Cum va fi vremea în intervalul 20 – 23 septembrie

Un nucleu depresionar foarte extins situat la granita dintre Ucraina, Belarus si Rusia va domina aspectul vremii in estul Europei printr-o advectie de aer rece dinspre zona Scandinaviei si a Rusiei europene, Romania nefiind menajata de catre aceasta configuratie sinoptica.

Daca luni sudul tarii va mai beneficia de temperaturi ridicate, incepand de marti vremea se va raci in toata tara, iar valorile termice se vor situa cu mult sub media climatologica a perioadei, pe partea posterioara a depresiunii atmosferice mai-sus amintite urmand sa fie advectat un aer polar, cu influente oceanice si continentale deopotriva.

Precipitatiile se vor semnala la nivelul tarii noastre indeosebi in cursul zilelor de luni si miercuri, iar cantitatile de apa vor ajunge pana la 15-20 de mm in sud-vestul Transilvaniei. La munte, la altitudini mai mari de 2000 de metri, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, indeosebi pe parcursul zilei de miercuri.

Luni vremea va fi inchisa si rece mai ales in jumatatea nordica a tarii, unde va ploua temporar – pe spatii relativ extinse. Cantitatile de apa vor atinge 10-15 mm in sud-vestul Transilvaniei si in partea vestica a Carpatilor Meridionali. Unele ploi locale se vor semnala si in restul regiunilor, insa acestea vor fi slabe din punct de vedere cantitativ.

Vantul va sufla moderat spre tare in vestul Carpatilor Meridionali, moderat in nordul Carpatilor Orientali si in nordul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Crisana si nordul Banatului, 17-22 de grade in sudul Banatului, 20-25 de grade in nordul Olteniei si al Munteniei, 25-30 de grade in sudul Olteniei si al Munteniei, 22-27 de grade in Dobrogea, 17-22 de grade in sudul Moldovei si 12-17 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Bucovina.

Marti vremea se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor, insa procesul de racire va continua in sud, unde temperaturile vor fi cu pana la 5-7 grade Celsius mai scazute fata de ziua precedenta. Local in sud-est se vor mai semnala unele ploi slabe, in timp ce in restul teritoriului ploile isi vor face aparitia numai cu totul izolat.

Vantul va sufla tare in zona Carpatilor de Curbura (cu rafale de pana la 70-80 de km/h), moderat in nordul si estul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 12 si 17 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 15-19 grade in Banat, 19-24 de grade in Oltenia, 17-22 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 13-18 grade Celsius in Moldova.

Miercuri vremea va deveni deosebit de rece pentru aceasta perioada in toate regiunile tarii. Va ploua local si temporar in toate regiunile, cu exceptia estului Transilvaniei, unde precipitatiile isi vor face aparitia numai in mod izolat. La munte la altitudini mai mari de 2000 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, iar pe creste se va depune chiar si un strat subtire de zapada.

Vantul va sufla moderat in Carpatii Orientali si in nordul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Olteniei) si 11-16 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. Vremea va fi deosebit de rece pentru a treia decada a lunii septembrie in toata tara, cele mai semnificative abateri termice negative urmand sa se inregistreze in vestul Romaniei: temperaturi cu pana la 10-12 grade Celsius mai scazute fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi precipitatiile vor fi in restrangere catre estul si sudul Transilvaniei si catre zona Moldovei, insa vremea va ramane (considerabil) mai rece decat ar fi normal pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor. In sud-vestul tarii cerul se va insenina, astfel incat dimineata va aduce temperaturi apropiate de limita inghetului pe vaile din vestul Subcarpatilor si a Podisului Getic, fapt nu tocmai obisnuit pentru aceasta perioada in sudul Romaniei.

Vantul va sufla moderat in zona Carpatilor de Curbura si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 11-16 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 14-19 grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, 15-20 de grade in Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.