Arhive etichetă: Vremea în Aprilie

Vremea în luna aprilie în România

Cum va fi vremea de Paste / mini-vacanta de 1 mai

Dupa o lunga perioada in care tara noastra s-a plasat sub incidenta unor abateri termice negative (pe fondul numeroaselor adevctii de aer rece dinspre nordul continentului, pe partea anterioara a maximelor barice situate in zona Scandinaviei si a Groenlandei), urmatorul interval va propune o schimbare a tiparului circulatiei aerului (catre zonalitate, respectiv de la vest catre est) in troposfera joasa la nivelul Europei, astfel incat in zona sud-estica vremea se va incalzi accentuat, in conditiile in care pe partea anterioara a unei zone de presiune scazuta situata in bazinul vestic al Marii Mediterane va fi advectat un aer tropical dinspre nordul Africii.

Temperaturile in Romania vor atinge chiar si pragul de 30 de grade Celsius, cel mai cald urmand sa fie in prima zi de Pasti. Odata cu caldura (si pe fondul umiditatii ridicate din zona de actiune a frontului cald) isi vor face aparitia si aversele de ploaie insotite de descarcari electrice, acestea urmand sa se produca indeosebi in jumatatea nordica a teritoriului. Spre sfarsitul intervalului frontul rece al depresiunii mediteraneene va aborda si tara noastra, insa temperaturile vor scadea mai mult in interiorul arcului carpatic decat in sud si in est.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 26 – 29 aprilie

Următoarele zile vor aduce în țara noastră o vreme în continuare mai rece față de normalul climatologic al perioadei, în condițiile în care dinspre nord-vestul Europei va avansa către regiunile sud-estice un front atmosferic rece, în spatele căruia se va regăsi un aer polar de origine polar-maritimă. Numai joi se va resimți o ușoară încălzire a vremii, când maximele termice vor trece de pragul de 20 de grade Celsius în Banat.

Precipitațiile vor fi moderate cantitativ în nordul Olteniei și la munte (până la 30-40 de mm în mod izolat) și în general slabe în restul teritoriului. În masivele montane sudice se vor semnala și precipitații solide la altitudini mai mari de 1300-1500 de metri, însă în nordul Carpaților Orientali, îndeosebi în cursul nopților, acestea vor cădea și la altitudini de până la 800-1000 de metri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 12 – 15 aprilie

Configurația sinoptică la nivelul bătrânului continent în următoarea perioadă va favoriza o pătrundere de aer rece de origini polar-maritime până în extremitatea sud-estică, pe măsură ce un câmp anticiclonic se va solidifica în zona arhipelagului Mării Britanii; la est de acest blocaj atmosferic, aerul rece venit dinspre latitudini nordice va avea cale liberă să penetreze până în bazinul central al Mării Mediterane, unde la contactul cu apa mai caldă a mării se va iniția procesul de ciclogeneză.

În consecință, în țara noastră-deși în prima jumătate a intervalului vom fi încă sub influența unui aer cald de origini nord-africane-începând de marți seară frontul rece al depresiunii mediteraneene va afecta pe rând toate regiunile prin precipitații moderate cantitativ (îndeosebi în centru, vest și nord) și o răcire semnificativă a vremii. Odată ajunsă deasupra Balcanilor, depresiunea atmosferică va retrograda și va accesa inclusiv din umiditatea provenită de deasupra Mării Negre, care în sinergie cu aerul rece advectat dinspre nordul continentului va conduce către transformarea precipitațiilor lichide în lapovițe și ninsori în zonele de deal înalt și de munte.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 10 – 11 aprilie în România

Finalul de săptămână va aduce în continuare o vreme rece în comparație cu normalul climatologic al acestei perioade, dinspre nord-vestul continentului urmând să fie advectat un aer de origini polar-maritime. Precipitațiile în schimb vor fi puține spre inexistente, în zona României urmând să se solidifice un nucleu de presiune ridicată. Duminică valorile termice vor reveni la cote mai apropiate de media climatologică (în special în regiunile intracarpatice), însă diminețile vor rămâne reci pe întreg parcursul week-end-ului.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 aprilie

Până la sosirea definitivă a primăverii din punct de vedere meteorologic, o ultimă pătrundere de aer arctic va fi în desfășurare în aceste zile, aerul rece urmând să se mențină deasupra țării noastre și în cea mai mare parte a săptămânii viitoare. Un foarte bine consolidat anticiclon groenlandez împreună cu o depresiune atmosferică situată în nordul Peninsulei Scandinave vor contribui la o advecție de aer polar-oceanic dinspre nord-vestul către sud-vestul Europei, România urmând să se afle în zona abaterilor termice negative cele mai semnificative.

Vor cădea și precipitații în cea mai mare parte a țării, predominant ploi în sudul României, în timp ce în regiunile intracarpatice vor fi și lapovițe și ninsori, îndeosebi la altitudini mai mari de 800 de metri. La munte va ninge și se va depune un nou strat de zăpadă, în special la altitudini mai mari de 1500 de metri. Cantitățile de apă vor ajunge pe întreg parcursul intervalului local până spre 15-20 de mm la munte și în sudul extrem, iar izolat se vor strânge până la 30-40 de mm de apă.
Continuă să citești