Vreme caldă în weekend-ul 25 – 26 septembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme in incalzire in toata tara, pe masura ce aerul rece care a invadat intreaga jumatate estica a Europei in ultimele zile se va retrage inapoi spre nordul Rusiei europene. O zona de presiune atmosferica ridicata va incepe sa se consolideze deasupra sudului si sud-estului Europei, care va aduce cu sine de asemenea o vreme stabila, cu putine precipitatii.

Mai ales duminica temperaturile vor deveni mai ridicate fata de media climatologica in toata tara, iar in sud-vest sunt asteptate chiar si maxime de pana la 30 de grade Celsius.

Sambata cerul va fi mai mult senin in jumatatea sudica a teritoriului si variabil in nord. Cu totul izolat in Carpatii Meridionali se vor mai semnala unele ploi slabe, mai ales in prima parte a zilei.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Carpatilor de Curbura (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in restul Carpatilor Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 22-26 de grade in Banat, 24-28 de grade in Oltenia, 21-26 de grade in Muntenia si Dobrogea si 18-23 de grade in Moldova.

Dimineata va fi racoroasa in depresiunile intramontane, unde minimele termice vor cobori usor sub pragul inghetului, efectul radiativ nocturn urmand sa fie maximizat ca urmare a cerului mai mult senin.

Duminica vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a tarii, unele innorari temporare urmand sa apara doar la munte indeosebi dupa orele pranzului, insa nu vor exista conditii pentru producerea precipitatiilor.

Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, cel mult slab pana la moderat pe crestele montane si in estul extrem al Moldovei.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 19-24 de grade in Transilvania si Maramures, 24-28 de grade in Crisana, 25-30 de grade in Banat, Oltenia si Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei), 23-28 de grade in Dobrogea si 21-26 de grade Celsius in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de duminica. Dupa o serie de zile reci (chiar foarte reci in unele zone), vremea va deveni in toata tara mai calda fata de media climatologica a ultimei decade a lunii septembrie, in Subcarpatii Olteniei urmand sa se inregistreze abateri termice pozitive chiar si de pana la 8-10 grade Celsius.
Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.