Cum va fi vremea în România în săptămâna 30 martie – 5 aprilie

Săptămâna care urmează va continua pe tonalitatea finalului de săptămâna care tocmai s-a încheiat, adică va fi o vreme închisă, umedă și ușor mai rece decât în mod normal pentru această dată. Deși circulația va fi diferită fată de săptămâna trecută, fenomenele vor rămâne aceleași, respectiv ploi, temperaturi scăzute și, ca factor de noutate, vânt puternic.

Luna martie și în mare măsură și luna aprilie sunt recunoscute ca fiind printre cele mai capricioase din an, de asemenea și cele mai vântoase. Totuși, până acum martie parcă a fost ceva mai activă ca în anii trecuți, când în această perioadă intrasem deja în zodia secetei și temperaturile marșau până peste 25 de grade. Deși nici în acest martie care stă să se încheie nu am scăpat de temperaturi aproape de vară, acestea s-au înregistrat pe intervale scurte de timp, țara noastră fiind în mod constant abordată ba de cicloni mediteraneeni, ba de fronturi reci venite din vestul Europei. Astfel, majoritatea zonelor țării vor încheia luna cu temperaturi apropiate de mediile climatologice, chiar dacă ușor mai ridicate.

Începutul de săptămână va marca un start al circulațiilor polar-oceanice dinspre nord-vest, până la finalul săptămânii urmând ca țara noastră să fie abordată de cel puțin 3-4 astfel de fronturi reci.

Luni va fi mai cald în majoritatea regiunilor decât în ziua precedentă, cu temperaturi ce pot atinge 20 de grade în regiunile extracarpatice. Începând chiar cu orele dimineții, dinspre vest va intra un front atmosferic rece care va aduce ploi în general moderate cantitativ în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. Vântul va sufla cu intensificări la tare în momentul intrării frontului, rafalele putând atinge 80-90 km/h în zonele deluroase și 60-70 km/h în zona de șes. La munte pe creste va sufla cu peste 100 km/h. Până marți dimineață benzile de precipitații vor ajunge și în regiunile extracarpatice, dar sărăcite de umezeală după trecerea munților, nu vor lăsa cantități mari de apă și va ploua doar temporar.

Marți va fi deja mai rece în intracarpatic, în timp ce în est și sud se va menține o situație specifică pentru circulațiile dinspre nord-vest: cu toate că temperatura în altitudine va fi similară cu cea din Transilvania, la sol se vor resimți temperaturi considerabil mai ridicate, atât din cauza altitudinii mai scăzute cât mai ales datorită descendenței vântului pe pantele sudice și estice ale Carpaților, care se va încălzi în mod adiabatic, prezentând caracteristici foehnale.

După cum spuneam, în săptămâna care vine regula de bază va fi „ziua și frontul”, astfel că de marți seară va intra un front nou prin nord-vest, care va aduce iarăși precipitații moderate cantitativ și vânt puternic în intracarpatic.

Din nou, până miercuri dimineață acesta va fi ajuns și în Moldova, Oltenia și Muntenia unde își va descărca complet și ultimele rămășițe de precipitații, si aici fiind prezent vântul intens.
De această dată și instabilitatea aerului va fi ceva mai ridicată, astfel încât miercuri după-amiază, pe fond de forțaj dinamic în spatele frontului sunt posibile și unele averse însoțite de descărcări electrice, în special în Transilvania. În tot acest timp în intracarpatic temperaturile se vor menține mai scăzute decât în mod normal, cu maxime între 6-12 grade (mai puțin luni, când va fi ceva mai cald) și minime de până la -3 grade, iar în regiunile extracarpatice va fi considerabil mai cald, cu maxime spre 20 de grade luni și 15-18 grade marți și miercuri, iar minimele nu vor scădea mai jos de 5 grade decât izolat în nordul Moldovei. Caracterul dinamic al acestor circulații de vest denotă faptul că cerul nu va fi noros tot timpul, vor mai exista și perioade în care se va putea face văzut și Soarele.

Câmpul de presiune și precipitațiile miercuri după-amiază. Sursa: model GFS/NOAA

Câmpul de presiune și precipitațiile miercuri după-amiază. Sursa: model GFS/NOAA

Joi dimineață va pătrunde un alt front prin vest, iar în condițiile în care radiația solară va fi absentă, temperatura din altitudine foarte scăzută și precipitațiile vor fi intense pe alocuri, este posibil ca în zonele deluroase din Transilvania să fie lapoviță și chiar ninsoare, dar aceste fenomene se vor desfășura cu totul izolat, în marea majoritate a regiunii predominând ploile.

Șansele de precipitații se mențin și pe parcursul zilei de vineri, dar acestea vor fi mai mult de natură convectivă, pe timpul după-amiezelor, în condițiile în care aerul din spatele frontului va fi unul de tip maritim instabil, această instabilitate fiind accentuată și de gradientul termic vertical ridicat de pe timpul zilei produs de insolație. Joi și vineri dimineață va fi foarte frig în special în depresiunile din estul Transilvaniei, unde temperaturile pot coborî sub -5 grade, dar și în restul țarii pe arii extinse temperatura va fi sub pragul de îngheț și se va forma brumă.

În week-end tiparul de vreme instabilă se pare că se va menține, deși unele modele numerice matematice prevăd o încălzire a vremii și o retragere a aerului rece și instabil spre nord. Momentan cel mai plauzibil scenariu este cel în care vor continua aversele slabe pe timpul după-amiezii în special în Transilvania, iar diminețile vor fi reci, sub pragul de îngheț, putând fi afectați unii pomi fructiferi (care au înmugurit prematur datorită vremii foarte calde de la începutul săptămânii trecute).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.