Vreme deosebit de caldă în weekend-ul 25 – 26 ianuarie

Finalul de săptămână va aduce o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii ianuarie, consecință a intensificării circulației atmosferice în troposferă deasupra bătrânului continent, o serie de cicloane dezvoltate în Oceanul Atlantic urmând să advecteze pe partea lor anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii. Țara noastră va rămâne în sectorul cald al acestor depresiuni (în extremitatea estică a zonelor de presiune scăzută), astfel încât pe lângă temperaturile ridicate ce se vor înregistra, și precipitațiile vor lipsi aproape cu desăvârșire, numai duminică seară fiind așteptate câteva ploi slabe local în Banat.

Vineri vremea va fi frumoasa si calda in toata tara. Vantul va sufla moderat in sud-est si in Carpatii Orientali si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra, ca de obicei, in depresiunile din estul Transilvaniei), 4-9 grade in Banat si Crisana, 3-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade Celsius in Moldova.

Sambata cerul va fi variabil in toata tara, insa nu se vor semnala precipitatii pe nicaieri, conform prognozei Vremea.ro. Vantul va sufla moderat spre tare in zonele montane, slab pana la moderat in Crisana si Oltenia si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi deosebit de ridicate pentru ultima decada a lunii ianuarie si se vor situa in general intre 5 si 10 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul regiunii) si 9-14 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.
In pofida temperaturilor foarte ridicate de pe timpul zilei, datorita cerului senin in cursul noptii minimele termice se vor apropia de pragul gerului pe vai si in depresiuni, iar in estul Transilvaniei temperaturile minime vor cobori pana spre -15 grade Celsius (fapt absolut normal pentru luna ianuarie).

Abaterile termice estimate a se inregistra pentru dupa-amiaza zilei de sambata. Cu exceptia Peninsulei Iberice, in toata Europa vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru finalul lunii ianuarie, iar cele mai importante abateri termice pozitive, de pana la 10-12 grade Celsius, se vor inregistra chiar in sudul Romaniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica cerul va fi mai mult noros in jumatatea vestica a tarii si variabil spre mai mult senin in cea estica. Numai in Banat spre seara se vor semnala in mod local unele precipitatii sub forma de ploaie, insa acestea vor fi slabe cantitativ. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona montana inalta si in Moldova. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 7-12 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.