Vremea în România în săptămâna 9 – 15 mai

Urmatorul interval va aduce o vreme in general instabila pe intreg teritoriul tarii noastre, cu frecvente averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Instabilitatea atmosferica se va datora in prima instanta unei depresiuni de suprafata, care a activat in zona sud-estica a Europei si in zilele precedente, iar umiditatea suplimentara advectata de pe Marea Neagra va augmenta parametri convectivi. Spre sfarsitul saptamanii, un ciclon mediteranean puternic ii va lua locul, in urma acestuia urmand sa se produca fenomene meteo chiar mai severe.
Regimul termic va fi unul in general normal, cu o incalzire progresiva asteptata spre sfarsitul saptamanii, cand temperaturile maxime vor urca pana la 27-28 de grade Celsius in sudul tarii.

Luni vremea va fi in general inchisa in toata tara incepand cu orele pranzului, cand pe spatii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Sud-estul va fi ceva mai ferit de averse, unele ploi temporare avand sansa sa-si faca aparitia doar in partea continentala a Dobrogei si in estul Baraganului. Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate (in special la munte), pana la 15-20 de mm. Tot la munte, la altitudini de peste 2000 de metri, se mentin conditiile pentru lapovite si ninsori, in zonele unde precipitatiile vor fi mai intense putandu-se depune un nou strat de zapada de circa 10-15 centimetri. Vantul va sufla in general slab, cu unele intensificari temporare posibile in cursul dupa-amiezii doar in zona Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 18-22 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova.

Marti vremea va fi instabila cu precadere in vestul, centrul si nordul tarii, iar spre seara si in est. Pe arii relativ extinse se vor produce averse de ploaie insotite de descarcari electrice, din nou la munte fiind posibila acumularea unor cantitati mai mari de apa, iar la altitudini de peste 2200 de metri vor fi trecator si lapovite si ninsori. Vantul va sufla in general slab pana la moderat in toata tara, cu unele intensificari temporare asteptate doar in zona litorala. Maximele termice se vor incadra in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 20-24 de grade in Banat si Crisana, 19-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-22 de grade in Moldova.

Miercuri cerul va fi variabil pana spre orele pranzului, cand pe baza convectiei termice se vor dezvolta nori cu o mare dezvoltare pe verticala (cumulonimbus) din care vor cadea pe spatii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Din nou sud-estul va avea parte de o vreme buna pe parcursul aproape intregii zile, aici sansele pentru aparitia averselor fiind destul de scazute. Instabilitatea vremii va fi sporita si de catre umiditatea ridicata prezenta in straturile inferioare ale troposferei datorita evapotransipratiei, cauzata la randu-i de ploile consistente din ultimele saptamani (reatie de tip „domino”, specifica lunilor mai si iunie). Vantul va sufla in general slab pana la moderat, doar in Lunca Dunarii si pe litoral urmand sa prezinte unele intensificari temporare la tare, cu precadere in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade in Transilvania si Maramures, 20-24 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 19-23 de grade in Moldova.

Joi aria de instabilitate prezenta in estul Europei se va deplasa inspre nord, insa tara noastra va beneficia doar de o fereastra scurta de vreme buna (in prima parte a zilei), deoarece dinspre sud-vest va intra o depresiune mediteraneana viguroasa, ce va aduce ploi in aversa insotite de descarcari electrice. De aceasta data fenomenele meteo vor fi mai severe, instabilitatea post-frontala beneficiind si de aportul suplimentar al fortajului dinamic cauzat de avansul frontului cald. Astfel, pe langa orajele clasice vor aparea si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina de dimensiuni medii, mai ales in Banat si Oltenia. Pana la miezul noptii aproape toate zonele tarii vor experimenta averse consistente, cu exceptia estului, unde acestea se vor semnala doar izolat. Cantitatile cele mai mari de apa se vor inregistra in sud-vest, unde se pot acumula pana la 25-30 de mm. Vantul se va intensifica treptat in toata tara, in urma strangerii gradientului baric la contactul ciclon-anticiclon, in sudul Romaniei urmand sa sufle cel mai tare, cu viteze ce vor atinge la rafala 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Vineri vremea va fi in general inchisa in toata tara, toate regiunile urmand sa aiba parte de averse puternice de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii. Cele mai mari cantitati de apa se vor inregistra la munte si in Transilvania, unde se pot acumula pana la 20-25 de mm in mod izolat. Cu toate acestea, cele mai severe furtuni se vor semnala in sudul si estul tarii, unde parametri convectivi se vor afla la cote mai crescute, atat datorita temperaturilor mai ridicate cat si a umiditatii suplimentare advectate de pe Marea Neagra. Chiar si la Bucuresti sunt posibile vijelii puternice, in special dupa orele serii. Vantul va sufla moderat si tare in toata tara, cele mai ridicate viteze la rafala urmand sa se atinga in vestul extrem si in Lunca Dunarii (60-70 de km/h). Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 21-26 de grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Cele mai abundente ploi vor cadea in vestul, centrul si nordul tarii, unde pe intreg parcursul intervalului se vor acumula cantitati de pana la 40-60 de mm, iar la munte chiar peste 100 de mm, izolat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Cele mai abundente ploi vor cadea in vestul, centrul si nordul tarii, unde pe intreg parcursul intervalului se vor acumula cantitati de pana la 40-60 de mm, iar la munte chiar peste 100 de mm, izolat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice matematice indica o continuare a instabilitatii vremii in special in vestul, centrul si nordul tarii. Temperaturile maxime vor scadea usor mai ales in regiunile extracarpatice, la nivelul intregii tari urmand sa fie incadrate in general intre 20 si 25 de grade Celsius.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.