Vremea în luna iunie 2022

Iunie – ciresar, prima luna a verii, din punct de vedere climatologic este considerata a treia cea mai calda luna a anului, dupa iulie si august, desi recordul lunar national este mai scazut decat cel din luna septembrie (42,0 grade recordul pe iunie si 43,5 grade recordul pe septembrie).

De asemenea, este luna in care umiditatea ridicata ramasa de peste primavara (atat ca urmare a precipitatiilor, cat si a vegetatiei “crude”), impreuna cu perioada in care Soarele se afla la cel mai mare unghi fata de Pamant din intreg anul, favorizeaza dezvoltarea frecventa a norilor convectivi si a averselor de ploaie abundente. De altfel, luna iunie este de regula cea mai umeda luna din an in majoritatea regiunilor tarii.

In ultimii ani luna iunie a facut nota discordanta fata de trendul ultimilor 20-30 de ani, fiind normala din punct de vedere termic, sau chiar usor mai rece fata de media climatologica. O posibila explicatie rezida in spargerea tardiva a vortexului polar, ale carui reverberatii se mai simt inca si spre inceputul si chiar mijlocul sezonului cald.

Iunie 2022 nu pare sa faca exceptie de la aceasta regula a ultimilor 4-5 ani – dupa o primavara rece, si prima luna a verii va fi usor mai rece decat media climatologica, sau cel mult normala termic. De asemenea, precipitatiile asteptate sa cada vor fi apropiate de normalul climatologic, chiar usor excedentare in sud si est – fapt ce va ajuta considerabil in estomparea secetei din aceste regiuni.

Abaterea cantitatilor de apa estimata pentru luna iunie. In sudul si sud-estul Romaniei se asteapta precipitatii insemnate cantitativ, usor peste mediile lunare multianuale (pana la 90-120 de mm, in mod izolat), in timp ce in centrul si nordul teritoriului cantitatile de apa vor fi in general conforme cu media climatologica.
Sursa: NOAA, model CFSv2

Vremea în prima jumătate a lunii iunie 2022

Prima jumatate a lunii iunie va fi dominata de catre nebulozitate accentuata si averse de ploaie aproape zilnic in majoritatea regiunilor, cele mai importante cantitati de apa urmand sa cada la munte si in zona Curburii (pana la 50-60 de mm, in mod izolat). Ca urmare a unor temperaturi mai scazute decat media climatologica, in unele zile vor exista conditii de producere a ultimelor brume in zonele depresionare inalte din nordul Carpatilor Orientali si din Muntii Apuseni.

In ceea de priveste maximele termice, acestea se vor situa in apropierea mediilor climatologice in centrul si nordul teritoriului si usor sub acestea, in sud. Concret, se asteapta temperaturi maxime de pana la 22-27 de grade in nordul tarii si 27-32 de grade in sud. Cu toate acestea, vor exista si perioade scurte de 1-2 zile in care maximele vor fi usor mai scazute, mai ales in intervalele cu ciclogeneza mediteraneana intensa.

Vremea în a doua jumătate din iunie 2022

A doua parte a lunii iunie va aduce o vreme ceva mai stabila, insa nu se asteapta perioade caniculare indelungate, nici chiar in zonele ‘consacrate’ din sudul Romaniei precum Giurgiu, Zimnicea, Calafat sau Calarasi. Doar cu totul izolat se vor atinge 34-35 de grade in sud, in general maximele aici urmand sa fie cuprinse intre 26 si 32 de grade, in vreme ce in nordul teritoriului acestea se vor situa in cea mai mare parte a intervalului intre 23 si 30 de grade Celsius.

Precipitatiile vor fi la o intensitate mai scazuta fata de prima parte a lunii, insa in urma a 1-2 talveguri depresionare mediteraneene se vor acumula pana la 30-40 de mm in sudul si sud-estul Romaniei si 50-60 de mm la munte, in timp ce nordul tarii va fi usor deficitar in privinta aportului de apa precipitabila, aici urmand sa cada in medie pana la 20-30 de mm.



Un comentariu la „Vremea în luna iunie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.