Vremea în România în săptămâna 21 – 27 decembrie. Prognoza pentru Crăciun

Următoarele zile vor aduce în continuare pe teritoriul țării noastre o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, dar și stabilă, precipitațiile urmând să fie aproape inexistente. Cauza pentru aceasta „paralizie” a vremii în zona României o reprezintă prezența anticiclonului azoric deasupra întreg sudului Europei, dezvoltat ca urmare a activității ciclonice intense în nordul Oceanului Atlantic la latitudini mai sudice decât de obicei, fronturile reci având o deplasare sud-vest – nord-est și afectând doar vestul și nordul extrem al continentului, permițând astfel extinderea unui maxim de presiune atmosferica în sud. Ca o consecință, în România în preajma Ajunului Crăciunului temperaturile au șansa să se apropie chiar și de 20 de grade Celsius (!) în regiunile deluroase din Oltenia și Muntenia.

Descopera prognoza Vremea.ro pentru iarna 2016-2017

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil, doar in prima parte a zilei urmand sa se formeze ceata local in vest si in centru. Dimineata temperaturile vor cobori sub pragul inghetului in majoritatea regiunilor, iar unde ceata va persista se poate forma si chiciura. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 6-10 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate in dealurile subcarpatice), in timp ce in Moldova se vor inregistra la pranz temperaturi situate intre 8 si 13 grade Celsius.

Marti nebulozitatea de tip stratiform si ceata vor acapara tot mai multe zone din vestul si centrul tarii, insa in regiunile extracarpatice cerul se va mentine mai mult senin. Vantul va fi in general calm, fapt ce va ajuta la scaderea temperaturilor minime pe timpul noptii pana la -5…-7 grade, cu precadere in depresiunile din estul Transilvaniei. Maximele termice ale zilei vor fi incadrate in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori posibil usor mai ridicate in dealurile subcarpatice, de pana la 16-17 grade Celsius), iar in Moldova temperaturile vor oscila intre 9 si 14 grade, in vestul regiunii urmand sa fie usor mai scazute, datorita nebulozitatii persistente din prima parte a zilei.

Miercuri vremea va continua sa se incalzeasca, temperaturile maxime urmand sa ajunga pana la valori aproape record pentru aceasta perioada a anului in zonele deluroase din sudul si estul tarii. Cerul va fi mai mult senin iar vantul calm, doar dimineata ceata putand sa isi faca aparitia pe vai si in depresiuni. Temperaturile maxime vor urca pana la 4-9 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu sanse ca maximele sa urce izolat chiar si pana la 17-18 grade in Subcarpati) si 10-15 grade in Moldova.

Joi, in Ajunul Craciunului, vremea va fi deosebit de calda pentru ultima decada a lunii decembrie, izolat abaterile termice pozitive ale temperaturilor maxime putand fi chiar si de 15 grade relativ la media climatologica a perioadei! Cu toate acestea, in regiunile vestice si centrale cerul se va acoperi din nou cu nori de altitudine joasa, nori care vor mai pondera temperaturile maxime din cursul zilei. In restul tarii cerul va fi mai mult senin si vantul calm, doar la munte pe crestele inalte putand sa prezinte unele intensificari. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 8-12 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu maxime posibil usor mai ridicate in Subcarpati.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in Ajunul Craciunului pe continentul european. In Romania, valori termice extrem de ridicate sunt asteptate mai ales in dealurile subcarpatice din sudul si estul tarii, in urma unei extinderi exceptionale a anticiclonului azoric peste aproape intreaga Europa, din nordul Africii urmand sa fie advectat un aer foarte cald. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in Ajunul Craciunului pe continentul european. In Romania, valori termice extrem de ridicate sunt asteptate mai ales in dealurile subcarpatice din sudul si estul tarii, in urma unei extinderi exceptionale a anticiclonului azoric peste aproape intreaga Europa, din nordul Africii urmand sa fie advectat un aer foarte cald. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Vineri, in prima zi de Craciun, vremea va cunoaste o racire usoara la nivelul intregii tari, dar va ramane deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. Cerul se va mentine mai mult noros in vestul si centrul Romanei, in timp ce in sud si in est va fi variabil spre mai mult senin. Probabilitatea aparitiei precipitatiilor va fi extrem de redusa, doar in Transilvania fiind posibil sa se semnaleze cateva burnite slabe izolate. Temperaturile maxime vor urca pana spre 3-8 grade in Transilvania si Maramures, 6-10 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Sambata, in a doua zi de Craciun, temperaturile vor mai scadea in medie cu 1-2 grade la nivelul intregii tari, in conditiile in care ceata isi va face aparitia pe areale tot mai extinse, inclusiv in regiunile extracarpatice. Dimineata, in conditii de vant slab, temperaturile minime pot cobori pana la -10 grade in depresiunile din estul Transilvaniei, insa temperaturi negative se vor inregistra in majoritatea zonelor joase ale Romaniei, urmand sa se formeze bruma si izolat si chiciura (in zonele unde va fi prezenta ceata). Maximele termice din cursul pranzului vor urca pana la valori cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-9 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-9 grade in Moldova.

Duminica, 27 decembrie, vremea stabila se va mentine, insa in aproape toate zonele joase ale tarii ceata si norii de tip stratiform vor fi o prezenta constanta pe aproape intreg parcursul zilei. Ceata va putea sa fie asociata izolat si cu chiciura in primele ore ale diminetii, tot izolat urmand sa se semnaleze si unele burnite slabe. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 4-8 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova.

La munte pe întregul parcurs al săptămânii vremea va fi frumoasa si deosebit de calda, iar sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule. Stratul de zapada va fi in topire accentuata, acesta fiind prezent in momentul de fata doar la altitudini de peste 1000-1200 de metri. Inclusiv pe Valea Prahovei zapada va fi inexistenta, insa la altitudini mai ridicate momentan este prezenta din belsug (in jur de 20 de cm la 1500 de metri si peste 50 de cm la altitudini mai mari de 2000 de metri). In Carpatii Orientali zapada are grosimi apreciabile chiar si la altitudini mai scazute, in unele statiuni (cum ar fi Harghita Bai) sporturile de iarna practicandu-se fara probleme. Cu toate acestea, datorita temperaturilor foarte ridicate din urmatoarele zile, sunt sanse ridicate ca pana de Anul Nou zapada sa mai fie prezenta la munte doar la altitudini de peste 1800 de metri in masivele montane sudice, avand in vedere si faptul ca la orizont nu se intrevad ninsori in urmatoarele 7-10 zile.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.