Cum va fi vremea în intervalul 12 – 15 aprilie

Configurația sinoptică la nivelul bătrânului continent în următoarea perioadă va favoriza o pătrundere de aer rece de origini polar-maritime până în extremitatea sud-estică, pe măsură ce un câmp anticiclonic se va solidifica în zona arhipelagului Mării Britanii; la est de acest blocaj atmosferic, aerul rece venit dinspre latitudini nordice va avea cale liberă să penetreze până în bazinul central al Mării Mediterane, unde la contactul cu apa mai caldă a mării se va iniția procesul de ciclogeneză.

În consecință, în țara noastră-deși în prima jumătate a intervalului vom fi încă sub influența unui aer cald de origini nord-africane-începând de marți seară frontul rece al depresiunii mediteraneene va afecta pe rând toate regiunile prin precipitații moderate cantitativ (îndeosebi în centru, vest și nord) și o răcire semnificativă a vremii. Odată ajunsă deasupra Balcanilor, depresiunea atmosferică va retrograda și va accesa inclusiv din umiditatea provenită de deasupra Mării Negre, care în sinergie cu aerul rece advectat dinspre nordul continentului va conduce către transformarea precipitațiilor lichide în lapovițe și ninsori în zonele de deal înalt și de munte.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in noaptea de joi spre vineri. Precipitatiile solide se vor limita sa cada predominant la munte, unde se va depune un strat consistent de zapada pe intreg parcursul intervalului (pana la 30-35 de centimetri), insa un strat subtire (in jur de 5 centimetri) si efemer de zapada se va depune local si la altitudini mai joase (600-800 de metri) in depresiunea colinara a Transilvaniei, in Bucovina si in Dealurile de Vest. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Luni vremea va fi in general frumoasa si deosebit de calda pentru aceasta perioada indeosebi in vestul tarii. Cu totul izolat in nord-vest vor exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie. Vantul va sufla slab pana la moderat in zona Banatului montan si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana si 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral si in zona Obcinelor Bucovinei.

Marti vremea se va raci in vestul Romaniei, in timp ce in restul teritoriului va ramane similara din punct de vedere termic cu ziua de luni. In jumatatea vestica a tarii cerul se va innora treptat incepand cu orele pranzului, cand vor incepe sa cada precipitatii sub forma de ploaie pe spatii relativ extinse, dar in general slabe cantitativ (numai in sudul Banatului se vor acumula izolat cantitati de apa de pana la 10-15 mm). Vantul va sufla moderat in Banat (mai ales spre seara), slab pana la moderat la munte si mai mult slab in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 16-21 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, din nou cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral, ca urmare a influentei termic-moderatoare a brizei marine.

Miercuri procesul de racire a vremii se va extinde catre toate regiunile tarii, temperaturile urmand sa coboare sub media climatologica a perioadei. Se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ploaie pe spatii extinse, mai insemnate cantitativ local in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures (pana la 20-25 de mm). La altitudini mai mari de 1300-1500 de metri va ninge si se va depune un nou strat de zapada, insa spre seara precipitatiile solide vor cobori si pana spre altitudini de 800-1000 de metri.

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Olteniei, moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 6 si 11 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia si 11-16 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in nord-estul Moldovei si in sudul litoralului.

Joi vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada in toata tara. In Moldova si in regiunile intracarpatice se vor semnala precipitatii pe arii extinse, in timp ce in sudul Romaniei acestea vor cadea doar in mod izolat. In vestul Muntilor Apuseni si in vestul Carpatilor Meridionali se vor strange cantitati ceva mai importante de apa, de pana la 15-20 de mm. Daca in timpul zilei la ses precipitatiile vor fi predominant sub forma de ploaie, in cursul noptilor de miercuri spre joi si de joi spre vineri vor fi lapovite si ninsori inclusiv la altitudini de 600-800 de metri, iar la munte se va depune un nou strat destul de consistent de zapada (local pana 10-15 centimetri).

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul tarii (cu rafale de pana la 50-60 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in nord. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-8 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 7-12 grade in Oltenia, 10-15 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 8-12 grade Celsius in nordul Moldovei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.