Cum va fi vremea în week-end

Dupa ce in prima parte a saptamanii tara noastra a fost martora unor fenomene meteo severe, sfarsitul de saptamana va aduce o imbunatatire considerabila atat ca aspect cat si ca regim termic. Temperaturile vor creste accentuat inca de vineri, iar procesul de incalzire va continua progresiv pana duminica.

România a stat sub semnul instabilitatii vremii aproape o saptamana, iar vremea a fost deosebit de rece miercuri si joi, cu temperaturi maxime de doar 8 grade in unele zone de ses! Vom discuta insa mai mult despre aceste aspecte in breviarul saptamanal de luni.

Vineri vremea va fi in general frumoasa in toata tara si se va incalzi fata de ziua de joi. Unele innorari vor fi prezente in sudul tarii in orele dupa-amiezii si serii, dar sansele pentru averse slabe de ploaie sunt aproape nule. In rest, doar cativa nori cumulus de vreme buna vor fi prezenti pe cer. Temperaturile maxime vor atinge 18-22 de grade in regiunile extracarpatice, acestea fiind valori inca mai scazute decat normalul climatologic al perioadei, in ciuda incalzirii vremii. In Transilvania maximele vor fi cuprinse in general intre 15 si 19 grade, cu cele mai ridicate valori in sudul regiunii, in timp ce in vestul tarii temperaturile vor atinge si depasi usor pragul de 20 de grade in special in Banat, in rest urmand sa fie situate in jurul valorii de 18 grade Celsius. Vantul va prezenta unele intensificari in sudul si in estul tarii, cu rafale ce pot depasi 60 de km/h in zona litoralului.

Sambata procesul de incalzire a vremii va continua, pe fondul extinderii anticiclonului azoric inspre est si a retragerii temporare a activitatii ciclonice din Oceanul Atlantic spre nord. Daca vineri au mai fost prezente cateva innorari in sudul tarii, sambata acestea vor lipsi aproape cu desavarsire peste tot. Inclusiv vantul se va calma, iar per ansamblu vremea va fi perfecta pentru iesiri in aer liber, cu temperaturi placute, nici prea scazute dar nici foarte ridicate incat sa provoace discomfort. Maximele termice vor atinge 25-27 de grade in sudul si in estul tarii, dar si in vest pragul temperaturii considerate a fi de vara de 25 de grade poate fi atins, in special in Banat. In Transilvania din nou sunt asteptate temperaturi ceva mai scazute, intre 20-24 de grade, insa sudul regiunii poate avea valori termice chiar mai ridicate decat in vest, de pana la 25-26 de grade Celsius. Diminetile vor fi destul de reci in depresiuni, minimele putand cobori pana spre valoarea de 0 grade in locatii precum Miercurea-Ciuc sau Intorsura Buzaului. Spre seara sunt asteptate cateva innorari deasupra nordului Carpatilor Orientali, insa aversele vor fi cu totul izolate si se vor mentine deasupra arealelor montane.

Simulare radar a modelului numeric HREWS-CTL, cateva celule izolate de furtuna sunt prezente deasupra grupei nordice a Carpatilor Orientali.

Simulare radar a modelului numeric HREWS-CTL, cateva celule izolate de furtuna sunt prezente deasupra grupei nordice a Carpatilor Orientali.

Duminica vremea se va incalzi suplimentar si va fi in general frumoasa peste tot, insa de aceasta data unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice sunt asteptate a se produce si in zonele de ses din nordul Transilvaniei si nordul Moldovei, pe langa regiunile montane. In prima parte a zilei vremea va fi frumoasa si acolo, dar temperaturile in crestere in paralel cu umiditatea relativ crescuta in urma ploilor de la inceputul saptamanii vor conduce la cresterea indicilor de instabilitate si la dezvoltarea norilor convectivi. Nu sunt asteptate cantitati importante de precipitatii, aversele urmand sa fie de foarte scurta durata. Temperaturile vor fi incadrate in general intre 25 si 29 de grade in vestul, sudul si estul tarii, dar izolat valoarea de 30 de grade poate fi atinsa si chiar depasita usor in special in sudul Olteniei, aceste temperaturi intrand in sfarsit in ceea ce este considerat normal pentru aceasta data. In Transilvania maximele vor fi cuprinse intre 23 si 27 de grade, din nou cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul regiunii.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.