Arhive etichetă: Vremea în Ianuarie

Vremea în luna ianuarie în România

Prognoza Vremea.ro pentru weekend-ul 16 – 17 ianuarie

În următoarele zile în țara noastră se va desfășura prima pătrundere de aer rece siberian din ultimii 3 ani, ultimul eveniment de acest gen având loc la final de februarie 2018.

Avansul masei de aer rece va fi unul mai neobișnuit, în primă instanță acesta migrând dinspre Rusia europeană către zona Scandinaviei, pentru ca mai apoi să coboare spre România.

Astfel, deși de regulă aerul rece de sorginte siberiană vine însoțit de un cer senin, în acest caz trecerea sa peste Marea Baltică va aduce cu sine inclusiv umiditate și nebulozitate ridicată, în mare parte din țară fiind așteptate și ninsori, în general slabe cantitativ.

Ca urmare a nebulozității ridicate, deși temperaturile în altitudine vor fi extrem de scăzute, în zonele mai joase nu se va resimți pe deplin frigul, din cauza lipsei inversiunilor termice.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 ianuarie

În următoarele zile vremea în țara noastră va respecta un tipar aparent interminabil în această iarnă: precum în ultimele săptămâni, circulația aerului în troposferă la nivelul bătrânului continent va fi una zonală, adică în general vest-est, cu mase de aer calde și umede advectate încontinuu dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și dinspre nordul Africii către sud-estul Europei; deși multe zone din țară vor beneficia de precipitații din belșug, acestea vor fi predominant sub formă de ploaie la altitudini mai mici de 1500 de metri.

Imediat la est și nord de țara noastră nu vor exista zone de presiune ridicată “umplute” cu aer rece, astfel încât pentru moment, la început de ianuarie nu va fi posibil de realizat în troposferă în partea de sud-est a Europei un cuplaj ciclon-anticiclon care să aducă mult-așteptatele ninsori din această iarnă și în zonele de șes ale României. Pe cale de consecință, și valorile termice vor fi foarte ridicate pentru această perioadă, cu maxime de până la 15 grade Celsius așteptate a se înregistra în zona Luncii Dunării.
Continuă să citești

Vremea de Revelion și în weekend

Finalul acestui an și începutul anului 2021 va reprezenta din punct de vedere climatologic o perioadă deosebit de caldă, cu abateri termice pozitive impresionante, de până la 15-16 grade Celsius în sudul țării. Circulația aerului din ultimele zile se va menține și în intervalul următor, respectiv advecție de aer tropical dinspre nordul Africii, România continuând să se situeze pe partea anterioară a depresiunilor atmosferice din vestul și centrul Europei. În tot acest timp, în partea centrală și vestică a continentului vremea va fi mult mai apropiată de normalul termic specific perioadei.

Precipitațiile care vor cădea în țara noastră (mai cu seamă în regiunile vestice) se vor produce pe partea de front cald a depresiunilor, astfel încât forma acestora va fi preponderent solidă la altitudini de sub 1500 de metri. Local în vestul Munților Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali pe întreg parcursul intervalului se vor strânge cantități mai importante de apă, de până la 40-50 de mm.

Continuă să citești

Vremea în luna ianuarie 2021

Luna ianuarie este în mod obișnuit cea mai rece lună a anului în țara noastră, în această lună fiind înregistrat și recordul național absolut de -38,5 grade de la Bod, județul Brașov. În ceea ce privește precipitațiile și ninsorile, ianuarie reprezintă o lună destul de secetoasă, mai hibernală din acest punct de vedere fiind februarie, când în medie se produc cele mai multe viscole în România.

Totuși, deși luna ianuarie de regulă este dominată ori de către un anticiclon cald (azoric) sau rece (siberian, scandinav), uneori deasupra țării noastre se realizează cuplajul între masele de aer reci dinspre latitudini nordice și aerul cald și umed venit dinspre Marea Mediterană, astfel încât depresiunile mediteraneene ulterior formate pot produce ninsori abundente, cel mai memorabil eveniment de acest fel din istoria meteorologică recentă fiind cel din 2-3 ianuarie 2008, când s-au depus 80-100 de centimetri de zăpadă în sudul țării.
Continuă să citești

Vremea în iarna 2020 – 2021

De-a lungul timpului, estimările sezoniere ale vremii erau privite cu suspiciune de către mare parte din populație, din cauza gradului lor de acuratețe destul de redus. În ultimii ani însă, grație avansului tehnologic și cu aplicabilitate punctuală pe modelarea numerică, prognozele pe una, două sau trei luni au o precizie mai ridicată, pe lângă puterea de calcul sporită a supercomputerelor intrând în ecuație și studiile asupra anumitor factori favorizanți pentru o iarnă severă, sau din contra, pentru o iarnă mai blândă.

În ultimii ani ultima iarnă care a rămas în memoria românilor prin severitatea sa a fost cea a anului 2012, iar ultima lună de iarnă veritabilă a fost ianuarie 2017.

Pentru cei ce iubesc acest anotimp cu toate manifestările sale specifice, ultimii 2-3 ani au adus din păcate o vreme care mai degrabă a semănat cu o toamnă târzie, evenimentele hibernale având în general o durată scurtă de timp (amintim aici finalul de februarie 2018 sau ninsorile târzii din martie 2020).
Continuă să citești