Cum va fi vremea în weekend-ul 6 – 7 februarie

Finalul de săptămână se va face remarcat prin notele meteorologice discordante între partea de nord-est a teritoriului, unde urmează câteva zile de iarnă veritabilă, și restul țării, unde temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologică a perioadei. Cauza pentru acest contrast termic major pe o distanță de doar 100-200 de kilometri o va constitui o advecție de aer rece în păturile inferioare ale troposferei (dinspre nord-estul continentului), însă avansul acesteia către sud și sud-vest se va opri în sudul Moldovei, respectiv în vestul Carpaților Orientali.

Potrivit Vremea.ro, această “bătălie” dintre masele de aer cald venite dinspre sud și cele reci dinspre nord-est va conduce la formarea precipitațiilor sub formă de ninsoare mai cu seamă în zona de gradient termic orizontal maxim, respectiv nordul Moldovei, unde se va depune un strat destul de consistent de zăpadă. Precipitații vor mai cădea și în nordul Transilvaniei, Maramureș și Crișana, însă aici vor fi sub formă de ploaie la altitudini mai mici de 1500-1600 de metri.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in dupa-amiaza zilei de duminica. Pe intreg parcursul intervalului in jumatatea de nord a Moldovei si in nord-estul Carpatilor Orientali va ninge, iar local se va depune un strat de zapada de pana la 20-25 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model EURO4.


Sambata
vremea va fi in general inchisa in jumatatea nordica a teritoriului, unde vor cadea precipitatii mixte pe spatii relativ extinse, dar predominant ploi in regiunile intracarpatice. In nordul Moldovei va ninge pe intreg parcursul zilei si se va depune un strat de zapada in medie de 10-15 centimetri, inclusiv in orasele mari precum Iasi, Suceava sau Botosani. In vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali se vor acumula punctiform cantitati de apa de pana la 40-50 de mm, mai ales ploi, acumulari care impreuna cu topirea stratului de zapada prezent la altitudini de peste 800-1000 de metri vor provoca unele cresteri de debite (indeosebi pe raurile din Maramures: Iza, Viseu, Tisa).

Vantul va sufla moderat spre tare la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade Celsius in jumatatea de nord a Transilvaniei si Maramures, 7-12 grade in sudul Transilvaniei si Crisana, 12-17 grade in Banat, 8-13 grade in Oltenia, Munteniа si Dobrogea, 0-5 grade in jumatatea sudica a Moldovei si -3…2 grade in cea nordica, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Bucovina.

Duminica se vor mai semnala precipitatii local in Moldova (ninsori in nordul regiunii), nordul Transilvaniei, Maramures, Crisana, nordul Olteniei, al Munteniei si in Dobrogea, insa in cele din urma regiuni doar va ploua la altitudini mai mici de 1600 de metri. In nordul Moldovei se va mai depune un strat de zapada in medie de 5-10 centimetri, indesebi in prima parte a zilei. Vantul va sufla tare la munte, moderat in Moldova (unde va viscoli zapada depusa, mai ales in zonele deschise), moderat spre tare in Banat si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 11-16 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, 3-8 grade in Muntenia si Dobrogea, -1…3 grade in jumatatea sudica a Moldovei si -5…-2 grade Celsius in cea nordica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.