Prognoza meteo în România până vineri, 5 februarie

În următoarele zile vremea în țara noastră va fi caracterizată printr-o circulație zonală (în general de la vest către est), dinspre Oceanul Atlantic urmând să ajungă deasupra României o serie de mase de aer cald și umed. Totuși, dacă temperaturile vor fi cu mult mai ridicate față de media climatologică a perioadei în aproape toată țara (cu excepția nordului Moldovei, unde acestea se vor situa ceva mai aproape de medie), precipitațiile se vor limita să cadă numai la munte, în regiunile intracarpatice și în nordul Moldovei, Munții Carpați urmând să reprezinte un baraj în calea benzilor de precipitații venite dinspre vest, astfel încât în sud și în sud-est cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar precipitațiile se vor semnala aici numai în mod cu totul izolat.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in seara zilei de vineri spre sambata. In jumatatea nordica a tarii va ploua temporar pe intreg parcursul intervalului, in timp ce in sud cerul se va mentine in general variabil, iar sansele pentru caderea precipitatiilor vor fi aproape nule. In vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 20-30 de mm pe intreg parcursul intervalului (predominant ploi la altitudini mai mici de 1300 de metri). Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Miercuri vremea va fi in general inchisa in nordul extrem al tarii, unde local vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie, in general slabe cantitativ. Ninsori se vor semnala doar la altitudini de peste 1300 de metri, unde se va depune un strat subtire de zapada.

Vantul va sufla tare in zona inalta a Carpatilor Orientali, moderat in restul masivelor montane si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra, aproape ca de obicei, in depresiunile din nord-estul Transilvaniei), 9-14 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 3-8 grade in nordul Moldovei.

Joi un front atmosferic cald va patrunde prin vestul tarii, unde se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie la altitudini mai mici de 1300-1500 de metri. Unele ploi locale isi vor face aparitia si in nordul Moldovei, iar in vestul Muntilor Apuseni si in nord-estul Carpatilor Orientali izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 20-25 de mm.

Vantul va sufla foarte tare in zona montana (cu rafale de pana la 120-140 de km/h pe creste), tare in nordul Transilvaniei si local in Moldova si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei si in zona Curburii) si 9-14 grade Celsius in nordul Moldovei.

Vineri vremea se va raci usor in toata tara, insa inca va ramane mai calda in comparatie cu media climatologica a primei decade a lunii februarie. In jumatatea sudica a teritoriului cerul va fi variabil, in timp ce in nord acesta va fi mai mult noros. In nordul Transilvaniei, Crisana, Maramures si nordul Moldovei pe spatii relativ extinse vor cadea ploi de tip stratiform, insa nu este asteptata acumularea unor cantitati insemnate de apa; numai cu totul izolat in Maramures se vor strange pana la 10-15 mm. Desi pe aproape intreg parcursul zilei precipitatiile vor fi sub forma de ploaie la altitudini mai mici de 1300-1500 de metri, spre seara izoterma de 0 grade va cobori destul de mult, astfel incat precipitatii solide se vor semnala si in zonele mai joase din nordul Moldovei (Radauti, Suceava).

Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 6-11 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade Celsius in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.