Arhive etichetă: Vremea în Ianuarie

Vremea în luna ianuarie în România

Vremea în România între 21 și 24 ianuarie

Următoarele zile reprezintă o provocare pentru orice meteorolog în întocmirea unei analize corecte asupra evoluției vremii. Cauza impredictibilității o constituie un talveg depresionar prezent în Marea Mediterană, care, blocat fiind de o arie de presiune ridicată prezentă în zona Câmpiei Ruse, va rămâne staționar și se va dezvolta într-o depresiune atmosferică; benzile frontale ale acestei depresiuni se vor deplasa succesiv către țara noastră, însă cantitățile de apă așteptate a se acumula sunt dificil de estimat cu precizie. Totuși, ultimele rulări ale modelelor numerice sugerează faptul că cele mai importante cantități de apă (precum și cel mai consistent strat de zăpadă ) vor fi în nordul Olteniei. În sudul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și în Dobrogea vor predomina ploile. Din punct de vedere termic vremea va fi caldă pentru această perioadă, chiar deosebit de caldă în regiunile sudice deoarece pe partea anterioară a depresiunii mediteraneene mai-sus amintite va fi advectat un aer tropical dinspre nordul Africii. Continuă să citești

Vremea în România la început de săptămână: prognoza pentru 14 – 17 ianuarie

Circulația aerului în troposferă la nivelul țării noastre în următoarele zile se va face preponderent dinspre nord-vestul Europei, de unde vor sosi o serie de fronturi atmosferice. Acestea vor afecta în principal regiunile intracarpatice ale teritoriului, unde se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare. În Maramureș și în vestul Carpaților Occidentali se va depune un strat consistent de zăpada până miercuri seară, pe alocuri grosimea acestuia urmând să ajungă și la 50-70 de centimetri. În sudul și estul teritoriului precipitațiile vor fi practic inexistente, Carpații Meridionali și Orientali având rolul de a săraci norii de apa precipitabilă. Temperaturile vor fi ușor mai ridicate pentru această perioadă, odată cu umiditatea venită dinspre Oceanul Atlantic urmând să fie advectat și un aer ceva mai cald.
Continuă să citești

Vremea în weekend. Prognoza pentru 11 – 13 ianuarie

Dupa depresiunea de vineri, care va mai aduce ninsori si viscol pe arii extinse in cea mai mare parte a tarii (cu exceptia Dobrogei, unde vor predomina ploile), circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre nord-vest, tara noastra urmand sa intre din nou sub incidenta unui aer polar de origine oceanica. Astfel, in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana sambata si duminica va ninge pe arii relativ extinse, chiar daca slab cantitativ. Datorita directiei predominante a vantului de nord-vest, conform prognozelor Vremea.ro sudul si estul teritoriului vor ramane cvasi-ferite de precipitatii (la adapostul Carpatilor Meridionali si Orientali), unele ninsori slabe si lapovite urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Din punct de vedere termic vremea va fi normala pentru aceasta perioada, cu temperaturi usor negative in buna parte din teritoriu si ger in cursul diminetii (in special in depresiunile din estul Transilvaniei, unde mai ales sambata dimineata temperaturile vor cobori pana spre -15 grade Celsius).
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru intervalul 7 – 10 ianuarie

Urmatoarele zile vor fi impartite din punct de vedere termic in doua jumatati: luni si marti va fi foarte rece in majoritatea regiunilor tarii, in timp ce miercuri si joi vremea se va incalzi peste tot. Daca in prima parte a intervalului tara noastra se va afla sub influenta unei mase de aer polar-oceanic, in urmatoarele doua zile circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre vest sau chiar sud-vest, pe masura ce in bazinul central al Marii Mediterane se va forma o depresiune, care va advecta un aer mai cald dinspre latitudini sudice inspre sud-estul Europei. Totusi, pana atunci dimineata zilei de marti va fi cea mai rece din aceasta iarna in multe zone din centrul si nordul tarii, unde minimele termice se vor apropia si chiar vor cobori usor sub valoarea de -20 de grade Celsius. Precipitatiile nu vor lipsi, mai ales in a doua parte a intervalului, cand depresiunea mai-sus amintita va aduce predominant ninsori in jumatatea nordica a tarii si precipitatii mixte in cea sudica.
Continuă să citești

Vremea în România în weekend-ul 5 – 6 ianuarie

Gerul Bobotezei va veni si anul acesta aproape de data „stabilita”, insa doar in partea nordica a teritoriului si cu forte mai reduse fata de alti ani. In schimb, vantul destul de activ in cea mai mare parte a teritoriului va face ca temperatura resimtita de corpul uman sa fie considerabil mai scazuta decat cea inregistrata de termometrele meteorologice.
In sud si est temperaturile se vor mentine apropiate de normele climatologice ale perioadei sau chiar usor peste acestea, in timp ce precipitatiile isi vor face aparitia cu precadere in vestul si in centrul teritoriului, desigur, exclusiv sub forma de ninsoare. Diminetile de vineri si sambata vor fi geroase pe spatii extinse in nordul tarii, unde temperaturile minime se vor apropia de (si poate chiar vor cobori usor sub) pragul de -15 grade Celsius. Temperaturile scazute din jumatatea nordica a tarii vor fi cauzate de o advectie de aer polar oceanic via Scandinavia, supraracit in traversarea zonelor de uscat pana la ajungerea deasupra tarii noastre. Descendenta aerului de pe Carpatii Meridionali si Orientali va face ca el sa se incalzeasca adiabatic, acesta fiind motivul pentru care in sud si est temperaturile vor fi mai ridicate.
Continuă să citești