Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 aprilie

Până la sosirea definitivă a primăverii din punct de vedere meteorologic, o ultimă pătrundere de aer arctic va fi în desfășurare în aceste zile, aerul rece urmând să se mențină deasupra țării noastre și în cea mai mare parte a săptămânii viitoare. Un foarte bine consolidat anticiclon groenlandez împreună cu o depresiune atmosferică situată în nordul Peninsulei Scandinave vor contribui la o advecție de aer polar-oceanic dinspre nord-vestul către sud-vestul Europei, România urmând să se afle în zona abaterilor termice negative cele mai semnificative.

Vor cădea și precipitații în cea mai mare parte a țării, predominant ploi în sudul României, în timp ce în regiunile intracarpatice vor fi și lapovițe și ninsori, îndeosebi la altitudini mai mari de 800 de metri. La munte va ninge și se va depune un nou strat de zăpadă, în special la altitudini mai mari de 1500 de metri. Cantitățile de apă vor ajunge pe întreg parcursul intervalului local până spre 15-20 de mm la munte și în sudul extrem, iar izolat se vor strânge până la 30-40 de mm de apă.

Luni vremea va fi in general inchisa mai ales in jumatatea sudica a teritoriului, unde pe spatii relativ extinse isi vor face aparitia precipitatiile sub forma de ploaie (insa fara a se acumula cantitati importante de apa), in timp ce la munte vor predomina ninsorile, cu precadere la altitudini mai mari de 1500 de metri. Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Carpatilor Orientali, moderat in celelalte masive montane si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 11-16 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona subcarpatica.

Marti cerul va fi variabil spre mai mult noros in toate regiunile, iar in sud-est si in nord-vest local vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, in general slabe din punct de vedere cantitativ. Vantul va sufla moderat la munte si in Banat si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, 12-17 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 9-14 grade in nordul Moldovei.

Miercuri vremea se va raci indeosebi in regiunile intracarpatice, unde vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare pe spatii relativ extinse. In nordul Carpatilor Orientali izolat se vor acumula cantitati ceva mai importante de apa, de pana la 20-25 de mm. Si in celelalte zone ale Romaniei isi vor face aparitia precipitatiile, insa acestea vor fi mai ales sub forma de ploaie. Vantul va sufla tare in sud-vestul Olteniei si in Carpatii de Curbura (cu rafale de pana la 60-80 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 2 si 7 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 7-12 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. In toata tara vremea va fi cu mult mai rece fata de normalul climatologic al perioadei, la munte si in sud-est urmand sa se inregistreze abateri negative de pana la 10-12 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi vremea va fi in continuare mai rece fata de media climatologica a primei decade a lunii aprilie, iar precipitatiile, predominant sub forma de ploaie, vor continua sa cada pe spatii relativ extinse cu precadere in jumatatea sudica a teritoriului, unde izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 20-30 de mm. Vantul va sufla tare pe litoral, moderat la munte, in sudul Banatului si in Baragan si in general slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-8 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana si 5-10 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in sudul Luncii Dunarii si in zona Obcinelor Bucovinei.2 comentarii la „Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.