Vremea în weekend-ul alegerilor parlamentare

Un viguros ciclon de tip genovez va activa în zona bazinului central al Mării Mediterane, unde va produce precipitații consistente mai ales sub formă de ninsoare; țara noastră se va situa pe partea de front cald a acestei depresiuni, într-un areal de advecție intensă de aer tropical dinspre latitudini sudice, astfel încât la noi nu se vor semnala ninsori la altitudini mai mici de 1800-2000 de metri.

În partea estică a continentului se află o masă de aer mai rece (care va avansa treptat spre vest), însă aceasta încă nu va reuși să se cupleze în câmpul precipitabil de deasupra României.

În consecință, temperaturile vor fi cu mult mai ridicate față de media climatologică a perioadei (îndeosebi în centrul și vestul țării), iar în zonele de deal se vor înregistra abateri termice pozitive de până la 10-12 grade Celsius.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. In nord-vestul Olteniei intensificarea orografica a precipitatiilor va fi puternica, astfel incat in zona Muntilor Godeanu punctiform se vor strange pana la 50-70 de mm pe parcursul intregului interval. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Sambata vremea va fi in general inchisa in jumatatea sudica a tarii, unde local va ploua. Cu exceptia nord-vestului Olteniei, nu se vor inregistra cantitati importante de apa.

Traiectoria benzilor noroase perpendiculara pe Carpatii Meridionali va favoriza aparitia fenomenului de foehn, astfel incat vantul va fi intens in depresiunea Fagarasului, a Brasovului si la vest de Muntii Semenic (zona Resita – Oravita), unde va sufla in rafala cu pana la 80-100 de km/h. In restul teritoriului vantul va fi slab pana la moderat, cel mult moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Dealurilor de Vest), 7-12 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Duminica, în ziua alegerilor, ploile vor continua sa cada local in sudul Romaniei, iar dupa orele pranzului si in regiunile estice. Din nou in nord-vestul Olteniei in urma intensificarii orografice pe axa sud-nord se vor acumula pe spatii restranse cantitati mai insemnate de apa (indeosebi pe pantele sudice ale muntilor Godeanu); in regiunile intracarpatice desi cerul va fi mai mult noros, ploile isi vor face aparitia numai cu totul izolat.

La altitudini de peste 1800-2000 de metri va ninge si se va depune un nou strat de zapada. In jumatatea estica a tarii vremea va intra treptat intr-un proces de racire, ca urmare a unei advectii de aer polar-continental dinspre Ucraina in straturile inferioare ale troposferei.

Vantul va continua sa bata puternic in masivele montane sudice, iar in Muntii Banatului vor fi rafale de pana la 100-120 de km/h. In celelalte zone ale tarii vantul va sufla slab pana la moderat sau cel mult moderat.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana (cu exceptia sud-estului Banatului, unde va fi ceva mai frig: maxime de 8-10 grade), 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.