Durata de stralucire a soarelui

Durata de stralucire a soarelui, reprezinta intervalul de timp, din cursul unei zile, cind soarele straluceste si se exprima in ore si zecimi de ora.

Pe teritoriul Romaniei, cele mai mari valori, de peste 2300 de ore anual se inregistreaza pe litoralul Marii Negre, ca urmare a predominarii timpului senin in cea mai mare parte a anului, determinată de descendenta aerului in apropierea Marii Negre.

Regiunile de cimpie se deosebesc intre ele printr-o durata caracteristica a stralucirii soarelui, generata de conditiile circulatiei maselor de aer. Astfel, in timp ce in Campia Romana, durata medie anuala de insorire insumeaza peste 2100 de ore in partea estica si sud-estica si peste 2200 de ore in zona centrala si vestica, ca urmare directa a predominarii aerului continental, in Campia de Vest sub influenta circulatiei oceanice dinspre vest, aceasta variaza intre 2047 de ore (Satu Mare) si 2178 de ore (Sannicolau Mare).

Regiunile situate la adapostul culmilor montane inalte beneficiaza de o durata mai mare de stralucire a soarelui. Astfel, durata anuala depaseste 2000 de ore in Subcarpatii de Curbura si Getici, Podisul Moldovei, precum si in depresiunile situate la poalele Muntilor Apuseni.

Regiunile de deal si montane, unde numarul anual de zile cu ceata si cer acoperit prezinta o frecventa mai mare, numarul mediu anual al orelor de stralucire a soarelui se reduce treptat de la 1900 de ore in zonele de deal si podis, pana la valori sub 1600 de ore la altitudini de peste 2500 m.

In depresiunile intramontane, durata insolatiei se reduce mult datorita obstacolelor care limiteaza orizontul si persistenţa cetei si a nebulozitatii stratiforme, ca urmare a predominarii inversiunilor termice.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.