțire spre mediu se va depune doar în Transilvania, Maramureș și în nordul Moldovei, unde va ninge slab în aproape fiecare zi până spre sfârșitul intervalului de prognoză. Cauza vremii „blânde” pentru această perioadă o vor constitui frecvențele advecții de aer oceanic, însă direcția predominantă a vântului va fi dinspre nord-vest și nu dinspre vest; în cea de-a doua situație vremea ar fi fost cu mult mai caldă, iar precipitațiile mai ales sub formă de ploaie pe întreg teritoriul țării noastre. În noaptea dintre ani va ninge slab și va fulgui în mare parte din țara noastră, temperaturile urmând să fie ușor negative în jumătatea nordică și ușor pozitive în cea sudică.
Continuă să citești