Despre zăpadă ❄️

zapadaNe place zapada, nu-i asa? Cel putin celor mai multor dintre noi, cei care asteptam cu nerabdare iarna, pe care o asociem cu distractia, cadourile si cu toate sarbatorile iernii. Si cu zapada, fireste. Chiar daca ne gandim mult la sarbatori, ne gandim foarte putin la ce este zapada, de unde vine, cum se formeaza si de ce.

Poate ar trebui sa stim ca zapada este unul din cele mai interesante fenomene naturale, cu o “poveste” pe masura celor care le creeaza ea insasi in perioada iernii. Sa o luam cu inceputul:

Ce este oare zapada?

Pe scurt, putem spune ca zapada este o adunare de cristale de apa inghetata care cad din nori, adica una dintre formele de precipitatii. Fulgii de zapada sunt vapori de apa care au inghetat, ajutati fiind de temperatura, de umiditatea din atmosfera si de curentii de aer. Ei au diferite forme si marimi, in functie de conditiile in care se formeaza. Ca un element de culoare, fulgii foarte pufosi sunt de multe ori numiti “pudra”.

Cand cade zapada din cer?

Pentru a avea zapada pe sol trebuie sa cada din cer, nu-i asa? Dar cand se intampla asta?

In primul rand, trebuie sa fie frig, altfel nu mai ajunge pe pamant sub aceasta forma. E nevoie insa si de o miscare ascendenta a aerului in jurul unui tip de sistem de joasa presiune cunoscut sub numele de extraciclon.

Este zapada alba?

In primul rand, culoarea alba e doar cea pe care o percepem noi. Ne-am obisnuit cu aceasta culoare a zapezii pentru ca razele soarelui, mai precis cele care contin lumina alba, sunt reflectate de cristalele de gheata. Sunt locuri in care, datorita particulelor si microorganismelor din stratul de gheata, zapada poate avea diferite culori, uneori chiar nuante inchise.

Unde gasim zapada?

Doar in anumite parti ale lumii gasim zapada. De obicei, tine de zonele de clima – in cele polare sau temperate se gaseste, in cele tropicale, subtropicale si ecuatoriale, nu. Spunem de obicei pentru ca si in aceste din urma se pot gasi, insa doar pe varfurile celor mai inalti munti. Muntele Kilimanjaro din Kenya este un bun exemplu in sensul asta – e intr-o regiune extrem de calda, insa varfurile sale sunt mereu acoperite de zapada.

La ce foloseste zapada?

Zapada tine de cald animalelor salbatice care hiberneaza in timpul iernii, pentru ca este un bun izolator pentru vizuinile lor. Este la fel de folositoare si culturilor agricole (ocroteste semintele si plantele), iar primavara, cand se topeste, asigura apa necesara cresterii plantelor si alimenteaza râurile.

Care e recordul de ninsoare?

Cel mai mare strat de zapada inregistrat vreodata a fost in Statele Unite, pe Muntele Rainier din statul Washington, acolo unde au fost inregistrati 31.1 metri de zapada asternuti intre decembrie 1971 si februarie 1972.

Pericolele zapezii – mai multe decat ai crede

In principiu, stim de ce e periculoasa zapada – blocheaza drumurile si pune in pericol vietile soferilor, poate distruge locuinte si asa mai departe.

Sunt insa si alte pericole – spre exemplu, zapada poate duce chiar si la orbire, din cauza faptului ca reflecta radiatiile ultraviolete. Ca un element de culoare, daca observati ca multi oameni au pleoapele cu “arcada”, adica avand mai multa piele deasupra ochilor, sa stiti ca asta e tot ceva ce “datoram” zapezii, fiind o mutatie genetica aparuta intr-un grup de oameni preistorici care traiau intr-o zona montana, cu multa zapada. Aceasta mutatie s-a dezvoltat pentru a “acoperi” mai bine ochiul de radiatiile mentionate anterior.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.