Vreme dinamică la început de săptămână. Prognoza pentru intervalul 6 – 9 decembrie

Urmatoarele zile vor aduce o vreme schimbatoare pe teritoriul tarii noastre, dinamica atmosferica la nivelul Europei fiind una ridicata. O depresiune mediteraneana cu deplasare de la sud-vest catre nord-est va afecta teritoriul Romaniei prin precipitatii insemnate cantitativ, predominant ploi in jumatatea sudica, in timp ce in nord vor fi atat ploi, cat si lapovite si ninsori (insa mai mult ninsori in nordul Moldovei).

Frontul cald al depresiunii va aduce un aer tropical dinspre nordul Africii in sud-estul tarii, astfel incat aici temperaturile vor fi considerabil mai ridicate fata de media climatologica a primei decade a lunii decembrie, luni si marti urmand sa se inregistreze valori maxime de pana la 15-16 grade Celsius.

In nordul tarii doar luni va fi cald, de marti pe partea posterioara a ciclonului mediteranean urmand sa fie advectat un aer rece, iar maximele in nordul Moldovei vor deveni negative.

Si in sudul Romaniei va fi o scurta racire miercuri, insa mai putin accentuata fata de regiunile intracarpatice si Moldova.

Luni vremea va fi in general inchisa in jumatatea vestica a teritoriului, unde va ploua pe spatii relativ extinse. In nordul Olteniei si in sudul Banatului local se vor acumula cantitati de apa de pana la 20-25 de mm, iar la altitudini de peste 1400-1600 de metri va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 20 de centimetri, cu precadere pe pantele sudice ale muntilor Parang si Godeanu. In sud-est cerul va fi variabil si nu se vor semnala precipitatii.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Meridionali (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, Oltenia si vestul Munteniei, 10-15 grade in estul Munteniei si in Dobrogea (cu valori usor mai ridicate, de pana la 16-17 grade, asteptate a se inregistra in sudul Dobrogei), 6-11 grade in sudul Moldovei si 1-6 grade in nordul Moldovei.

Marti se va raci usor in regiunile intracarpatice, in timp ce in sud-est temperaturile vor ramane inca la valori mult mai ridicate fata de media climatologica a perioadei.
Precipitatiile se vor extinde catre toate regiunile Romaniei, dar vor fi mai importante din punct de vedere cantitativ doar in nordul Olteniei si al Munteniei, unde local se vor strange pana la 30-35 de mm. In sudul tarii vor predomina ploile, in timp ce in nord vor fi precipitatii mixte, insa mai ales ninsori la altitudini mai mari de 600-800 de metri. La munte va ninge si se va depune un strat de zapada in medie de 10-15 centimetri.

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Banatului, moderat in Moldova si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 1 si 6 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia si vestul Munteniei, 10-15 grade in estul Munteniei si in Dobrogea, 5-10 grade in jumatatea sudica a Moldovei si 0-5 grade Celsius in cea nordica, cu cele mai scazute valori asteptate in Obcinele Bucovinei.

Miercuri in vestul extrem al tarii precipitatiile vor inceta, insa in restul teritoriului acestea vor cadea pe spatii extinse, iar in sud-est vor fi importante cantitativ (pana la 20-25 de mm in mod local). In nordul Moldovei si la munte va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, in Transilvania, Maramures si sudul Moldovei vor fi precipitatii mixte (iar strat de zapada se va depune doar la altitudini de peste 600 de metri), in timp ce in sudul Romaniei vor fi exclusiv ploi.

Vantul va sufla moderat spre tare in estul tarii, iar in nordul Moldovei acesta va viscoli si spulbera zapada depusa pe sol. In Oltenia si la munte vantul va sufla moderat, in timp ce in restul teritoriului acesta va fi mai mult slab.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe litoral, in cursul diminetii), 1-5 grade in sudul Moldovei si -2…3 grade in nordul Moldovei.

Stratul de zapada estimat a se acumula pana in seara zilei de miercuri. In jumatatea nordica a tarii vor fi precipitatii mixte mai ales pe parcursul zilelor de marti si miercuri, pe spatii extinse in nordul Moldovei urmand sa se depuna un strat de zapada in medie de 10-15 centimetri. Si in Transilvania si Maramures va ninge local, dar strat de zapada se va depune doar la altitudini de peste 600 de metri. Sursa: kachelmannwetter.com, model GEM.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor si de asemenea se va incalzi usor (cu exceptia nordului Moldovei, unde maximele vor ramane usor negative). Doar in a doua parte a zilei local in vestul extrem al Romaniei se vor mai semnala unele precipitatii slabe, predominant sub forma de ploaie la altitudini de sub 1800 de metri, pe fondul unei noi advectii de aer tropical dinspre nordul Africii. Local in zonele joase se va forma ceata in cursul noptii si al diminetii, ceata care ar putea persista izolat pe unele vai pana spre orele pranzului.

Dimineata in nordul Moldovei cerul se va insenina, astfel incat temperaturile minime se vor apropia si chiar depasi izolat pragul gerului (-10 grade Celsius).

Vantul va sufla tare in masivele montane din sud-vestul Romaniei, cu rafale de pana la 80-100 de km/h. In celelalte masive montane vantul va fi moderat, iar in zonele joase slab, cel mult slab pana la moderat.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 1-6 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 3-8 grade in Oltenia si Muntenia, 7-12 grade in Dobrogea, 2-7 grade in sudul Moldovei si -2…2 grade Celsius in nordul Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.