Cum a fost vremea în Europa în săptămâna meteo 4 – 10 mai

Capul de afiș al săptămânii trecute a fost tornada din Germania din localitatea Butzow, dar si in alte regiuni vremea a fost foarte interesanta. După un val de căldură serios în sudul Europei care a adus temperaturi de 38 de grade în Italia, au urmat și aici furtuni puternice însoțite de întregul alai de fenomene severe: grindina, frecvente descărcări electrice și intensificări puternice ale vântului.

Saptamana trecuta a debutat cu avansul unei dorsale tropicale inspre sudul continentului, temperaturile urcand in Spania si in Italia pana la valori de peste 35 de grade. Vremea a fost frumoasa si deosebit de calda in aceste regiuni, temperaturile fiind si cu peste 5 grade mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei. Cu toate acestea, luni a plouat destul de consistent in Portugalia, la Coimbra acumulandu-se 57 de mm.

Locuință distrusă în Butzow de vântul tornadic ce a depășit 250 de km/h:

Incepand de marti, un viguros ciclon atlantic impreuna cu frontul rece asociat au dislocat aerul tropical prezent in centrul continentului, drept urmare s-au produs manifestari violente ale vremii, incepand de la rafale puternice de vant, grindina medie si mare, iar in nordul Germaniei s-a produs si o tornada puternica de grad F3 care a provocat pagube insemnate in oraselul Butzow. Indicii de instabilitate au fost la valori ridicate in acea regiune, astfel ca nu e de mirare producerea unui astfel de fenomen (prognozat bine in precedenta analiza europeana).

Filmare din momentul apropierii tornadei:

În sudul continentului aerul rece și instabilitatea asociată au ajuns abia miercuri, asta după ce marți se înregistrau temperaturi extrem de ridicate în Sardinia, de până la 38 de grade! Și miercuri a fost cald în Sicilia (36 de grade), însă au apărut și fenomenele severe în zona Balcanilor și în Peninsula Italică. Și în Ungaria au fost probleme, provocate în special de grindină dar și de vântul puternic care a doborât numeroși copaci.

Grindină gigant în nordul Italiei, căzută dintr-o furtună izolată, dar foarte intensă:

Joi, în timp ce în vestul continentului vremea a fost rece și vântoasă, cu câteva averse izolate, în sud-est încă se menținea un aer tropical, acest aer însă alimentând cu energie furtunile ce au urmat să se dezvolte în România, Bulgaria și Turcia. Pe arii extinse s-au semnalat averse puternice de ploaie însoțite de descărcări electrice, iar în Turcia spre seară s-a dezvoltat un complex convectiv mezoscalar (MCS) care a provocat numeroase pagube, mai ales datorită liniei de vijelie care a măturat zonele de la vest de Istanbul.

Furtună puternică joi seară în Edirne, Turcia:

Vineri, sub regim termic Europa s-a situat la un nivel normal, acest regim urmând să se păstreze până la finalul săptămânii. Câteva ploi s-au înregistrat în zona Alpilor, în rest vremea fiind în general frumoasă, cu averse izolate doar în orele după-amiezii.

În week-end un front rece asociat unei depresiuni atlantice nu foarte bine definită a dus la apariția unor averse mai puternice în zona centrală a Europei, cu precădere în Germania, Cehia și Austria, iar temperaturile au coborât până la valori ușor mai scăzute decât în mod normal pentru această dată. Duminică frontul rece împreună cu instabilitatea aferentă a ajuns și în zona Balcanilor, însă fenomenele nu au fost severe, cu toate că aversele de ploaie s-au produs pe arii extinse, inclusiv în România.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.