Vremea în luna februarie 2021

Din punct de vedere climatologic, luna februarie este a doua cea mai severă luna de iarnă în ceea ce privește valorile termice scăzute, în timp ce la capitolul ninsori și viscole este pe primul loc, deși pe măsură ce avansam în lună ne îndepărtăm tot mai mult de solstițiul de iarnă, iar radiația solară este în creștere.

Precum celelalte luni din sezonul rece, februarie nu face rabat de la încălzirea prezentă în ultimii ani, astfel încât la nivel național în ultimii 10 ani temperaturile au crescut în medie cu 1 grad Celsius față de intervalul de referință 1981-2010. De asemenea, ninsorile cele mai abundente și viscolele s-au semnalat cu o frecvență mai redusă, și cu precădere în luna ianuarie (excepție făcând lunile februarie ale anilor 2012 și 2018).

Ultimele date ale centrelor meteorologice care simulează evoluția parametrilor vremii pe termen lung sugerează faptul că luna februarie 2021 va fi una deosebit de caldă în toată țara, cu abateri termice de 2-4 grade Celsius față de media climatologică. În prima parte a lunii sunt de așteptat și unele episoade cu ger, îndeosebi în depresiunile intramontane din nordul țării, însă acestea vor fi de scurtă durată.


Regimul pluviometric va fi unul normal în nordul țării, unde se vor semnala ploi și precipitații mixte, în timp ce în sud acesta va fi deficitar; în urma circulației aerului de la vest către est benzile de precipitații vor fi blocate în trecerea lor spre sud de către Carpații Meridionali. Puținele precipitații care se vor semnala în sudul României vor fi predominant sub formă de ploaie.

Abaterea cantitatilor de precipitatii estimata pentru luna februarie 2021. In jumatatea nordica a tarii se vor inregistra cantitati de apa ce vor satisface media climatologica 35-50 de mm, in functie de regiune (gratie precipitatiilor destul de abundente din a doua decada), in timp ce in sud acestea vor fi deficitare, cea mai secetoasa zona urmand sa fie in sud-vestul extrem. Sursa: NOAA, model CFSv2.

Vremea în primele 10 zile ale lunii februarie 2021

Vezi prognoza pentru localitatea ta

Prima decada a lunii februarie va fi una relativ calma din punct de vedere meteorologic, tara noastra urmand sa se afle sub incidenta unui regim anticiclonic de tip azoric, care va favoriza aparitia cetii in zonele joase (asociata si cu burnite slabe sau ninsori grauntoase, cele din urma pe vaile din nordul tarii).

Desi temperaturile se vor situa peste media climatologica mai ales la deal si la munte, in depresiunile intramontane unde nu va patrunde ceata si cerul va fi senin, in cursul noptilor local va fi ger, cu temperaturi de pana la -12 grade Celsius.

Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in jumatatea nordica a tarii si intre 5 si 10 grade in cea sudica, cel mai cald urmand sa fie spre finalul decadei.

Prognoza pentru zilele 11 – 20 ale lui februarie

In a doua decada a lunii februarie vremea va deveni mai dinamica, insa tiparul care va conduce masele de aer la nivelul continentului va fi unul zonal (respectiv vest-est sau sud-vest – nord-est), astfel incat, desi fata de prima decada se vor semnala precipitatii in majoritatea regiunilor (mai consistente in cele intracarpatice), acestea vor fi mai ales sub forma de ploaie, datorita aerului cald advectat in fata fronturilor atmosferice dinspre partea tropicala a Oceanului Atlantic si dinspre nordul Africii.

La munte vor predomina ninsorile, aici urmand sa se depuna un nou strat de zapada. Unele precipitatii solide se vor semnala local si in nordul tarii (mai ales in cursul noptilor).

In sud va ploua, iar cantitatile de apa estimate a se inregistra vor fi mai reduse.

Temperaturile se vor situa peste media climatologica a perioadei in toata tara (cu abateri pozitive de pana la 3-4 grade in sud), maximele termice zilnice urmand sa urce spre 4-10 grade in jumatatea nordica a teritoriului si 7-12 grade in cea sudica.

Vremea în ultima parte a lunii februarie 2021

Ultima decada a lunii februarie se va face remarcata printr-o vreme tot mai calda, ultimele “fărâme” de aer rece urmand sa fie impinse inapoi catre cercul polar de masele de aer cald venite dinspre sud-vestul continentului.

Precipitatiile vor fi putine in ultima decada si se vor semnala cu precadere in prima parte a intervalului in nordul tarii (ploi si lapovite), in timp ce in sud acestea isi vor face aparitia doar izolat (mai ales ploi).

La munte va ninge, sfarsitul de februarie urmand sa fie perioada in care se va atinge stratul de zapada maxim al sezonului rece 2020-2021 la altitudini de 1500-2000 de metri (pana la 2-3 metri de zapada – strat total, in functie de altitudine).

Spre finalul lunii vom reveni pe un regim anticiclonic de tip azoric, iar ceata isi va face aparitia local in zonele joase de relief, insa ca urmare a radiatiei solare in crestere, aceasta se va disipa dupa orele pranzului, iar cerul va deveni mai mult senin.

Temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei in toata tara, cele mai importante abateri pozitive in comparatie cu normalul termic al intervalului de referinta 1981-2010 urmand sa se inregistreze in sudul tarii, unde temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 10 si 17 grade Celsius.

In nordul Romaniei valorile termice maxime vor fi ceva mai scazute (6-12 grade), insa aici in mod istoric este mai rece fata de sud, astfel incat abaterile pozitive de temperatura vor fi similare.

Primește următoarea prognoză pe email



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.