Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 11 – 17 mai

Săptămâna 11 – 17 mai va aduce pe teritoriul țării noastre o vreme în general instabilă, cu zile consecutive în care vom avea parte de furtuni și o vreme destul de racoroasă, chiar dacă relativ plăcută sub aspect termic în zonele extracarpatice. Vineri și sâmbătă în sudul țării va fi foarte cald, cu temperaturi ce pot atinge 32 de grade, însă de această căldură nu se vor bucura și cei din Transilvania, unde pe lângă aversele frecvente de ploaie temperaturile doar local vor depăși valoarea de 20 de grade.

Urmărind evoluția vremii în primele 10 zile ale lunii mai, se poate spune că se păstrează tendința începută în luna aprilie, cu perioade reci și instabile de lungă durată, întrerupte de câte un asalt tropical scurt și intens, de 1-2 zile. Evident, nu se pot trage concluzii asupra temperaturii medii decât la finalul lunii, dar luna mai, la cum s-a prezentat până acum, are șansa să fie a doua lună consecutivă mai rece decât media climatologica la nivel național, fapt mai puțin obișnuit în contextul ultimilor ani foarte calzi.

Luni o undă ciclonică intrată în țara noastră încă de duminică prin vest își va face simțită prezența prin averse de ploaie, torențiale pe alocuri, vânt puternic și temperaturi scăzute, în special în regiunile extracarpatice. Zonele care vor fi scutite de ploi se pare că vor fi vestul și estul extrem, dar în rest o bandă lungă de precipitații se va întinde din sudul Olteniei până în Maramureș. Fenomenele nu vor fi severe, chiar dacă sunt șanse izolat pentru producerea grindinei, însă cantitățile de precipitații, dată fiind natura furtunilor și deplasarea lentă a acestora, pot depăși 30-40 de mm cu precădere în zonele subcarpatice ale Olteniei și Munteniei, dar și în sudul Transilvaniei. Temperaturile vor fi cuprinse în general între 19 și 24 de grade în regiunile extracarpatice, în timp ce în Transilvania acestea vor fi foarte modeste, cuprinse între 15 și 18 grade. În vest de asemenea va fi destul de răcoare, cele mai ridicate temperaturi urmând să se înregistreze în județul Timiș (până la 22 de grade), unde și nebulozitatea va fi mai scăzută.

Marți vremea se va mai ameliora ca aspect și se va încălzi ușor, câteva averse slabe de ploaie mai fiind posibile doar în zonele montane și în Moldova, unde va mai rămâne ceva umiditate din ziua precedentă. Cerul va fi variabil iar vântul calm, temperaturile urmând să urce până la valori de 25 de grade în sudul și în vestul țării, dar cea mai accentuată încălzire va fi resimțita în Transilvania, unde temperaturile vor crește și cu 5-6 grade față de ziua precedentă, ajungând până la valori de 23-24 de grade în sudul regiunii.

Miercuri procesul de încălzire a vremii va continua, iar deși cerul va fi mai mult acoperit, temperaturile vor crește până spre 27 de grade Celsius în vestul extrem al României și în zona de câmpie aflată imediat la est de Carpații de Curbură. În Transilvania temperaturile vor stagna, dar va fi totuși plăcut – în intervalul 19 – 23 de grade. Câteva averse de ploaie sunt așteptate în special spre seară în vestul țării, dar cantitățile de apă preconizate nu vor fi importante.

Joi vremea se va răci ușor în vest și în est, în timp ce în sud se va încălzi, cum se întâmplă de altfel în faza finală a unor circulații nord-vest – sud-est. Temperaturile vor urca până spre 28 de grade în sudul Olteniei, iar în Transilvania din nou valorile termice vor fi la unison – într-o simetrie aproape perfercta cu zilele precedente. Ploile se va semnala pe arii ceva mai extinse de această dată și vor cuprinde aproape întreg teritoriul țării, chiar dacă în unele zone Soarele va putea fi văzut fără probleme pe mai tot parcursul zilei (de exemplu în Dobrogea). În sudul Moldovei, după materialele de care dispunem în prezent putem afirma că se vor forma furtuni ceva mai severe spre seară, ajutate și de convergența aerului care va coborî de pe Carpații de Curbură. Rămâne de văzut totuși în ce măsură acest scenariu se va și întâmplă în realitate.

Precipitații acumulate până vineri dimineață. Sursa: meteocentre.com, model GEM

Precipitații acumulate până vineri dimineață. Sursa: meteocentre.com, model GEM

Vineri frontul rece asociat unei depresiuni cu caracteristici mai mult mediteraneene decât atlantice, va intra prin vestul țării și va aduce ploi importante cantitativ, care vor avea pe alocuri și caracter torențial. Cantitățile de apă pot depăși izolat 50 de mm în Transilvania și în vestul țării, în timp ce în restul zonelor furtuni se vor semnala doar izolat, spre seară. Cu toate că în nord-vestul țării se va răci considerabil, temperaturile nemaidepășind valoarea de 18 grade, sudul și sud-vestul României se vor afla pe partea de advecție caldă a ciclonului, astfel încât temperaturile vor sălta brusc față de ziua precedentă, până la valori de 32 de grade, însă nu este exclusă cu totul izolat chiar și o temperatură de 33 de grade Celsius.

Sâmbătă ploile vor continua în Transilvania pe măsură ce aerul se va răci suplimentar, în timp ce în sudul țării vremea va rămâne în continuare foarte caldă. Însă în sud atmosfera se va destabiliza rapid, tocmai acest aer cald prezent aici făcând posibilă apariția unor furtuni severe, cu grindină medie, frecvente descărcări electrice și intensificări puternice ale vântului. Cantitățile de apă de asemenea vor fi mai ridicate, putând depăși 30-40 de mm în arealele unde furtunile vor fi mai intense. Și în Moldova se vor semnala precipitații, însă pentru moment fenomenele preconizate nu par a fi prea severe. Temperaturile în sudul țării pot atinge valori de 30-32 de grade, în timp ce în Transilvania abia vor mai atinge 15 grade, contrastul dintre cele două mase de aer fiind foarte accentuat și pe o distanță liniară foarte redusă.

Duminică vremea se va răci accentuat în sudul țării, temperaturile urmând să scadă cu până la 15 grade în 24 de ore! În restul regiunilor vremea va fi în continuare rece, chiar dacă ușor mai caldă ca în ziua precedentă. Temperaturile abia vor mai atinge 20 de grade în sudul României, în timp ce în regiunile intracarpatice acestea vor fi cuprinse între 14 și 18 grade. Cel mai cald se pare că va fi în vestul țării și în nordul Moldovei, unde valorile termice pot ajunge până la 22-23 de grade. Ploile aparent se vor restrânge ca areal și vor afecta doar sudul României, dar cantitățile de apă în continuare vor fi însemnate, de peste 20 de mm local. Cu toate că în Transilvania nu va ploua, cerul nu va fi senin, dimpotrivă, Soarele are foarte puține șanse să se vadă inclusiv aici.

O notă pentru ziua de sâmbătă pentru sudul României: fiind un interval destul de îndepărtat, contează foarte mult și sincronizarea frontului rece cu momentul din zi; dacă va fi ceva mai rapid, atunci sâmbătă și în sudul țării se va răci și nu vor mai fi temperaturile de 32 de grade care apar acum în modelele numerice. De altfel în general pentru week-end probabilitatea realizării prognozei scade spre 70%. Șansele deocamdată sunt însă în favoarea primului scenariu.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.