Prognoza meteo pentru week-end-ul 21 – 22 mai

După răcirea accentuată din ultimele zile, vremea in tara noastra va intra pe un făgaș diferit, în condițiile consolidării unui regim de presiune atmosferică ridicată în zona bazinului Mării Mediterane. Astfel, circulatia în troposfera se va reorienta dinspre sud-vest, aerul rece de origini polare urmand sa fie împins către nord fiind înlocuit de către un aer tropical venit dinspre nordul Africii.

Precipitațiile vor fi puțin și se vor semnala cu precădere sambata în jumătatea nordică a teritoriului, unde local vor cădea averse de ploaie însoțite de fenomene electrice, însă nu se așteaptă acumularea unor cantități importante de apă.

Sâmbătă vremea va fi în general frumoasă și deosebit de caldă pentru aceasta perioada în majoritatea regiunilor. În nordul României, mai ales după-amiaza, își vor face apariția norii convectivi, care vor produce local unele averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat de grindina. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi modeste, numai în Maramureș urmând sa se stranga cu totul izolat pana la 10-15 mm.

Vântul va sufla moderat spre tare la munte, cu rafale de până la 50-60 de km/h (dar mai ales în nordul Carpaților Orientali), moderat în Crisana si sudul Banatului și slab, cel mult slab până la moderat în celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 24 și 29 de grade Celsius în Transilvania și Maramureș, 29-34 de grade în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și sudul Moldovei și 26-31 de grade în estul Dobrogei și nordul Moldovei, cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra pe litoral.

Abaterile termice estimate a se înregistra în cursul dupa-amiezii de sambata. În majoritatea regiunilor vremea va fi mai caldă în comparație cu normalul climatologic al perioadei, cele mai importante abateri termice pozitive (de pana la 6-8 grade Celsius) urmând să se înregistreze în zonele subcarpatice. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminică vremea se va răci ușor mai ales în nordul țării, însă în sud valorile termice vor rămâne încă mai ridicate față de media climatologica a ultimei decade a lunii mai.

Cu totul izolat vor mai cădea unele averse slabe de ploaie în sud, est și la munte, îndeosebi în cursul dupa-amiezii.

Vântul va sufla moderat spre tare la munte, moderat în Moldova și vestul Olteniei și în general slab până la moderat în celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 21-26 de grade în Transilvania, Maramureș și Crișana, 26-31 de grade în Banat și Oltenia (cu cele mai ridicate valori așteptate în sud-vestul Olteniei), 24-29 de grade în Munteniа și Dobrogea și 22-27 de grade Celsius în Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.