Arhive etichetă: Vremea în Aprilie

Vremea în luna aprilie în România

Cum va fi vremea în intervalul 31 martie – 3 aprilie

Circulatia in troposfera la nivelul Europei in urmatoarele zile va fi una dinamica, indeosebi in partea centrala si estica. Un anticiclon de tip islandez va bloca avansul maselor de aer cald si umede dinspre Oceanul Atlantic inspre vestul continentului, fapt ce va lasa cale libera unui aer mai rece de origine polara, venit dinspre nordul Scandinaviei si a Rusiei europene. Odata ajuns in Marea Mediterana, aerul rece venit dinspre nord in combinatie cu un aer tropical si umed situat in zona bazinului central al Mediteranei vor conduce la formarea unui ciclon viguros, cu deplasare catre nord-est.

Tara noastra se va situa pe partea de front cald al depresiunii in prima parte a intervalului, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei. Precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie (inclusiv la munte) joi si vineri, iar cantitatile de apa estimate a se acumula pe intreg parcursul intervalului izolat vor ajunge pana spre 40-60 de mm in nord-vestul Carpatilor Orientali, vestul Muntilor Apuseni si vestul Carpatilor Meridionali.

Incepand de sambata vremea se va raci (mai cu seama in jumatatea nordica a tarii), iar precipitatiile mixte vor reveni in zonele de deal si de munte.
Continuă să citești

Cum va fi vremea de Paste / mini-vacanta de 1 mai

Dupa o lunga perioada in care tara noastra s-a plasat sub incidenta unor abateri termice negative (pe fondul numeroaselor adevctii de aer rece dinspre nordul continentului, pe partea anterioara a maximelor barice situate in zona Scandinaviei si a Groenlandei), urmatorul interval va propune o schimbare a tiparului circulatiei aerului (catre zonalitate, respectiv de la vest catre est) in troposfera joasa la nivelul Europei, astfel incat in zona sud-estica vremea se va incalzi accentuat, in conditiile in care pe partea anterioara a unei zone de presiune scazuta situata in bazinul vestic al Marii Mediterane va fi advectat un aer tropical dinspre nordul Africii.

Temperaturile in Romania vor atinge chiar si pragul de 30 de grade Celsius, cel mai cald urmand sa fie in prima zi de Pasti. Odata cu caldura (si pe fondul umiditatii ridicate din zona de actiune a frontului cald) isi vor face aparitia si aversele de ploaie insotite de descarcari electrice, acestea urmand sa se produca indeosebi in jumatatea nordica a teritoriului. Spre sfarsitul intervalului frontul rece al depresiunii mediteraneene va aborda si tara noastra, insa temperaturile vor scadea mai mult in interiorul arcului carpatic decat in sud si in est.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 26 – 29 aprilie

Următoarele zile vor aduce în țara noastră o vreme în continuare mai rece față de normalul climatologic al perioadei, în condițiile în care dinspre nord-vestul Europei va avansa către regiunile sud-estice un front atmosferic rece, în spatele căruia se va regăsi un aer polar de origine polar-maritimă. Numai joi se va resimți o ușoară încălzire a vremii, când maximele termice vor trece de pragul de 20 de grade Celsius în Banat.

Precipitațiile vor fi moderate cantitativ în nordul Olteniei și la munte (până la 30-40 de mm în mod izolat) și în general slabe în restul teritoriului. În masivele montane sudice se vor semnala și precipitații solide la altitudini mai mari de 1300-1500 de metri, însă în nordul Carpaților Orientali, îndeosebi în cursul nopților, acestea vor cădea și la altitudini de până la 800-1000 de metri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 12 – 15 aprilie

Configurația sinoptică la nivelul bătrânului continent în următoarea perioadă va favoriza o pătrundere de aer rece de origini polar-maritime până în extremitatea sud-estică, pe măsură ce un câmp anticiclonic se va solidifica în zona arhipelagului Mării Britanii; la est de acest blocaj atmosferic, aerul rece venit dinspre latitudini nordice va avea cale liberă să penetreze până în bazinul central al Mării Mediterane, unde la contactul cu apa mai caldă a mării se va iniția procesul de ciclogeneză.

În consecință, în țara noastră-deși în prima jumătate a intervalului vom fi încă sub influența unui aer cald de origini nord-africane-începând de marți seară frontul rece al depresiunii mediteraneene va afecta pe rând toate regiunile prin precipitații moderate cantitativ (îndeosebi în centru, vest și nord) și o răcire semnificativă a vremii. Odată ajunsă deasupra Balcanilor, depresiunea atmosferică va retrograda și va accesa inclusiv din umiditatea provenită de deasupra Mării Negre, care în sinergie cu aerul rece advectat dinspre nordul continentului va conduce către transformarea precipitațiilor lichide în lapovițe și ninsori în zonele de deal înalt și de munte.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 10 – 11 aprilie în România

Finalul de săptămână va aduce în continuare o vreme rece în comparație cu normalul climatologic al acestei perioade, dinspre nord-vestul continentului urmând să fie advectat un aer de origini polar-maritime. Precipitațiile în schimb vor fi puține spre inexistente, în zona României urmând să se solidifice un nucleu de presiune ridicată. Duminică valorile termice vor reveni la cote mai apropiate de media climatologică (în special în regiunile intracarpatice), însă diminețile vor rămâne reci pe întreg parcursul week-end-ului.

Continuă să citești