Cum va fi vremea în săptămâna „Școala Altfel”

Dupa un val intens de aer tropical ce a afectat tara noastra in ultimele zile si va continua sa activeze deasupra sud-estului Europei inclusiv pe parcursul zilei de luni, incepand de marti vremea va intra intr-un proces de racire accentuata iar temperaturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. Nu vor lipsi precipitatiile, care vor afecta pe rand aproape toate regiunile de la nord-vest spre sud-est, local ploile putand avea si aspect torential.

Luni vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului, aerul fierbinte provenit dinspre nordul Africii fiind advectat cu forta pe partea anterioara a unei depresiuni centrate in zona Marii Nordului. Cerul va fi mai mult senin, unele innorari temporare fiind posibile doar spre seara in nord-vestul extrem al tarii, unde local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va prezenta unele intensificari temporare la tare in nord-vestul Romaniei, cu viteze ce vor atinge la rafala 50-60 de km/h, in restul regiunilor urmand sa fie slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 24-28 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate in zona litorala) si 26-31 de grade in Moldova. De notat faptul ca desi aceste temperaturi nu vor pune in pericol recordul absolut de caldura al lunii (inregistrat pe 10 aprilie 1985 la Bechet: 35,5 grade Celsius), ele vor fi totusi in topul celor mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata la nivel national in luna aprilie.

Abaterea temperaturii medii fata de normalul climatologic estimata pentru dupa-amiaza zilei de luni. In estul si in sud-estul Romaniei sunt asteptate abateri pozitive extrem de ridicate, de pana la 18-20 de grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Abaterea temperaturii medii fata de normalul climatologic estimata pentru dupa-amiaza zilei de luni. In estul si in sud-estul Romaniei sunt asteptate abateri pozitive extrem de ridicate, de pana la 18-20 de grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti un front rece venit dinspre nord-vestul Europei va aduce o scadere drastica a temperaturilor in toate regiunile tarii, cu pana la 12-13 grade Celsius. Frontul rece va veni insotit de precipitatii sub forma de aversa care vor afecta aproape toate regiunile tarii, insa acestea vor fi mai consistente in sudul Romaniei, unde si fenomenele meteo vor fi mai severe (grindina, intensificari ale vantului – legate de momentul de inceput al ploilor – care pot lua temporar aspect de vijelie). Vantul (cu exceptia celui convectiv) va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare doar in nordul Transilvaniei si in Moldova. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 16-19 grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-22 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute in nordul extrem al regiunii.

Miercuri vremea va continua sa se raceasca in toata tara, temperaturile ajungand pana la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. Mai ales in cursul dupa-amiezii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice in Transilvania, Maramures, Moldova, Muntenia, Dobrogea si izolat si in celelalte regiuni. In sud-estul tarii si in sudul Transilvaniei cantitatile de apa vor fi mai insemnate, local pana la 10-15 mm si izolat 25-30 de mm. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare asteptate doar in sud-vestul tarii si in nordul Transilvaniei, in cursul dupa-amiezii. Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 13-17 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor tarii, insa va continua sa se raceasca, dinspre nordul Europei urmand sa fie impins un aer mai rece de origini polare catre latitudini mai sudice. Astfel, in Moldova temperaturile vor fi chiar mai scazute (cu pana la 5 grade Celsius) decat ar fi normal pentru data de 21 aprilie. Tot in Moldova se vor mentine conditiile pentru averse de ploaie, insa acestea vor fi mult mai slabe cantitativ in comparatie cu zilele de marti si miercuri. De asemenea, in Carpatii Orientali la altitudini de peste 1200 de metri vor reveni ninsorile si se va putea depune un strat subtire de zapada. Vantul va sufla in general moderat in toata tara, cu unele intensificari temporare la tare asteptate in Transilvania si in Moldova, unde rafalale pot atinge viteze de pana la 50-60 de km/h. In Carpatii Orientali la altitudini de peste 1800 de metri viteza vantului va ajunge pana la 80-100 de km/h, viscolind si spulberand ninsoarea. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.

Vineri cerul se va degaja complet de nori in toata tara iar temperaturile vor creste usor, in special in regiunile nord-estice. Cu toate acestea, datorita cerului senin si a vantului in general calm din cursul diminetii, minimele termice vor cobori sub pragul inghetului pe arii extinse din Transilvania si nordul Moldovei, urmand sa se produca bruma si chiar inghet la sol, izolat. In depresiunile din estul Transilvaniei sunt asteptate temperaturi minime de pana la -6…-5 grade Celsius! Vantul va sufla in general slab pana la moderat in toata tara, unele intensificari temporare la tare fiind posibile doar in estul Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 16-20 de grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice indica o continuare a cresterii temperaturii la nivel national dar si o accentuare a instabilitatii atmosferice, deopotriva. Mai ales in regiunile intracarpatice pe parcursul zilei de sambata sunt asteptate averse de ploaie insotite de descarcari electrice, ploile urmand sa acapareze si estul si sudul Romaniei in cursul zilei de duminica. Maximele termice urmeaza sa fie cuprinse in general intre 17 si 22 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori estimate pentru nord-vestul Romaniei si cele mai ridicate pentru Lunca Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.