Prognoza Vremea.ro pentru weekend-ul 8 – 9 august

Finalul de săptămână va aduce o vreme călduroasă în toată țara, chiar caniculară local în sud și sud-vest, pe fondul consolidării unui regim anticiclonic peste aproape întreaga Europa, coroborat cu o advecție de aer tropical dinspre nordul Africii via Anatolia. Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala doar izolat în sud-vest și la munte, iar cantitățile de apa estimate a se înregistra vor fi nesemnificative.

Sambata vremea va fi calda spre deosebit de calda pentru prima decada a lunii august, iar cerul va fi variabil spre mai mult senin in majoritatea regiunilor.

In primele ore ale diminetii in sud-estul Banatului si in sud-vestul Olteniei se vor semnala in mod local unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice, astfel de fenomene urmand sa se inregistreze in mod izolat in cursul dupa-amiezii si la munte.

Vantul va sufla moderat in sud-est (cu rafale de pana la 50-60 de km/h) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 28 si 33 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 30-35 de grade in Banat si Crisana, 32-37 de grade in Oltenia, Muntenia si vestul Dobrogei si 30-35 de grade in estul Dobrogei si in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului si in zona Obcinelor Bucovinei.

Rafalele de vant estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de sambata. Desi vantul relativ puternic va face ca senzatia de caldura resimtita de organism reprezentata prin ITU (indicele temperatura – umezeala) sa nu fie atat de accentuata, rafalele combinate cu temperaturile ridicate vor accentua fenomenul de seceta inseosebi in zona Baraganului, unde in prezent exista un deficit sever de umiditate in sol pe stratul 0-100 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Duminica valorile termice vor scadea cu 1-3 grade fata de ziua precedenta in cea mai mare parte a tarii, insa per ansamblu vremea se va mentine usor mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei.

Cerul va fi variabil spre mai mult senin in majoritatea regiunilor, numai izolat in cursul pranzului in zonele montane fiind asteptate sa cada cateva averse slabe de ploaie.

Vantul va sufla moderat in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 30-35 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia si 27-32 de grade Celsius in Dobrogea si in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.