Cum va fi vremea în intervalul 8 – 11 decembrie

În următoarele zile țara noastră va avea parte de fenomene meteorologice amestecate, specifice începutului de sezon rece, în zona tampon dintre anticiclonul est-european și depresiunile formate în bazinul central al Mării Mediterane, până vineri sudul țării urmând să traverseze cea mai umedă perioadă din ultimele luni. În prima parte a intervalului în straturile inferioare ale troposferei va fi advectat un aer rece dinspre zona Ucrainei, aer care, aflându-se la altitudini joase, nu va pătrunde și în centrul și vestul teritoriului. Confluența aerului rece cu cel cald (cel din urmă advectat dinspre sudul Europei) va fi în sud-estul țării, unde, ca urmare a stratificării termale diferită a aerului pe verticală, pe lângă ploi, lapovite și ninsori se va produce și fenomenul de ploaie înghețată și se va depune polei. În a două parte a intervalului precipitațiile vor continua să cadă din abundență, însă aerul rece va fi îndepărtat către nordul continentului, astfel încât precipitațiile vor fi aproape exclusiv sub formă de ploaie, chiar și în zonele mai joase de munte.


Marti
vremea va fi inchisa si rece in sudul si estul tarii, unde pe spatii extinse vor cadea precipitatii sub forma de lapovita, ninsoare si ploaie inghetata, iar in zona judetelor Buzau si Vrancea vantul va sufla tare si va viscoli si spulbera zapada depusa. In estul Baraganului si in Dobrogea vor fi predominant ploi. In centrul si vestul Romaniei innorarile vor fi temporare si numai local vor cadea precipitatii, predominant sub forma de ploaie. Stratul de zapada asteptat a se depune va fi mediu ca grosime, urmand sa atinga local 10-15 centimetri in Podisul Strehaiei si in vestul judetului Vrancea, iar izolat in nordul Podisului Mehedinti pana la 20 de centimetri. La munte vor fi exclusiv ninsori si se vor depune pana la 25-30 de centimetri de zapada, cel mai mult urmand sa ninga in Muntii Mehedinti, Godeanu si Valcan.
La Bucuresti vor cadea precipitatii toata ziua la temperaturi cuprinse intre -1 grad si +1 grad, la inceput lapovite si ninsori (din care se vor depune 5-7 centimetri de zapada), apoi ploaie inghetata cu depunere de polei, pentru ca spre seara sa fie exclusiv ploi, pe masura ce temperatura va deveni pozitiva si in apropierea solului.
Vantul va sufla tare la munte, in sudul Banatului, in zona Carpatilor de Curbura si in estul Dobrogei si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia si Muntenia, 5-10 grade in Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra pe litoral: pana la 11-12 grade) si -3…2 grade in Moldova.

Miercuri in prima parte a zilei vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe in est si sud-est, iar dupa orele pranzului prin sud-vestul tarii va intra o banda de precipitatii asociata frontului cald al unei depresiuni mediteraneene, astfel incat lapovitele si ninsorile vor fi inlocuite de catre ploi, cu exceptia nord-vestului extrem al Olteniei, unde datorita configuratiei reliefului, aerul rece va mai ramane captiv o buna vreme si se vor semnala indeosebi ninsori. Ca urmare a intensificarii orografice a precipitatiilor vor exista diferente semnificative in privinta cantitatilor intre sudul extrem al tarii (unde precipitatiile vor fi slabe) si nordul Olteniei si al Munteniei, unde se vor strange pana la 20-30 de mm, iar in nordul judetului Mehedinti se vor depune pana la 20-25 de centimetri de zapada. Unele precipitatii slabe vor cadea local si in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (mai ales ploi). Vantul va sufla tare in zona Carpatilor Meridionali, cu rafale de pana la 120-130 de km/h, in timp ce in restul zonelor tarii acesta va fi slab pana la moderat, cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -2…3 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in Obcinele Bucovinei.

Joi va ploua pe spatii extinse in toata tara, incalzirea progresiva a aerului in altitudine urmand sa se faca simtita peste tot. Doar in cursul diminetii in nordul Olteniei si al Moldovei vor mai fi precipitatii mixte, insa dupa orele pranzului acestea se vor transforma in ploi si aici, ninsorile urmand sa se retraga la peste 2000 de metri altitudine. Cantitatile de apa vor fi insemnate in nordul Olteniei, in Muntenia si in sudul Moldovei, unde local se vor strange pana la 15-20 de mm, iar izolat 30-40 de mm. Vantul va sufla moderat spre tare la munte, in Baragan si Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 7 si 12 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai scazute, de pana la 4-6 grade, asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 4-9 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea, 6-11 grade in jumatatea sudica a Moldovei si 1-6 grade in cea nordica.

Vineri
precipitatiile predominant sub forma de ploaie vor continua sa cada in majoritatea regiunilor tarii, din nou cele mai importante cantitati de apa urmand sa se stranga in nordul Olteniei si al Munteniei (izolat pana la 30-50 de mm). La munte la altitudini mai mari de 1800 de metri va ninge pe intreg parcursul zilei si se va depune un nou strat de zapada. Aerul in altitudine se va raci usor, astfel incat unele precipitatii mixte isi vor face aparitia spre seara si in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. Ca urmare a topirii zapezii si a ploilor insemnate din perioada anterioara, in nordul Olteniei si al Munteniei va exista riscul producerii unor inundatii localizate. Vantul va sufla tare la munte, moderat in estul Transilvaniei, Baragan si Dobrogea si in general slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul judetului Constanta) si 3-8 grade Celsius in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de vineri spre sambata. Pe intreg parcursul intervalului vor cadea precipitatii insemnate cantitativ indeosebi in sudul tarii, iar in nordul Olteniei si al Munteniei izolat se vor strange pana la 100-150 de mm, rezultati atat din lapovite si ninsori cat si din ploi, in acest fel urmand sa existe riscul producerii unor inundatii mai ales pe raurile mai mici, de munte. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.