Despre vânt

Vantul este un element meteorologic vectorial, deosebit de variabil in timp si spatiu, conditionat de contrastul baric orizontal creat in cadrul circulatiei generale a atmosferei. Deplasarea curentilor de aer dintr-un loc in altul (regimul vantului) este determinata in principal de dezvoltarea diferitelor sisteme barice si,in primul rand, de activitatea centrilor de actiune principali.

Vantul se caracterizeaza prin doua elemente extrem de variabile in timp si spatiu: directia din care bate vantul, apreciata după 16 sectoare ale orizontului si viteza, reprezentand distanta parcursa de particolele de aer in unitatea de timp, exprimata in m/s. Observatiile asupra directiei si vitezei vantului se efectueaza la inaltimea standard de 10 m. easupra solului. In tara noastra regimul vantului este determinat atat de particularitatile circulatiei generale a atmosferei, cat si de cele ale suprafetei active, evident fiind rolul de baraj orografic al Carpaţilor, care determina prin orientare si altitudine o circulatie regionala si locala a aerului.

Pe teritoriul Romaniei, vitezele medii anuale ale vantului depăşesc 8 m/s la altitudini de peste 2000 m, sunt cuprinse intre6-8 m/s la altitudini de peste 1700 m si 4-6 m/s in zonele cu altitudini de 1400-1600 m. In depresiunile din zona montana si deluroasa, precum si pe culmile cu altitudini mici, viteza vantului se reduce treptat in raport cu conditiile locale de adapostire aerodinamica.

In zonele cu relief usor fragmentat, cele mai mari valori medii ale vitezei vantului se inregistreaza in zona litorala, deasupra intinderilor de apa ale ale Marii Negre. InDelta maritima a Dunarii, pe litoralul Marii Negre, in zona inalta a Podisului Dobrogei, a Podisului Central Moldovenesc si pe culoarele dintre acestea, vitezele medii anuale depaşesc 4 m/s.

In cadrul Campiei Romane, cele mai mari valori (peste 3 m/s) sunt localizate inpartea estica a acesteia si in Campia Olteniei. Valori asemanatoare sunt specifice celei mai mari parţi a Podisului Moldovei si al Dobrogei, extremitatatii vestice a Campiei de Vest si sudului Banatului. Viteze medii anuale de 2-3 m/s se inregistreaza in cea mai mare parte a Campiei Romane, Campia de Vest si dealurile subcarpatice.In Podisul Transilvaniei, exceptand partea inalta a Podisului Tarnavelor, valorile medii anuale ale vitezei vantului sunt de numai 1-2 m/s. Cele mai mici viteze medii ale vantului, sub 1 m/s, se inregistreaza in zonele depresionare din Subcarpatii Getici.

Trebuie subliniat faptul ca in cadrul fiecarei zone mentionate, pe formele concave ale reliefului, valorile medii anuale ale vitezei vantului pot fi mai mari decat cele specifice zonei respective, in timp ce in formele convexe acestea se pot reduce la valori de sub 1 m/s.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.